Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία: Γιατί απέσυρε την υποψηφιότητα από την κούρσα της διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον - Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ (Video)

«Έχω πολλά να προσφέρω αλλά φοβάμαι δεν είναι κατάλληλη η στιγμή»

24 Οκτωβρίου 2022 08:21
Πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία: Γιατί απέσυρε την υποψηφιότητα από την κούρσα της διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον - Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία: Την απόσυρσή του από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών και τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τη δημόσια υποστήριξη μόνον 59 βουλευτών των Τόρις, αρκετά λιγότερους από τους 100, που πρέπει να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του.

Γιατί απέσυρε την υποψηφιότητα από την κούρσα της διαδοχής ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε στη δήλωσή του ότι είχε έξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών, που απαιτεί το καταστατικό για χρηστεί υποψήφιος. Όπως είπε, η απόφαση του να μην κατέβει στην κούρσα έγινε για λόγους που σχετίζονται με την ενότητα του κόμματος, καθώς δε θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά «από τη στιγμή που δεν θα είχε ένα ενωμένο κόμμα στη Βουλή».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», τόνισε στη δήλωσή του ο Τζόνσον.

Ολόκληρη η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον

«Τις τελευταίες ημέρες συγκλονίστηκα από τον αριθμό των ανθρώπων που μου πρότειναν να διεκδικήσω και πάλι την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, τόσο μεταξύ του κοινού όσο και μεταξύ φίλων και συναδέλφων στο Κοινοβούλιο.

Δέχθηκα επειδή οδήγησα το κόμμα μας σε μια τεράστια εκλογική νίκη πριν από λιγότερο από τρία χρόνια -και πιστεύω ότι, ως εκ τούτου, είμαι σε μοναδική θέση να αποτρέψω τις γενικές εκλογές τώρα.

Οι γενικές εκλογές τώρα θα αποτελούσαν περαιτέρω καταστροφικό περισπασμό, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιστεύω ότι είμαι σε καλή θέση για να φέρω μια νίκη των Συντηρητικών το 2024 -και απόψε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ξεπέρασα το πολύ υψηλό εμπόδιο των 102 υπογραφών, συμπεριλαμβανομένου ενός εισηγητή και ενός υποστηρικτή, και θα μπορούσα να υποβάλω την υποψηφιότητά μου αύριο.

Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να έχω επιτυχία στις εκλογές με μέλη του Συντηρητικού Κόμματος - και ότι θα μπορούσα πράγματι να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

Υπήρχε μια πολύ καλή πιθανότητα να επιτύχω στις εκλογές με την ψήφο των μελών του Συντηρητικού Κόμματος -και όντως να επιστρέψω στην Ντάουνινγκ Στριτ την Παρασκευή.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό απλώς δεν θα ήταν το σωστό. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά εάν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Και παρόλο που επικοινώνησα τόσο με τον Ρίσι (Σούνακ) όσο και με την Πέντι (Μόρτοντ), επειδή ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το εθνικό συμφέρον, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να το κάνουμε αυτό.

Ως εκ τούτου, φοβάμαι ότι το καλύτερο πράγμα που έχω να κάνω είναι να μην κατέλθω υποψήφιος και να δεσμευθώ ότι θα υποστηρίξω όποιον εκλεγεί. Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή».

Έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός ο Ρίσι Σούνακ

Με τα νέα δεδομένα, καθίσταται σχεδόν βέβαιη η εκλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχει ήδη τη στήριξη 146 βουλευτών του συντηρητικού κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, συναντήθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Η συνάντησή τους διήρκησε περίπου τρεις ώρες αλλά ο πρώτος δεν κατάφερε να πείσει τον πρώην υπουργό του να θέσουν κοινή υποψηφιότητα.

Η Πένι Μόρντοντ έχει μέχρι στιγμής 24 βουλευτές των Συντηρητικών να στηρίζουν την υποψηφιότητά της, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών για να μπορέσει να διεκδικήσει την προεδρία των Συντηρητικών και, κατά συνέπεια, την πρωθυπουργία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share