ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Έφυγε» από τη ζωή η Μία Λοβ: Η πρώτη Αφροαμερικανίδα Ρεπουμπλικανή στο Κογκρέσο

Θλίψη για τη Μία Λοβ

Η ιστορική πολιτικός και πρώην εκπρόσωπος της Γιούτα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 49 ετών

Η Μία Λοβ, η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που εξελέγη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, μετά από σφοδρή μάχη με καρκίνο του εγκεφάλου. Άφησε την τελευταία της πνοή χθες, Κυριακή 23 Μαρτίου 2025, στο σπίτι της στο Σαρατόγκα Σπρινγκς της Γιούτα, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της. Στην ανακοίνωση αυτή, η οικογένεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη θετική επιρροή που είχε η Μία στη ζωή τους, ενώ ευχαρίστησε για τις προσευχές και τα συλλυπητήρια που δέχτηκαν.

Ποια ήταν η Μία Λοβ

Η Λοβ, κόρη μεταναστών από την Αϊτή, ανέδειξε τη Γιούτα στο Κογκρέσο, όντας η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε στον ρεπουμπλικανικό σχηματισμό. Ήταν ιδιαίτερα σεβαστή για την πολιτική της πορεία, που ξεκίνησε το 2003 με την εκλογή της στο δημοτικό συμβούλιο του Saratoga Springs και αργότερα, σε ηλικία 34 ετών, ανέλαβε τη θέση της δημάρχου. Το 2014, έγραψε ιστορία με την εκλογή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπηρέτησε για δύο θητείες.

Η καριέρα της γνώρισε σκαμπανεβάσματα, καθώς η επανεκλογή της το 2018 απέτυχε έπειτα από μια οριακή ήττα από τον Δημοκρατικό αντίπαλό της, Μπεν ΜακΆνταμς. Παρά την ήττα της, η Μία Λοβ παρέμεινε ενεργή στην πολιτική σκηνή και συνέχισε να εμπνέει με την προσήλωση και την αφοσίωσή της.

Το 2022 διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα, μια εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, και οι γιατροί της έδωσαν μόνο λίγους μήνες ζωής. Παρά την αρχική πρόβλεψη, υπερβήκε το χρόνο που της αποδόθηκε και συνέχισε να δίνει μάχη με τη νόσο.

Λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, η Μία Λοβ δημοσίευσε ένα άρθρο στο Deseret News, ευχαριστώντας τους ανθρώπους και την Αμερική που την υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως αυτή η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση δεν ήταν για να πει αντίο, αλλά για να εκφράσει τις θερμές της ευχές.