Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Γουχάν: Ιολόγος αρνείται κατηγορηματικά τη θεωρία διαρροής κορωνοϊού από εργαστήριο – Μιλάει για λάσπη και πως δε φοβάται τις έρευνες των ΗΠΑ

Υποστηρίζει ότι οι εικασίες για το πώς προήλθε ο Covid-19 είναι αβάσιμες

17 Ιουνίου 2021 11:31
Γουχάν: Ιολόγος αρνείται κατηγορηματικά τη θεωρία διαρροής κορωνοϊού από εργαστήριο – Μιλάει για λάσπη και πως δε φοβάται τις έρευνες των ΗΠΑ

Η Σχι Ζενγκλι, ιολόγος που εργάζεται σε εργαστήριο της Γουχάν στην Κίνα, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι ο κορωνοϊός που οδήγησε στην πανδημία είχε διαρρεύσει από το χώρο στον οποίο που εργάζεται.

«Δεν ξέρω πώς ο κόσμος έχει φτάσει σε αυτό, ρίχνοντας λάσπη σε έναν αθώο επιστήμονα», είπε στους New York Times κι ενώ έχει προκληθεί σάλος με πρόσφατο βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο της Ουχάν!

Η Δρ Σχι Ζενγκλι είναι κορυφαία ειδικός του Ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν (WIV) για κορωνοϊούς και το έργο της πυροδότησε εικασίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις Covid-19 στην ίδια πόλη.

Κορωνοϊός Γουχάν Κίνα

Αν και η θεωρία διαρροής από το εργαστήριο είχε απορριφθεί ως θεωρία συνωμοσίας πέρυσι, το νέο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διερεύνηση της προέλευσης της COVID-19 οδήγησε σε νέα ερωτήματα.

Η θεωρία έχει έρθει στην επιφάνεια ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μια έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ που έλεγε ότι τρεις ερευνητές από το WIV νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα τύπου γρίπης ένα μήνα πριν από την αναφορά των πρώτων περιπτώσεων Covid-19.

Η Δρ Σχι όμως αρνήθηκε τις αναφορές ότι τρεις ερευνητές από το ινστιτούτο της είχαν λάβει νοσοκομειακή περίθαλψη τον Νοέμβριο του 2019.

Εν μέσω των αυξανόμενων ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση του ιού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών του να διπλασιάσουν τις έρευνές τους σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

"Είμαι βέβαιη ότι δεν έκανα τίποτα λάθος. Δεν έχω τίποτα να φοβηθώ", είπε για τη νέα έρευνα η Σχι Ζενγκλι.

Τι λέει ο Π.Ο.Υ. για το πώς διέρρευσε ο φονικός κορωνοϊός

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού που στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει η πανδημία.

Τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019 έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19, ανέφερε σε χθεσινό της άρθρο η Wall Street Journal επικαλούμενη έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Παράλληλα, διαβάστε για τις παρενέργειες του εμβολίου στους νέους και τις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί. Παράλληλα, διαβάστε για τις παρενέργειες των εμβολίων.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή -που προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τον αριθμό των ερευνητών που ζήτησαν ιατρική βοήθεια, τον χρόνο της ασθένειάς τους και τις επισκέψεις τους σε νοσοκομεία- πιθανόν να δώσει περισσότερο βάρος στις εκκλήσεις για τη διενέργεια ευρύτερης έρευνας για το αν ο ιός SARS-CoV-2 ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο.

Έτσι έφυγε ο ιός από το εργαστήρι

Αποκαλύψεις για τον κορωνοϊό

Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος πρόκειται να συζητήσει την επόμενη φάση μιας έρευνας για την προέλευση της covid-19.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει το άρθρο της WSJ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί «να έχει σοβαρά ερωτήματα για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της covid-19, περιλαμβανομένης της προέλευσής της».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και άλλες χώρες μέλη του για να στηρίξουν μια έρευνα ειδικών για την προέλευση της πανδημίας στην οποία «δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις» και «δεν θα πολιτικοποιηθεί».

