Ισχυρή εκκίνηση για τον ελληνικό τουρισμό το 2025: Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο

Θετικά ξεκίνησε ο τουρισμός για την Ελλάδα, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να ξεπερνούν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ δείχνουν αύξηση της τάξεως του 4,4% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, γεγονός που αποδεικνύει τη διατηρούμενη ελκυστικότητα της χώρας ως ταξιδιωτικός προορισμός.
Αύξηση των διεθνών αφίξεων και περιφερειακή κατανομή
Οι αφίξεις μέσω αεροπορικών πτήσεων αυξήθηκαν κατά 6,5%, φτάνοντας τις 197.000 επιπλέον επισκέψεις. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η επίδοση του Απριλίου με 1,6 εκατομμύρια αφίξεις και αύξηση 8,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2024.
Στο μέτωπο των προορισμών, η Κρήτη αναδείχθηκε η πιο δημοφιλής, καταγράφοντας 347.000 διεθνείς αφίξεις και άνοδο άνω του 11%. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια Νησιά με θετικές μεταβολές, ενώ η Πελοπόννησος σημείωσε σχεδόν 8% αύξηση. Αντίθετα, πτώση καταγράφηκε στις Κυκλάδες με μείωση σχεδόν 25%.
Οι εισπράξεις από ταξιδιώτες προερχόμενους από κράτη-μέλη της Ε.Ε. παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (+0,3%), ενώ οι εισπράξεις από εκτός Ε.Ε. αγορές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 8,5%. Ανάμεσα στους επιμέρους δείκτες, ξεχώρισε η αύξηση 33,5% από την ιταλική αγορά και 17,8% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αγορά των ΗΠΑ σημείωσε επίσης άνοδο (+4,5%), ενώ η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν πτώση 16,3% και 34,4% αντίστοιχα.
Άνοδος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η αυξημένη ζήτηση αποτυπώνεται και στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τον Απρίλιο, καταγράφηκαν 228.000 διαθέσιμα καταλύματα, αυξημένα κατά 16.000 μονάδες σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος στις διαθέσιμες κλίνες, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο από τον Απρίλιο, επίδοση που πέρυσι επιτεύχθηκε μόλις τον Ιούλιο.
Η πλειονότητα των ταξιδιωτών που επέλεξαν βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν αλλοδαποί, αποτελώντας το 86% του συνόλου, έναντι 14% των Ελλήνων. Η τάση αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω κατά την είσοδο στο δεύτερο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τη στροφή του μοντέλου προς τη διεθνή αγορά.






0 ΣΧΟΛΙΑ