Κομισιόν: Έτσι θα εξελιχθεί η ελληνική οικονομία – Ποιοι είναι οι σοβαροί κίνδυνοι

Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, αλλά επισημαίνει τους κινδύνους
Παρά τη γενικότερη διεθνή αστάθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβλέπει διατήρηση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και για το 2025. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, ενώ για το 2026 αναμένεται ελαφρά επιβράδυνση στο 2,2%. Ωστόσο, η έκθεση δεν παραλείπει να αναδείξει τρεις βασικούς παράγοντες που ενδέχεται να περιορίσουν την αναπτυξιακή δυναμική: ο υψηλός πληθωρισμός, η περιορισμένη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι εξωτερικές γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Τι προβλέπει η Κομισιόν
- Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αγγίζοντας το 2,8% το 2025 και το 2,3% το 2026. Ακόμα πιο αυξημένος προβλέπεται ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, υπολογίζεται στο 3,5% για το 2025 και 2,6% για την επόμενη χρονιά. Κύρια αιτία θεωρούνται οι πιέσεις από την άνοδο των μισθών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.
- Αγορά εργασίας
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η ελληνική αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή», κυρίως σε τομείς υψηλής ειδίκευσης και στον τουρισμό. Παρά τις βελτιώσεις, η ανάπτυξη της απασχόλησης επιβραδύνεται εξαιτίας της ανεπάρκειας δεξιοτήτων και της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην οικονομικά ενεργή δύναμη. Οι πραγματικοί μισθοί αναμένεται να αυξάνονται κατά 1,3% ετησίως, χάρη στις παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν επαρκεί για να αποκαταστήσει τις απώλειες του παρελθόντος.
Διαβάστε επίσης
- Διεθνές περιβάλλον
Αν και η έκθεση δεν εντοπίζει άμεσο αντίκτυπο από ενδεχόμενες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες – ιδίως σε περίπτωση επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ – επισημαίνει ότι παρατεταμένη παγκόσμια αβεβαιότητα, γεωπολιτικές εντάσεις ή επιβράδυνση στο διεθνές εμπόριο μπορεί να πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές και κυρίως τον τουρισμό.
- Δημοσιονομική εικόνα
Το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας για το 2025 αναμένεται να μειωθεί στο 0,7% του ΑΕΠ, επηρεασμένο από την αυξημένη δημοσιονομική βάση. Στο αποτέλεσμα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά μέτρα στήριξης όπως η επιστροφή ενοικίου, το επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το 2026, όμως, το πλεόνασμα προβλέπεται να ανέλθει στο 1,4%, υπό την προϋπόθεση μη λήψης νέων μέτρων.
- Δημόσιο χρέος
Η διαχρονική μείωση του δημόσιου χρέους συνεχίζεται, με πρόβλεψη να διαμορφωθεί στο 146,6% του ΑΕΠ το 2025 και στο 140,6% το 2026. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στην ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ όσο και στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.