Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025

Αίρει τον στρατιωτικό νόμο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας - Παραδέχεται την ήττα του μετά το μπλόκο της αντιπολίτευσης

Το υπουργικό συμβούλιο θα «συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν»

3 Δεκεμβρίου 2024 21:55
Αίρει τον στρατιωτικό νόμο ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας - Παραδέχεται την ήττα του μετά το μπλόκο της αντιπολίτευσης
Από Εύη Κουρίδου

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, ανακοίνωσε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, αφού το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωσή του, παραδεχόμενος την ήττα του. Ο Γιουν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν και ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν».

Λίγες ώρες μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας αναγκάστηκε να κάνει πίσω, μπροστά στις πιέσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, καθώς οι 190 από τους 300 βουλευτές τον καταψήφισαν. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, πιέζοντας τον Γιουν να προχωρήσει στην άρση, καθώς μόνο εκείνος μπορούσε να τον πάρει πίσω.

Αυτό μάλιστα, είχε δημιουργήσει αναστάτωση στο μεσοδιάστημα, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο κοινοβούλιο, από τη μία σταδιακά αποχωρούσαν και από την άλλη, δήλωναν ότι ο νόμος έχει ισχύ μέχρι την ανακοίνωση άρσης από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Περιμένοντας το νεότερο διάταγμά του, ο Γιουν για αρκετές ώρες ήταν... εξαφανισμένος με τους διαδηλωτές έξω από τη Βουλή να έρχονται σε σύγκρουση με δυνάμεις της αστυνομίας, ζητώντας ακόμα και τη σύλληψή του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share