Ντόναλντ Τραμπ: Έρχεται απαγόρευση εισόδου σε πολίτες 11 χωρών στις ΗΠΑ

Τι εξετάζουν οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών περιορισμών ή και πλήρους απαγόρευσης εισόδου για ταξιδιώτες από 43 χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times. Η απόφαση αυτή φαίνεται να σχεδιάζεται βάσει της ασφάλειας και της εθνικής προστασίας, με την κατάταξη των χωρών σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την κατάσταση κάθε χώρας.
Οι τρεις κατηγορίες
Η πρώτη κατηγορία, η «κόκκινη», περιλαμβάνει χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Συρία και άλλες, για τις οποίες προβλέπεται πλήρης απαγόρευση εισόδου. Οι πολίτες αυτών των κρατών δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ για κανέναν λόγο.
Η δεύτερη κατηγορία, η «πορτοκαλί», αφορά χώρες όπως η Ρωσία, το Πακιστάν, το Μιανμάρ και η Τουρκμενιστάν. Οι πολίτες αυτών των χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στις ΗΠΑ μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως η απόκτηση ειδικής άδειας εισόδου για επαγγελματικούς σκοπούς. Εντούτοις, για τουρισμό ή μετανάστευση, η είσοδος θα παραμένει απαγορευμένη, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται σε προσωπικές συνεντεύξεις.
Η τρίτη κατηγορία, η «κίτρινη», περιλαμβάνει 22 χώρες που θα έχουν 60 ημέρες προθεσμία για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ΗΠΑ και να απαντήσουν στις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης. Αν δεν ανταποκριθούν, θα μεταφερθούν σε μια από τις αυστηρότερες κατηγορίες.
Η εν λόγω λίστα έχει συνταχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και είναι πιθανόν να υποβληθεί σε αλλαγές πριν φτάσει στο γραφείο του Λευκού Οίκου για έγκριση.
Αισιοδοξία στο Κρεμλίνο
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέστειλε μήνυμα στον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την πρωτοβουλία για εκεχειρία στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα θεωρεί πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και παραμένουν αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση.
Οι όροι της Ρωσίας για εκεχειρία
Το μήνυμα του Ρώσου ηγέτη μεταφέρθηκε μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Πούτιν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Μόσχα. Ο Πεσκόφ σημείωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στις βασικές αρχές που διατυπώνει ο Αμερικανός ηγέτης για την επίλυση της σύγκρουσης, ωστόσο έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από κοινού.
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, όμως υπογράμμισε πως η όποια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια και βιώσιμη ειρήνη. Έθεσε, επίσης, ως προϋπόθεση την άρση των αιτιών που οδήγησαν στη σύγκρουση.
Η Μόσχα φέρεται να έχει παρουσιάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες έναν κατάλογο απαιτήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η αποχώρηση των ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων από την περιοχή και η διεθνής αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέρριψε τις δηλώσεις του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τες αναμενόμενες και παραπλανητικές. Υποστήριξε πως ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει ειλικρινή πρόθεση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και ότι προσπαθεί να χειριστεί τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον αναμένει την πλήρη ενημέρωση του Ντόναλντ Τραμπ από τον απεσταλμένο του, Στιβ Γουίτκοφ, προκειμένου να δρομολογηθεί μια πιθανή επικοινωνία μεταξύ των ηγετών Ρωσίας και ΗΠΑ.