ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το ξεκαθάρισε ο Πούτιν στον Τραμπ: Ο όρος για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος ήδη διέταξε να «παγώσουν» για 30 μέρες τα χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά και συζήτησαν για αρκετά ζητήματα, με το πιο βασικό εξ αυτών να είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας και το πώς αυτός θα λάβει τέλος.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν, ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε και διέταξε να «παγώσουν» για 30 μέρες τα χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, ενώ συμφωνήθηκε η ανταλλαγή, μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, για 175 αιχμαλώτους πολέμου (από κάθε πλευρά). Η Μόσχα συμφώνησε επίσης να παραδώσει 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η ενημέρωση για όσα ειπώθηκαν ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ

Στη δική του ενημέρωση για το τηλεφώνημα των ηγετών ΗΠΑ και Ρωσός, ο Λευκός Οίκος ανέφερε: «Σήμερα, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Πούτιν μίλησαν για την ανάγκη ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί με μια διαρκή ειρήνη. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Το αίμα και ο θησαυρός που τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ξοδεύουν σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για τις ανάγκες των λαών τους.

Αυτή η σύγκρουση δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει και θα έπρεπε να έχει τερματιστεί εδώ και πολύ καιρό με ειλικρινείς και καλόπιστες ειρηνευτικές προσπάθειες. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κίνηση προς την ειρήνη θα ξεκινήσει με την κατάπαυση του πυρός για την ενέργεια και τις υποδομές, καθώς και με τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της θαλάσσιας κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, την πλήρη κατάπαυση του πυρός και τη μόνιμη ειρήνη. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως και στη Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες μίλησαν σε γενικές γραμμές για τη Μέση Ανατολή ως περιοχή δυνητικής συνεργασίας για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων. Συζήτησαν περαιτέρω την ανάγκη να σταματήσει η διάδοση των στρατηγικών όπλων και θα συνεργαστούν με άλλους για να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή. Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν την άποψη ότι το Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να είναι σε θέση να καταστρέψει το Ισραήλ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ένα μέλλον με βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχει τεράστιες προοπτικές. Αυτό περιλαμβάνει τεράστιες οικονομικές συμφωνίες και γεωπολιτική σταθερότητα όταν επιτευχθεί ειρήνη».

Η κωλοτούμπα του αιώνα: ΗΠΑ και Ουκρανία έτοιμες για ειρήνη – Τα επόμενα βήματα μιας πολυτάραχης σχέσης

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προετοιμαστεί από νωρίς για σημαντικές ανακοινώσεις κατά την ομιλία του την Τρίτη στο Κογκρέσο, απευθυνόμενος και στα δύο σώματα. Αν και υπήρξαν διαρροές ότι δεν θα προχωρούσε τελικά σε ανακοίνωση συμφωνίας με την Ουκρανία για τα ορυκτά, το ενδιαφέρον στράφηκε στο ποιο θα ήταν το κύριο θέμα στο οποίο θα εστίαζε.

Η ομιλία, τελικά, εξελίχθηκε σε έναν εκτενή κατάλογο με τα μέτρα που υλοποίησε στις πρώτες 45 ημέρες της θητείας του. Ήταν εμπλουτισμένη με υπερβολές, εγκωμιαστικά σχόλια για τον Έλον Μασκ, αναφορές στη Μελάνια Τραμπ, καθώς και έντονες κατηγορίες για τη «καταστροφική» διακυβέρνηση Μπάιντεν που είχε προηγηθεί.

Το μεγαλύτερο μέρος της 90λεπτης ομιλίας του Τραμπ επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, με τις αναφορές στο ζήτημα της Ουκρανίας να έρχονται προς το τέλος. Ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε ότι την Τρίτη έλαβε επιστολή από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία δείχνει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις — και μάλιστα άμεσα.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι από τη ρωσική πλευρά, μέσα από συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουάσινγκτον σχημάτισε την εντύπωση πως η Μόσχα επιθυμεί την ειρήνη. Αν και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «κάτι υπέροχο», που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος ενός «βίαιου και αχρείαστου πολέμου».

Ανάμεσα στις λίγες αποκαλύψεις της ομιλίας ήταν η αναφορά στη σύλληψη του υπεύθυνου για τους θανάτους 13 Αμερικανών στρατιωτών κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021 και η μεταφορά του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομιλία, ωστόσο, δεν θύμιζε την παραδοσιακή ομιλία για την «Κατάσταση του Έθνους», που συνήθως πραγματοποιείται στις αρχές του έτους με σκοπό την ανασκόπηση και την παρουσίαση προγραμματικών δηλώσεων για τη χρονιά που έρχεται.