Η WSJ ανέφερε στο άρθρο της ότι νυν και πρώην αξιωματούχοι που έχουν γνώση των πληροφοριών που αφορούν τους ερευνητές του ινστιτούτου της Ουχάν εξέφρασαν διάφορες απόψεις για την ισχύ των στοιχείων που παρουσιάζονται στην έκθεση, με ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι χρειάζεται «να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επιβεβαίωση».

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Χθες Κυριακή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορωνοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει.

Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».

Φάουτσι: Δεν έχω πειστεί για τη φυσική προέλευση του κορωνοϊoύ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι χθες εξέφρασε αμφιβολίες, ζητώντας μία ανοιχτή έρευνα για την προέλευση του ιού κατά την πρόσφατη συνέντευξη του στο PolitFact ένα ζήτημα για το οποίο έχουν θέσει πολλά ερωτήματα ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων αλλά και ο Λευκός Οίκος τόσο επί Ντόναλντ Τραμπ όσο και επί Τζο Μπάιντεν.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση της Κέιτι Σάντερς του PolitiFact για την προέλευση του ιού «Δεν είμαι πεπεισμένος γι 'αυτό (σ.σ φυσική προέλευση του ιού), νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι συνέβη στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι συνέβη», σημείωσε ο Φάουτσι.

«Σίγουρα, οι άνθρωποι που διερεύνησαν την υπόθεση υποστηρίζουν ότι πιθανότατα ο ιός εμφανίστηκε σε ζώα και πέρασε στον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο, το οποίο πρέπει να ανακαλύψουμε», συνέχισε ο Φάουτσι. «Τάσσομαι κατηγορηματικά υπέρ μίας έρευνας, που θα ανακαλύψει την προέλευση του ιού», υπογράμμισε ο Αμερικανός επιστήμονας.

Τι λέει ο ΠΟΥ για τον covid και το πως ξέφυγε

ΠΟΥ: Τα σενάρια για την προέλευση του Covid-19

Σε τέσσερις διαφορετικές θεωρίες έχουν καταλήξει οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά το ταξίδι τους στην πόλη Γουχάν, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού. Στόχος του ταξιδιού ήταν να αναζητηθούν στοιχεία για την προέλευση του Covid-19.

Τα κύρια σενάρια


Σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, κορυφαίο ειδικό του ΠΟΥ για τις ζωονόσους, η ομάδα διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες για τα τέσσερα κύρια σενάρια σχετικά με το πώς ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε στους ανθρώπους.

Πρώτο σενάριο:

Ένα και μόνο πρόσωπο εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 μέσω άμεσης επαφής με το είδος ξενιστή, τη νυχτερίδα horseshoe bat. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε μεταξύ των ανθρώπων για ένα διάστημα πριν περάσει στην πυκνοκατοικημένη Ουχάν.


Δεύτερο σενάριο:

το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό. Μετάδοση στους ανθρώπους μέσω ενός ακόμη άγνωστου ενδιάμεσου είδους. Ο Λιάνγκ Ουανιάν, ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, δήλωσε πως οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, όμως και άλλα ζώα -περιλαμβανομένων των μινκ και ακόμη και των γάτων- μπορεί να αποτέλεσαν επίσης δεξαμενές του ιού.


Τρίτο σενάριο:

Η ασθένεια Covid-19 προήλθε από το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο και στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσω προϊόντων της ψυχρής αλυσίδας. Κινέζοι ειδικοί απέδωσαν αργότερα συστάδες της Covid-19 σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και αναφέρουν το ενδεχόμενο να προκάλεσαν και το ξέσπασμα στην Ουχάν.


Τέταρτο σενάριο:

Ο SARS-CoV-2 διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, το οποίο είναι γνωστό πως είχε μελετήσει κορονοϊούς. Ωστόσο, ο Μπεν Εμπάρεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και δήλωσε πως δεν θα ερευνηθεί περαιτέρω. Ατυχήματα συμβαίνουν, δήλωσε, αλλά είναι «πολύ απίθανο» να είναι αυτό που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Πότε ξέσπασε η πανδημία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μολονότι είναι απίθανο να υπήρξαν ευρείας κλίμακας ξεσπάσματα της νόσου στη Γουχάν ή αλλού στην Κίνα πριν από τον Δεκέμβριο 2019, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κυκλοφορούσε σε άλλες περιφέρειες.

