Ελληνικές σημαίες παντού: Οι τιμές και η ζήτηση ενόψει της 25ης Μαρτίου

Οι επιλογές ποικίλουν, όσο η ζήτηση για την αυριανή ημέρα (25/3) συνεχώς αυξάνεται
Με την 25η Μαρτίου να πλησιάζει, η ελληνική σημαία έχει την τιμητική της. Οι πολίτες σπεύδουν να προμηθευτούν σημαίες για να στολίσουν τα σπίτια, τα μπαλκόνια και τους δημόσιους χώρους, τιμώντας την εθνική επέτειο. Η αγορά, επομένως, κινείται έντονα αυτές τις ημέρες, με τα καταστήματα που εμπορεύονται σημαίες να βλέπουν αυξημένη κίνηση από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι.
Πόσο κοστίζουν οι ελληνικές σημαίες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο Open, οι τιμές των σημαιών ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα του υλικού. Οι μικρές πλαστικές σημαίες πωλούνται στα 50 λεπτά, ενώ αν κάποιος αγοράσει μεγαλύτερη ποσότητα, η τιμή μπορεί να μειωθεί στα 37 λεπτά ανά τεμάχιο. Για όσους θέλουν μια μεγαλύτερη σημαία, υπάρχουν επιλογές με κοντάρι:
- Σημαία διαστάσεων 1 μέτρο x 0,70, με κοντάρι, στα 7 ευρώ.
- Σημαία 1,50 x 1 μέτρο, με πλαστικό κοντάρι, στα 10 ευρώ.
- Ανώτερης ποιότητας σημαία 1,50 x 1 μέτρο, στα 12 ευρώ.
- Άλλη επιλογή, επίσης 1,50 x 1 μέτρο, καλύτερης ποιότητας, στα 15 ευρώ.
- Ακρυλική σημαία 1,50 x 1 μέτρο, με πλαστικό κοντάρι, στα 30 ευρώ.
Οι καταναλωτές ξεκινούν από νωρίς το πρωί την αναζήτηση της ιδανικής σημαίας, κάνοντας έρευνα αγοράς και συγκρίνοντας τιμές και ποιότητες. Οι περισσότερες αγορές πραγματοποιούνται μεταξύ 7:00 και 16:00, καθώς τότε η κίνηση στα καταστήματα είναι στο αποκορύφωμά της.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι σημαίες κάνουν την εμφάνισή τους παντού: στα μπαλκόνια, στις αυλές, στις πλατείες και στους δρόμους. Ο εορταστικός στολισμός προσδίδει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, υπενθυμίζοντας σε όλους τη σημασία της ημέρας. Για τα μαγαζιά αλλά και τους ιδιοκτήτες τους, αυτές οι μέρες είναι από τις πιο δυνατές της χρονιάς, καθώς η ζήτηση για σημαίες και άλλα εορταστικά είδη αυξάνεται κατακόρυφα.
Η ιστορία της ελληνικής σημαίας
Η ελληνική σημαία αποτελεί το επίσημο σύμβολο του ελληνικού κράτους και αντικατοπτρίζει την ιστορία και τις αξίες του έθνους. Αποτελείται από εννέα οριζόντιες γραμμές, οι οποίες εναλλάσσονται σε μπλε και λευκό χρώμα, καθώς και έναν λευκό σταυρό που δεσπόζει μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στην επάνω αριστερή γωνία.
Οι εννέα λωρίδες της σημαίας συχνά συνδέονται με τη φράση «Ελευθερία ή Θάνατος», που εκφράζει τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία. Το μπλε και το λευκό, από την άλλη, λέγεται πως συμβολίζουν τον ουρανό και τη θάλασσα της Ελλάδας, αν και η προέλευση των χρωμάτων παραμένει αντικείμενο διαφόρων ερμηνειών. Ο σταυρός αποτελεί ένδειξη της σύνδεσης της χώρας με την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη.
Η χρήση σημαιών με σταυρό εντοπίζεται ήδη από τη Βυζαντινή περίοδο, όταν η αυτοκρατορία υιοθετούσε λάβαρα με θρησκευτικά σύμβολα. Κατά την Τουρκοκρατία, οι επαναστατημένοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διάφορες σημαίες, πολλές από τις οποίες είχαν σταυρό και εθνικά συνθήματα.
Το 1822, η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου αποφάσισε την καθιέρωση των χρωμάτων της ελληνικής σημαίας, ενώ το 1832, με τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τέθηκε σε εφαρμογή μια πιο ενιαία μορφή της. Κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα, η σημαία υπέστη τροποποιήσεις, μερικές φορές περιλαμβάνοντας σύμβολα όπως το βασιλικό στέμμα. Το 1978 καθιερώθηκε η σημερινή μορφή της ελληνικής σημαίας, η οποία κυματίζει υπερήφανα σε εθνικές γιορτές, δημόσια κτίρια και πλοία.