Δείτε την ομιλία από το Κογκρέσο:

Όταν μπήκε στην αίθουσα ο Τραμπ, με ολιγόλεπτη καθυστέρηση και μέσα σε παρατεταμένη χειροκροτήματα, χαιρέτισε πολλά από τα μέλη του Κογκρέσου -Ρεπουμπλικανούς, φυσικά- που του έσφιξαν το χέρι και του είπαν δυο λόγια.

Οι Δημοκρατικοί στέκονταν στις θέσεις τους χωρίς να μετέχουν σε όλα όσα συνέβαιναν. Πολλές γυναίκες της παράταξης φορούσαν σακάκια σε ροζ χρώμα σε συμβολική ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Η Αμερική επέστρεψε» ήταν η πρώτη κουβέντα του μετά τις προσφωνήσεις

Στις έξι εβδομάδες που κυβερνά, είπε στη συνέχεια ο Τραμπ, δεν πράττει τίποτα άλλο «παρά να κατευθύνει τις ΗΠΑ στην σπουδαιότερη και πιο επιτυχημένη περίοδο της ιστορίας της χώρας μας». Σε 43 ημέρες κάναμε όσα άλλοι δεν έκαναν σε τέσσερα και οκτώ χρόνια και μόλις αρχίσαμε, πρόσθεσε.

«Το μομέντουμ και το πνεύμα της χώρας μας, η περηφάνεια και η αυτοπεποίθησή μας επέστρεψαν και το Αμερικανικό Όνειρο μεγαλώνει και γίνεται όλο και καλύτερο», είπε ακόμη.

Προχωράμε προς την σωστή κατεύθυνση, αυτό λένε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί στις δημοσκοπήσεις. Μέλη των Δημοκρατικών διέκοπταν τον Τραμπ με φωνές και διαμαρτυρίες, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί απαντούσαν φωνάζοντας «USA, USΑ».

Δεν είχανμ περάσει ούτε πέντε λεπτά ομιλίας όταν ο προεδρεύων Μάικ Τζόνσον διέκοψε την ομιλία για να επιβάλλει την τάξη και να ζητήσει την απομάκρυνση του βουλευτή των Δημοκρατικών από το Τέξας Αλ Γκριν.

Ό,τι κι αν κάνω, ακόμη κι αν ανακαλύψω το φάρμακο για την πιο καταστροφική ασθένεια, οι Δημοκρατικοί δεν θα γελάσουν ούτε θα χειροκροτήσουν, δήλωσε ο Τραμπ σχολιάζοντας το επεισόδιο με τον Γκριν. «Είναι πολύ θλιβερό και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη στάση των Δημοκρατικών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει, υπερασπίζοντας τον μεγάλο όγκο εκτελεστικών διαταγμάτων που υπέγραψε από την αρχή της θητείας του. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την κατάργηση «μη απαραίτητων κανονισμών», για τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων που δεν εκπλήρωναν τα καθήκοντά τους, αλλά και για τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απόφαση να αναγνωρίζονται «μόνο δύο φύλα, οι άνδρες και οι γυναίκες». «Η πατρίδα μας δεν θα είναι πλέον woke», σημείωσε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας τις αποφάσεις του. Τόνισε, μάλιστα, ότι «χάρη σε εμάς, μια επανάσταση της κοινής λογικής σαρώνει τον κόσμο».

Οι αναφορές για την οικονομία

Συνέχισε μιλώντας για την οικονομία, λέγονταε ότι κληρονόμησε από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν «οικονομική καταστροφή και πληθωρισμό-εφιάλτη». Έφερε μάλιστα ένα παράδειγμα που «πονά» τους Αμερικανούς: την τιμή των αυγών που έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, με την υπόσχεση να τη ρίξει.

Και μίλησε για την ενέργεια, κάνοντας ειδική αναφορά στις άδειες εξόρυξης. «Drill, baby, drill», είπε επαναλαμβλανοντας το άτυπο σύνθημά του.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Έλον Μασκ, που βρέθηκε στην εκδήλωση και καταχειροκροτήθηκε. «Δεν το είχε ανάγκη», σχολίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρουσιάζοντας έναν εκτενή κατάλογο σπατάλης που εντόπισε η ομάδα του Μασκ (DOGE), ενώ δεν παρέλειψε να κάνει χιούμορ για τα προγράμματα που ακυρώθηκαν.

