Η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού Χριστού: Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι τον εντόπισαν με βάση τη Βίβλο

Το Ευαγγέλιο που «έδειξε» το σημείο
Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ έφεραν στο φως ευρήματα που φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη βιβλική περιγραφή του τόπου όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού Χριστού, όπως αποτυπώνεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη: «Στον τόπο όπου σταυρώθηκε, υπήρχε ένας κήπος, και στον κήπο ένας νέος τάφος, στον οποίο δεν είχε ταφεί ποτέ κανείς».
Κατά την ανακαίνιση του δαπέδου της βασιλικής, η οποία χρονολογείται κυρίως στον 19ο αιώνα, εγκρίθηκαν αρχαιολογικές έρευνες από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα Express.
Η αρχαιολογική ομάδα του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Francesca Romana Stasolla, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη: ίχνη γύρης και οργανικών υπολειμμάτων που υποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε κήπος με ελαιόδεντρα και αμπέλια. Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την ιστορική αξιοπιστία των ευαγγελικών αφηγήσεων, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην κατανόηση του χώρου.
Η περιοχή που περιγράφει η Βίβλος και ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι ότι βρήκαν
Η περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου, που ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, έχει μια συναρπαστική ιστορία χρήσης. Κατά την Εποχή του Σιδήρου, λειτουργούσε ως λατομείο, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε χώρο γεωργικής καλλιέργειας και ταφής. Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν πλήθος ευρημάτων, όπως αγγεία, λυχνάρια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, καθώς και τάφους που ενδέχεται να χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού.
Ο ίδιος ο ναός του Αγίου Τάφου έχει υποστεί καταστροφές και αναστηλώσεις ανά τους αιώνες, από τις περσικές επιδρομές τον 7ο αιώνα έως τη μεγάλη πυρκαγιά του 1808. Η πιο πρόσφατη ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 2022 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2025, συνδυάζει σύγχρονες αρχαιολογικές μελέτες. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνεται μια μαρμάρινη κυκλική βάση, πιθανότατα μέρος της αρχικής κατασκευής του Κωνσταντίνου, που προστάτευε τον επισημασμένο τάφο του Ιησού.
Η αρχαιολογική ομάδα εντόπισε επίσης νομίσματα από τη ρωμαϊκή εποχή του 4ου αιώνα, θραύσματα αγγείων, καθώς και πολυάριθμα ζωικά οστά που φαίνεται να συνδέονται με εορταστικές πρακτικές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ανεύρεση θαλάσσιων και χερσαίων ειδών, όπως σαλιγκάρια και ψάρια από μακρινές περιοχές, που μαρτυρούν εμπορικές και διατροφικές συνήθειες διαχρονικής σημασίας.
Η Stasolla σημειώνει ότι, παρά την τμηματική φύση των ανασκαφών, η χρήση προηγμένων τεχνολογιών επιτρέπει στην ομάδα να ανασυνθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του χώρου στα εργαστήρια της Ρώμης. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξερεύνηση του τελευταίου τμήματος, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο κλίτος του ναού.