«Κλείδωσε» η επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: Πότε θα πραγματοποιηθεί

Όσα δήλωσε ο Στιβ Γουίτκοφ
Ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα (16/3) ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα στην εβδομάδα.
Αισιοδοξία στις δύο πλευρές
Σε συνέντευξή του στο CNN, μετά τις θετικές συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, ο Γουίτκοφ εξέφρασε την αισιοδοξία του για πραγματική πρόοδο στο θέμα του τερματισμού της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός στη φιλοσοφία του Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να λήξει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν.
Επιπλέον, ο Γουίτκοφ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τις αντίστοιχες ουκρανικές και ρωσικές πλευρές αυτήν την εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Έρχεται απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 11 χωρών στις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών περιορισμών ή και πλήρους απαγόρευσης εισόδου για ταξιδιώτες από 43 χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times. Η απόφαση αυτή φαίνεται να σχεδιάζεται βάσει της ασφάλειας και της εθνικής προστασίας, με την κατάταξη των χωρών σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την κατάσταση κάθε χώρας.
Η πρώτη κατηγορία, η «κόκκινη», περιλαμβάνει χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και άλλες, για τις οποίες προβλέπεται πλήρης απαγόρευση εισόδου. Οι πολίτες αυτών των κρατών δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ για κανέναν λόγο.
Η δεύτερη κατηγορία, η «πορτοκαλί», αφορά χώρες όπως η Ρωσία, το Πακιστάν, το Μιανμάρ και η Τουρκμενιστάν. Οι πολίτες αυτών των χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις ΗΠΑ μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η απόκτηση ειδικής άδειας εισόδου για επαγγελματικούς σκοπούς. Εντούτοις, για τουρισμό ή μετανάστευση, η είσοδος θα παραμένει απαγορευμένη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται σε προσωπικές συνεντεύξεις.
Διαβάστε επίσης
Η τρίτη κατηγορία, η «κίτρινη», περιλαμβάνει 22 χώρες που θα έχουν 60 ημέρες προθεσμία για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ΗΠΑ και να απαντήσουν στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν δεν ανταποκριθούν, θα μεταφερθούν σε μια από τις αυστηρότερες κατηγορίες.
Η εν λόγω λίστα έχει συνταχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και είναι πιθανόν να υποβληθεί σε αλλαγές πριν φτάσει στο γραφείο του Λευκού Οίκου για έγκριση.