ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολιτική δίνη η Τουρκία: Επεισόδια στους δρόμους για Ιμάμογλου – 20 εκατομμύρια τον ψήφισαν

Φωτό από REUTERS

Προσέλευση εκατομμυρίων στις εσωκομματικές εκλογές του CHP

Ραγδαίες είναι ο πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (23/3) ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που έχει συλληφθεί λόγω κατηγοριών περί διαφθοράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του.

Ηχηρό μήνυμα κατά Ερντογάν

Το δημοτικό συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης, στο οποίο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχει την πλειοψηφία, αναμένεται να εκλέξει πρόσωπο που θα ασκεί χρέη δημάρχου τις επόμενες ημέρες, μετά την απομάκρυνση του Ιμάμογλου.

Ο δήμαρχος, που είναι ο κυριότερος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδηγήθηκε στη φυλακή του Σιλιβρί, στη δυτική Κωνσταντινούπολη, μαζί με πολλούς συγκατηγορουμένους του, όπως ανέφεραν το κόμμα του και τουρκικά ΜΜΕ, γεγονός που ξεσήκωσε τον κόσμο που βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής 23/3 στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και συγκρούστηκαν ξανά με την αστυνομία.

Φωτό από REUTERS

Ο δήμαρχος, που καταγγέλλει τις «ανήθικες και αβάσιμες» κατηγορίες που του προσάπτονται, απομακρύνθηκε επίσης από τα καθήκοντά του σήμερα (23/2/25), όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη (…) συνιστά εξωδικαστική εκτέλεση“, σχολίασε ο Ιμάμογλου σε ένα μήνυμα μέσω των δικηγόρων του, καλώντας “το έθνος να αγωνιστεί”.

Δικαστής διέταξε σήμερα το πρωί την προφυλάκιση του δημάρχου, την οποία χαρακτήρισε “πολιτικό πραξικόπημα” το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης στο οποίο ανήκει ο Ε. Ιμάμογλου. Οι δικηγόροι του ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση αυτή.

Ο δικαστής που διέταξε την προφυλάκιση του δημάρχου για “διαφθορά”, δεν αποφάσισε αντίθετα, την προφυλάκισή του σε σχέση με την ξεχωριστή κατηγορία της “τρομοκρατίας”.

Ο λαός στο πλευρό του έκπτωτου δημάρχου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι στον δρόμο για τη φυλακή αλλά και στον δρόμο για την προεδρία”, δήλωσε ο Οζγκιούρ Οζέλ, επικεφαλής του CHP. Το τελευταίο πραγματοποίησε κανονικά τις προκριματικές εκλογές για την επικύρωση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης ως του υποψηφίου του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2028.

To CHP κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν σε αυτές, πέρα από τα μέλη του κόμματος, ελπίζοντας να μετατρέψει αυτή τη διαβούλευση σε δημοψήφισμα.

Απέναντι στο εύρος της κινητοποίησης, το CHP που λέει πως “εκατομμύρια άνθρωποι” έλαβαν μέρος στις εκλογές παρέτεινε την ψηφοφορία έως τις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30) ώρα Ελλάδας) αντί για τις 17:00 που είχε προβλεφθεί αρχικά.

Ο λαός στο πλευρό του έκπτωτου δημάρχου

Ήρθαμε για να υποστηρίξουμε τον δήμαρχό μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό του“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντρίγε Σεβίμ, που συμμετείχε στις εκλογές και είδε πλήθος κόσμου να προσέρχεται σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Το CHP κάλεσε εκ νέου τους κατοίκους της πόλης να συρρεύσουν απόψε στο δημαρχείο της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας για πέμπτη ημέρα στη σειρά.