Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Νόμπελ Οικονομίας για το 2023 στην Κλόντια Γκόλντιν - Διείσδυσε στη σχέση των γυναικών με την αγορά εργασίας

Η Αμερικανίδα οικονομολόγος δικαιώθηκε για τη μελέτη και συνεισφορά της

9 Οκτωβρίου 2023 13:52
Νόμπελ Οικονομίας για το 2023 στην Κλόντια Γκόλντιν - Διείσδυσε στη σχέση των γυναικών με την αγορά εργασίας
BBVA Foundation
Από Εύη Κουρίδου

Με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 τιμήθηκε η Claudia Goldin (Κλόντια Γκόλντιν), για τη συνεισφορά της στη μελέτη της σχέσης των γυναικών με την αγορά εργασίας.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2023 στην Claudia Goldin «επειδή προώθησε την κατανόησή μας για τα αποτελέσματα των γυναικών στην αγορά εργασίας».

Η Goldin ερευνούσε τη σχέση της γυναίκας με την αγορά εργασίας και αξιολόγησε στοιχεία και δεδομένα άνω των 200 χρόνων, επιτρέποντάς της να καταδείξει πώς και γιατί έχουν αλλάξει οι διαφορές μεταξύ των φύλων στις αποδοχές και τα ποσοστά απασχόλησης. Παράλληλα, Νόμπελ Ειρήνης: Στην Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί το βραβείο - Η μεγάλη δικαίωση για τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών

Η βραβευμένη με το βραβείο οικονομικών επιστημών του 2023, Claudia Goldin, παρείχε τον πρώτο ολοκληρωμένο απολογισμό των αποδοχών και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας ανά τους αιώνες. Η έρευνά της αποκαλύπτει τις αιτίες των αλλαγών και τις κύριες πηγές του εναπομείναντος χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Νόμπελ Φυσικής 2023 στους «μάγους φωτός και ηλεκτρονίων» Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους & Αν Λ' Ουιγιέ

Τρεις είναι οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2023, που τιμήθηκαν σήμερα (3/10) από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2023 στους Pierre Agostini (Πιέρ Αγκοστινί), Ferenc Krausz (Φέρεντς Κράους) και Anne L’Huillier (Αν Λ' Ουιγιέ) «για τις πειραματικές μεθόδους που παράγουν ταχύτατους παλμούς φωτός για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη».

Οι βραβευθέντες αναγνωρίζονται για τα πειράματά τους, με τα οποία έδωσαν στην ανθρωπότητα νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του κόσμου των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό των ατόμων και των μορίων.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, που αυξήθηκε φέτος σε 11 εκατομμύρια κορώνες Σουηδίας (950.000 ευρώ).

Οι Πιέρ Αγκοστινί, Φέρεντς Κράους και Αν Λ' Ουιγιέ έχουν επιδείξει έναν τρόπο δημιουργίας εξαιρετικά σύντομων παλμών φωτός, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των ταχέων διαδικασιών κατά τις οποίες τα ηλεκτρόνια κινούνται ή αλλάζουν ενέργεια.

Οι συμβολή τους στην επιστήμη επέτρεψε τη διερεύνηση ταχύτατων διαδικασιών, που ήταν προηγουμένως αδύνατον να παρακολουθηθούν.

Ο Πιέρ Αγκοστινί κατάφερε να παράγει και να διερευνήσει μια σειρά από διαδοχικούς παλμούς φωτός, όπου κάθε παλμός διαρκούσε μόλις 250 attoseconds. Την ίδια στιγμή, ο Φέρεντς Κράους εργαζόταν με έναν άλλο τύπο πειράματος, που κατέστησε δυνατή την απομόνωση ενός μόνο φωτεινού παλμού, που διήρκεσε 650 attoseconds.

Η Αν Λ' Ουιγιέ ανακάλυψε ότι πολλές διαφορετικές αποχρώσεις του φωτός προέκυπταν όταν μετέδιδε υπέρυθρο φως λέιζερ μέσα από ένα ευγενές αέριο. Η L’Huillier συνέχισε να διερευνά αυτό το φαινόμενο, θέτοντας τις βάσεις για μεταγενέστερες ανακαλύψεις.

Υπενθυμίζεται ότι το περσινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν επίσης τρεις επιστήμονες (όπως και του 2020 και του 2021), οι Alain Aspect, John F. Clauser και Anton Zeilinger, «για πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, που αποδεικνύουν την παραβίαση των ανισοτήτων Bell και αποτελούν πρωτοπορία για την επιστήμη της κβαντικής πληροφορίας».

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Νορβηγό δραματουργό Γιον Φόσε «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο»

Η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, με νικητή τον Νορβηγό συγγραφέα Jon Fosse (Γιον Φόσε), «για τα καινοτόμα θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που δίνουν φωνή στο ανείπωτο».

Το τεράστιο έργο του, γραμμένο στη νορβηγική γλώσσα Nynorsk και καλύπτοντας ποικίλα είδη, αποτελείται από πληθώρα θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων, παιδικών βιβλίων και μεταφράσεων. Ενώ είναι ένας από τους πιο πολυπαιγμένους θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο, ο Jon Fosse αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και για την πεζογραφία του.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής και σειρά έχει αύριο Παρασκευή 6 Οκτωβρίου το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share