ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη: Ρωσία και Ουκρανία στο ίδιο τραπέζι, αλλά σε διαφορετικούς… κόσμους

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει αγεφύρωτο

Μετά από τρία χρόνια «παγωμένων» σχέσεων και συνεχούς πολέμου, Ρωσία και Ουκρανία κάθισαν ξανά στο ίδιο τραπέζι για απευθείας συνομιλίες. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, με την Τουρκία να έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μέσω του υπουργού Εξωτερικών της, Χακάν Φιντάν.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη

Παρόλο που η φυσική παρουσία και μόνο των δύο αντιπροσωπειών στην ίδια αίθουσα θεωρείται ένα πρώτο βήμα, η ουσία δείχνει ότι οι δύο πλευρές παραμένουν βαθιά διχασμένες. Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το BBC, η συνάντηση δεν έχει φέρει έως τώρα ουσιαστική προσέγγιση στις θέσεις τους. Η ρητορική, οι στόχοι και οι προθέσεις εξακολουθούν να κινούνται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Από ουκρανικής πλευράς, ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δώσει σαφή εντολή στην ομάδα του να επιδιώξει άμεση κατάπαυση του πυρός, θέτοντας την ανάγκη για άμεση λήξη των εχθροπραξιών ως προτεραιότητα. Οι Ρώσοι ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους, δηλώνουν ότι επικεντρώνονται σε μια «μακροπρόθεσμη ειρηνευτική λύση» και στην «αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της κρίσης».

Μεταφράζοντας αυτή τη διατύπωση από τη σκοπιά του Κρεμλίνου, η ρωσική πλευρά φαίνεται να δείχνει πως δεν βιάζεται να κλείσει το μέτωπο και προτιμά να συζητήσει συνολικά το γεωπολιτικό status quo, αμφισβητώντας ακόμη και τη θεμελιώδη κυριαρχία της Ουκρανίας ως ανεξάρτητου κράτους.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας άφησε μία χαραμάδα ελπίδας, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Αν και η δήλωση αυτή δεν συνοδεύτηκε από σαφείς διευκρινίσεις, είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ευελιξία από την πλευρά της Μόσχας, σε μια τόσο κρίσιμη φάση.

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι οι υπόλοιποι Ρώσοι διαπραγματευτές παραμένουν αμετακίνητοι στις αρχικές τους απαιτήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Η ρητή δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ.
  • Η αποδοχή ρωσικού ελέγχου σε τουλάχιστον πέντε ουκρανικές περιοχές.

Αυτές οι απαιτήσεις είναι εντελώς εκτός διαλόγου για το Κίεβο, με τον Ζελένσκι να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητήσει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.