Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

"Ώρα μηδέν" για τον ανασχηματισμό - Στις 12:00 οι επίσημες ανακοινώσεις

Μεγάλο "στοίχημα" για την Κυβέρνηση

4 Αυγούστου 2020 09:48
Αρθρογράφος: Νάντια Ξυθάλη Τσουκνάκη
ΝΑΝΤΙΑ ΞΥΘΑΛΗ ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Ο κύβος ερρίφθη για τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης και όπως έγινε γνωστό, ο Στέλιος Πέτσας θα ανακοινώσει στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις «λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα».

Η φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό άρχισε χθες το απόγευμα, όταν ξεκίνησαν και τα πρώτα διερευνητικά τηλεφωνήματα.

Ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε μεν πως θα υπάρξει μια «μίνι αναδιάρθρωση της κυβέρνησης» μέσα στις επόμενες ημέρες, απέκλεισε δε το ενδεχόμενο εκτεταμένων αλλαγών.

Στο επίκεντρο των εν λόγω «διορθωτικών κινήσεων» φαίνεται πως βρίσκεται το ζήτημα της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης -ένα μεγάλο πολιτικό «στοίχημα» για την κυβέρνηση.

Πρόσωπο «κλειδί» στις επικείμενες αλλαγές επί του κυβερνητικού σχήματος αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει το συντονισμό της επιτροπής εργασιών για το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να… αναβαθμιστεί.

ανασχηματισμός

Άλλωστε, η πενταμελής εκτελεστική επιτροπή που θα χειριστεί τα ζητήματα που αφορούν στους ευρωπαϊκούς πόρους με επικεφαλής τον κ. Σκυλακάκη, έχει ήδη ανακοινωθεί.

Αποτελείται από τον υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο που μπορεί να αναβαθμιστεί σε υφυπουργό, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού που αναλαμβάνει διακριτό ρόλο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός σκοπεύει να καλύψει τις επιτελικές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου που έχουν «χηρέψει» -δηλαδή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Δικαιοσύνης.

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός - Αυτές είναι οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Προ των πυλών του ανασχηματισμού βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταλήγει στις επιλογές του, τη στιγμή που εξετάζονται τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ως προς τον χρόνο ενεργοποίησης του, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν οι διορθωτικές κινήσεις, όπως τις έχει «βαφτίσει» εδώ και εβδομάδες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να είναι ζήτημα ολίγων ωρών ή 24ωρων – κάποιοι εξ αυτών δείχνουν την αυριανή ημέρα, την Τρίτη ως την κρίσιμη ημερομηνία – και πάντως προ της αναχώρησης του πρωθυπουργού για τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. Παραμένει, βεβαίως, εν ισχύ και το σενάριο ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τα Χανιά, εντός του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «κλειδώσει» εάν όχι όλες, πάντως, τις περισσότερες εκ των αλλαγών, που επιθυμεί να επιφέρει στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε βάσει του ρεπορτάζ γύρο επαφών τόσο με τους άμεσα ενδιαφερομένους, όσο και με τους βασικούς Υπουργούς, που εμπλέκονται στο τιτάνιο εγχείρημα της αναμόρφωσης της Ελληνικής Οικονομίας μέσω των ευρωπαϊκών χρημάτων. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν πως οι αλλαγές, τουλάχιστον στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν πρόκειται να…αγγίξουν τους Υπουργούς, ανατρέποντας εν μέρει την εικόνα, που είχε σχηματισθεί για κάποιους εξ αυτών το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Τις προηγούμενες ημέρες έχει συζητηθεί εντόνως το σενάριο να τοποθετηθούν Αναπληρωτές Υπουργοί στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά πληροφορίες, μάλιστα, έχουν πέσει στο τραπέζι συγκεκριμένα ονόματα, χωρίς, πάντως, να διακινείται από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου πως υπάρχει κατάληξη και για τις δύο θέσεις. Πιθανή αναβάθμιση του κ. Σκυλακάκη σε Αναπληρωτή Υπουργό στο Οικονομικών, πιθανώς να προκαλέσει τη μετακίνηση του έως σήμερα ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, σε θέση Υφυπουργού Οικονομικών.

Ενισχυμένος ως προς τις αρμοδιότητες φέρεται να εξέρχεται και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δεν αποκλείεται να προβιβαστεί σε Αναπληρωτή Υπουργό, μολονότι για τη συγκεκριμένη θέση έχουν συζητηθεί και άλλα πρόσωπα από την γαλάζια κοινοβουλευτική Ομάδα. Κατά τον επικείμενο ανασχηματισμό αναμένεται να πληρωθούν οι «ορφανές» από τις αποχωρήσεις των κ. Θωμά και Κράνη θέσεις Υφυπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης, ενώ με επιπλέον Υφυπουργούς πιθανολογείται βασίμως ότι θα ενισχυθούν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

«Φαβορί» να αξιοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα φέρονται οι Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ιδίως εφόσον αποφασισθεί η αντικατάσταση του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Γιάννης Μπούγας, η Ζωή Ράπτη και οι ΓΓ, Αλεξάνδρα Σδούκου και Βίκυ Λοΐζου. Ασαφές παραμένει ακόμη τι θα γίνει τελικώς με τον Στέλιο Πέτσα, ο οποίος το προηγούμενο χρονικό διάστημα ακουγόταν εντόνως πως θα αναβαθμιστεί με... πιθανότερους προορισμούς είτε το Υπουργείο Εργασίας, είτε το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα πρέπει πλέον να αποκλειστεί και η πιθανότητα να παραμείνει ο κ. Πέτσας στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμένονται και πρόσωπα – εκπλήξεις, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις να κρατά κρυφούς άσους στο μανίκι του.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share