«Αποκαλύψαμε απάτες ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Τραμπ, επισημαίνοντας ότι πολλά αρχεία περιείχαν ασφαλισμένους ηλικίας 110 ή ακόμα και 160 ετών. «Θα εξαλείψουμε τις απάτες και θα βάλουμε χρήματα στις τσέπες των πολιτών», υποσχέθηκε με έμφαση.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός θα ισοσκελιστεί, υπογραμμίζοντας πως «οι ημέρες των μη εκλεγμένων γραφειοκρατών έχουν τελειώσει».

Ακολούθως, έκανε αναφορά στους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως το Μεξικό, ο Καναδάς και η Κίνα, ενώ προανήγγειλε νέους δασμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχεδιάζει για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: «Όπως μας επιβάλλουν δασμούς και φόρους, έτσι θα κάνουμε και εμείς. Η εκμετάλλευση εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τόσες χώρες τελειώνει εδώ».

Κατηγορίες κατά των μεταναστών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, υπογραμμίζοντας πώς η αγορά αμερικανικών αυτοκινήτων θα διευκολυνθεί φορολογικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη «χρυσή κάρτα», μια πρωτοβουλία που υπόσχεται υπηκοότητα σε όσους είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Δεν έλειψαν οι αναφορές στους «παράνομους μετανάστες εγκληματίες» και τα «εγκλήματα» που, όπως ισχυρίστηκε, αυτοί διέπραξαν. Επικρίνοντας την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, υποστήριξε ότι οι διελεύσεις στα σύνορα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, γεγονός που προκάλεσε έντονα χειροκροτήματα από το κοινό, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί επικρότησαν κάθε αναφορά του σε εγκλήματα που αποδίδονται σε μετανάστες.

Στη συνέχεια, στράφηκε κατά του δικαστικού συστήματος, το οποίο χαρακτήρισε «προϊόν ανατροπής από ακραίους της Αριστεράς». Επανέφερε ένα από τα αγαπημένα του παραδείγματα για να καταγγείλει την εργαλειοποίηση των Αρχών, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του θύμα αυτής της κατάστασης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην υγεία των Αμερικανών, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού στα παιδιά, ένα θέμα που συχνά χρησιμοποιεί για να υπογραμμίσει τις ανησυχίες του.

Άμυνα και εξωτερική πολιτική

Περνώντας στα θέματα άμυνας, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για τη δημιουργία ενός αμυντικού θόλου στις ΗΠΑ, τον οποίο ονόμασε «Χρυσό Θόλο», κατασκευασμένο αποκλειστικά με αμερικανική τεχνολογία. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του να επαναφέρουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο που παραχώρησε ο [πρώην πρόεδρος] Κάρτερ για ένα δολάριο».

Ο Τραμπ απηύθυνε επίσης ένα ιδιαίτερο μήνυμα στον λαό της Γροιλανδίας, λέγοντας: «Αν αποφασίσετε να γίνετε μέρος των ΗΠΑ, θα σας υποδεχτούμε. Θα σας κρατήσουμε ασφαλείς και θα σας κάνουμε πλούσιους».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο 13 Αμερικανών κατά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το 2021, ευχαριστώντας το Πακιστάν για τη συνεργασία που οδήγησε στη σύλληψη.

Παρά το γεγονός ότι η ομιλία του επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για σχεδόν 90 λεπτά, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρχικά, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχει δώσει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία μέσω της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρά στην Ουκρανία για στρατιωτική ενίσχυση. Περιέγραψε τον πόλεμο ως «βάρβαρο και αχρείαστο», προσθέτοντας ότι εργάζεται «ακούραστα» για τον τερματισμό του.

Μίλησε επίσης για την επιστολή του Ζελένσκι, στην οποία αναφέρεται πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να υπογράψει για την αξιοποίηση των ορυκτών της, καθώς και για τα «δυνατά σήματα» από τη Ρωσία, που δείχνουν διάθεση για ειρήνη. «Δεν είναι αυτό υπέροχο;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην απόπειρα δολοφονίας που υπέστη τον περασμένο Ιούλιο, δηλώνοντας: «Ο Θεός με έσωσε για να κάνω την Αμερική ξανά μεγάλη – το πιστεύω αυτό». Καταλήγοντας, δεσμεύτηκε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα φέρει τα επόμενα τέσσερα χρόνια το έθνος σε νέα ύψη, με την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.