Αν ο ιός προήλθε είτε απ' ευθείας από νυχτερίδες είτε από κάποιο ενδιάμεσο είδος, η μετάδοση στη Γουχάν μπορεί να διευκολύνθηκε από δίκτυα εμπορίας άγριων ζώων.

Η Μάριον Κόπμανς, μέλος της ομάδας των ειδικών, δήλωσε πως άγρια ζώα τα οποία πωλούνταν στην ιχθυαγορά Χουανάν, μπορούν να ιχνηλατηθούν σε περιοχές που περιλαμβάνουν οικοσυστήματα νυχτερίδων στα οποία είναι γνωστό ότι υπάρχουν ιοί που σχετίζονται στενά με τον SARS-CoV-2. Ως παράδειγμα έφερε τη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Γιουνάν, όμως η ομάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο η πρώτη μετάδοση σε άνθρωπο να έλαβε χώρα στο Λάος ή το Βιετνάμ.

Ο ρόλος της αγοράς Χουανάν

Παρ' όλο που η ιχθυαγορά Χουανάν στη Γουχάν συνδεόταν με τις πρώτες συστάδες κρουσμάτων, η αρχική μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο δεν συνέβη εκεί.

Ο Λιάνγκ δήλωσε πως τα στοιχεία είναι ακόμη ανεπαρκή για να προσδιοριστεί πώς εισήχθη ο ιός στην Χουανάν, πρόσθεσε όμως πως είναι σαφές ότι την ίδια χρονική στιγμή κυκλοφορούσε και αλλού στη Γουχάν.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κάποιος μετέφερε τον SARS-CoV-2 στην αγορά, όμως ο Μπεν Εμπάρεκ ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να εισήχθη μέσω ενός «προϊόντος», περιλαμβανομένων κατεψυγμένων άγριων ζώων που είναι γνωστό ότι προσβάλλονται από τον ιό.

Τα ευρήματα και η «πολιτικοποίηση» της πανδημίας


Η Κίνα, που έχει απορρίψει από την αρχή το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να έχει διαρρεύσει από κινεζικό εργαστήριο, έχει εκφράσει ανησυχία ότι οποιαδήποτε έρευνα θα είναι «πολιτικοποιημένη» και έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί μόνον αν είναι σαφές ότι δεν αναμένεται απ' αυτήν να αναλάβει την ευθύνη για την πανδημία.

Αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διαρροής από το εργαστήριο και αποδεχόμενη ότι η Covid-19 μπορεί να προήλθε εκτός Κίνας, η ομάδα του ΠΟΥ δεν παραβίασε καμιά από τις κόκκινες γραμμές του Πεκίνου. Η Κίνα θα ενθαρρυνθεί επίσης από το γεγονός ότι η ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει τη θεωρία της ψυχρής αλυσίδας, ωστόσο τα ευρήματα είναι απίθανο να ικανοποιήσουν αυτούς που πιστεύουν ότι η Κίνα είναι ένοχη και ότι συγκάλυψε στοιχεία.

Τι περαιτέρω έρευνες απαιτούνται


Ο Μπεν Εμπάρεκ δήλωσε πως η Κίνα πρέπει τώρα να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο 2019. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αρχίσει με δείγματα από την τράπεζα αίματος.

Οι κοινότητες των νυχτερίδων κοντά στη Γουχάν έχουν αποκλειστεί ως πηγή και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ερευνηθούν σπηλιές σε άλλες περιφέρειες και να διαπιστωθεί αν μπορεί να βρεθεί μια στενότερη αντιστοιχία με τον SARS-CoV-2.

Τα ζώα προς πώληση στην αγορά Χουανάν πρέπει επίσης να εξεταστούν περαιτέρω ενώ πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραματίζει εν γένει η ψυχρή αλυσίδα προϊόντων, δήλωσε ο Μπεν Εμπάρεκ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share