ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με απόφαση Φλωρίδη: Αναστολή καθηκόντων σε ακόμη έναν ιατροδικαστή

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Άλλη μια αναστολή καθηκόντων σε ιατροδικαστή

Η αυστηρή εποπτεία στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας συνεχίζεται, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρά για πέμπτη φορά στην αναστολή καθηκόντων ιατροδικαστή. Αυτή τη φορά, η απόφαση αφορά τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρο Νούσια, έπειτα από την κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο, στο πλαίσιο δίκης που αφορούσε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Αυστηρότερος έλεγχος στις ιατροδικαστικές υπηρεσίες

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της καταδίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία προκάλεσε έντονη κινητικότητα στη Δικαιοσύνη. Μετά το τέλος της δίκης, το δικαστήριο αποφάσισε να αποστείλει τα πρακτικά στον εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί ο ρόλος των ιατροδικαστών που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως λειτούργησε ως καταλύτης για μια γενικότερη επανεξέταση των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών στον τομέα της ιατροδικαστικής.

Στην πρόσφατη υπόθεση, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τα πρακτικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε να εξεταστεί εάν η κατάθεση του κ. Νούσια περιείχε στοιχεία που ενδεχομένως να στοιχειοθετούν ποινικό αδίκημα. Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποφάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναστολή καθηκόντων ιατροδικαστών. Ήδη, μετά τη δίκη της Πισπιρίγκου, τέσσερις ιατροδικαστές που είχαν καταθέσει σχετικά με τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της κρίθηκαν ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά. Στη συνέχεια, το υπουργείο προχώρησε στην ίδια ενέργεια για ακόμη έναν ιατροδικαστή από τη Λάρισα, σε σχέση με υπόθεση απαγχονισμού το 2021.

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Στην… αντεπίθεση οι τρεις κρατικοί ιατροδικαστές

Σε θέση άμυνας βρίσκονται οι τρεις ιατροδικαστές που τέθηκαν σε αργία με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης για την υπόθεση Πισπιρίγκου, καθώς ετοιμάζουν τη δική τους αντίδραση για να υπερασπιστούν τόσο τις απόψεις τους όσο και τον επαγγελματισμό τους.

Η ιατροδικαστής που εξέτασε τη Μαλένα, Χριστίνα Τσάκωνα, είχε δηλώσει πως ο θάνατος του παιδιού θα μπορούσε να αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, πιθανώς ως συνέπεια των χημειοθεραπειών. Ωστόσο, δεν είχε μελετήσει τον ιατρικό φάκελο της μικρής, όπου αποτυπωνόταν πως οι ηπατικές της ενδείξεις ήταν φυσιολογικές την προηγούμενη ημέρα. Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, μάλιστα, τόνισε πως είναι αδύνατο ένα παιδί χωρίς συμπτώματα όπως ο ίκτερος να έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια, απορρίπτοντας πλήρως αυτή την αιτία θανάτου.

Η κ. Τσάκωνα είχε επίσης υποστηρίξει ότι οι αμυχές στη μύτη της Μαλένας προκλήθηκαν από την προσπάθεια ανάνηψης και το σημάδι στο μάγουλό της από κολλητική ταινία. Ωστόσο, η εισαγγελέας επέκρινε έντονα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τονίζοντας πως οι ιατροδικαστές στηρίχθηκαν σε υποθέσεις και όχι σε εμπεριστατωμένα στοιχεία.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ίριδας, η Αγγελική Τσιόλα υποστήριξε ότι είχε υπόνοιες εγκληματικής ενέργειας, αλλά δεν προχώρησε περαιτέρω λόγω του πορίσματος της παθολογοανατόμου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου στάθηκε στο γεγονός ότι η εν λόγω μάρτυρας έδωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές για την αιτία θανάτου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρατήρηση της εισαγγελέως πως τέσσερις ιατροδικαστές εμφανίστηκαν στη δίκη με τις ίδιες σημειώσεις που είχε και η υπεράσπιση της κατηγορούμενης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη στάση τους. Επιπλέον, ο Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος παλαιότερα μιλούσε ανοιχτά για εγκληματικές ενέργειες, στην κατάθεσή του αναίρεσε τα στοιχεία που υποδείκνυαν ασφυκτικό θάνατο.

Παράλληλα, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι ο παθολογοανατόμος Εμμανουήλ Αγαπητός άλλαξε την ερμηνεία του για την κενοτοπιώδη εκφύλιση, ενώ και η τεχνική σύμβουλος της υπεράσπισης, Ουρανία Δημακοπούλου, παρουσίασε διαφορετική εκδοχή για την αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας, αποδίδοντάς την όχι στην κεταμίνη, αλλά σε ατροφία οργάνων λόγω επιληψίας.

Ο δικηγόρος των ιατροδικαστών, Κώστας Ντάλτας, μιλώντας στο Live News έκανε λόγο για έναν μηχανισμό ιατρικό, πολιτικό και δημοσιογραφικό που επιδιώκει να καθορίσει την πορεία της υπόθεσης με συγκεκριμένο τρόπο, σημειώνοντας πως αυτό έχει ήδη κατατεθεί επίσημα.