Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

«Θεέ μου, κουνιέται! Δεν θα πιστέψετε τι βρήκα στην ασθενή...» - Πώς βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας ζωντανό σκουλήκι

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που εντοπίζεται αυτό το παρασιτικό σκουλήκι σε άνθρωπο

28 Αυγούστου 2023 19:34
«Θεέ μου, κουνιέται! Δεν θα πιστέψετε τι βρήκα στην ασθενή...» - Πώς βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας ζωντανό σκουλήκι
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ήταν μια αρκετά συνηθισμένη μέρα στο γραφείο του Δρ Sanjaya Senanayake στο νοσοκομείο της Καμπέρα, όταν ένας συνάδελφός του νευροχειρουργός του τηλεφώνησε και του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις τι βρήκα μόλις στον εγκέφαλο αυτής της γυναίκας - είναι ζωντανό και κουνιέται».

Η νευροχειρουργός, Δρ Hari Priya Bandi, είχε βγάλει ένα παρασιτικό σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από την ασθενή της και ζητούσε τώρα συμβουλές σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει στη συνέχεια.

Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά σε τοπικό νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021, αφού υπέφερε τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο και διάρροια, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.

Δείτε επίσης: Στιγμές τρόμου στην Εύβοια: Φίδι «μπούκαρε» και έκανε βόλτες σε σπίτι (photo)

Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης λήθη και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Σκουλήκι στον εγκέφαλο γυναίκας
Σκουλήκι στον εγκέφαλο γυναίκας

Κανείς, βέβαια, δεν είχε φανταστεί αυτό που θα αποκαλυπτόταν στην συγκεκριμένη επέμβαση. Από την πρώτη στιγμή, όλη η ιατρική ομάδα ξεκίνησε να ψάχνει τι είδους σκουλήκι ήταν αυτό που εντόπιστηκε στον εγκέφαλο της γυναίκας για να αποφασιστεί και η κατάλληλη θεραπεία.

«Απλά ψάξαμε στα εγχειρίδια, αναζητώντας όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική βλάβη», δήλωσε ο Senanayake. Η αναζήτησή τους ήταν άκαρπη και ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», δήλωσε ο Senanayake. «Απλώς το κοίταξε και είπε: "Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi"».

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες. Η ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα είναι η πρώτη παγκοσμίως περίπτωση ασθενή στον οποίο εντοπίζεται το εν λόγω παράσιτο.

Η ασθενής διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη που κατοικείται από πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα. Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από την επαφή με το αυτοφυές χορτάρι ή μετά την κατανάλωση των χόρτων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share