Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Πιέζεται όλο και περισσότερο η Κίνα να δώσει εξηγήσεις

Η ανάγκη απολογίας από την χώρα προέλευσης της πανδημίας ποτέ δε στέρεψε

14 Φεβρουαρίου 2021 10:42
Κορωνοϊός: Πιέζεται όλο και περισσότερο η Κίνα να δώσει εξηγήσεις
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να ανησυχεί τον κόσμο, με την Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, να πιέζεται όλο και περισσότερο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις για την προέλευσή της.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Γουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019. «Υπάρχει ένα σύνολο σημείων που μας προκαλούν αγανάκτηση, αλλά επίσης και ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα», επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι το Πεκίνο θα δώσει στον ΠΟΥ τα στοιχεία που ζητεί προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει, τη στιγμή που μέχρι και ζώα απειλούνται από τον ιό.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι έχει «μεγάλες ανησυχίες για τον τρόπο που γνωστοποιήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας για την covid-19 και ερωτήματα για τη διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να φτάσουν σε αυτά». «Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και να προετοιμαστούμε για την επόμενη, η Κίνα πρέπει να καταστήσει διαθέσιμα τα δεδομένα της από τις πρώιμες ημέρες του ξεσπάσματος», πρόσθεσε στην ανακοίνωση αυτή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κίνα φάνηκε να αποκλείουν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο ο ιός SARS-CoV-2 να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, μια υπόθεση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς φάνηκε να αλλάζει στάση την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι «όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι» για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Υπό την προεδρία Τραμπ οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί από τον ΠΟΥ, καθώς ο πρώην πρόεδρος κατηγορούσε τον οργανισμό ότι ήταν πολύ επιεικής απέναντι στην Κίνα. Μόλις ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε την επιστροφή της Ουάσινγκτον στον ΠΟΥ.

«Η επιστροφή στον ΠΟΥ σημαίνει επίσης ότι ζητάμε από αυτόν να τηρεί το ύψιστο επίπεδο. Και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η προστασία της αξιοπιστίας του ΠΟΥ είναι πρωταρχικής σημασίας», τόνισε ο Σάλιβαν.

Κορωνοϊός: Έτσι θεωρείται μετά από έναν χρόνο πως ξεκίνησε η πανδημία

Οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν ότι η covid-19 προήλθε από τις νυχτερίδες και ενδέχεται να μεταδόθηκε στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου θηλαστικού. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πού και πότε ξεκίνησε στην πραγματικότητα η πανδημία, αν και καμία σημαντική εστία της δεν είχε αναφερθεί στην Γουχάν ή αλλού πριν τον Δεκέμβριο του 2019.

Μέχρι στιγμής από την πανδημία του κορονοϊού έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2,38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ως σήμερα, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε το AFP βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Τις ΗΠΑ με 484.149 νεκρούς ακολουθούν η Βραζιλία (238.500), το Μεξικό (172.557), η Ινδία (155.550) και η Βρετανία (116.287).

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των 7 (G7), ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία, θα ζητήσει να υπάρξει μια παγκόσμια προσέγγιση προκειμένου να νικηθεί “ο κοινός εχθρός” που αποτελεί ο κορονοϊός, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η Ντάουνινγκ Στριτ. Η διάσκεψη της G7, η πρώτη μετά τον Απρίλιο θα είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει ο Τζο Μπάιντεν, μετά την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. “Αν δεν υπάρξει κοινή, διεθνής, γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα δράση, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να μας ξεφύγει ο ιός”, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην Journal du Dimanche.

Εδώ και ένα μήνα ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορονοϊό στην Ευρώπη μειώνεται. Αν και η καμπύλη των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά από covid-19 παρουσιάζει μείωση, η δυναμική της πανδημίας παραμένει σταθερή. Η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι παρατείνει την αναστολή των πτήσεων με τη Βραζιλία και τη Βρετανία ως την 1η Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την άνοδο των κρουσμάτων και την εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στη Γαλλία το διαμέρισμα Μοζέλ στα ανατολικά έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, καθώς εξαπλώνεται εκεί το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος. Τα σχολεία εκεί παραμένουν ανοικτά και δεν έχει επιβληθεί τοπικό lockdown, με τις αρχές να εκτιμούν προς το παρόν επαρκή τα υφιστάμενα μέτρα. Στην Αυστρία περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη για να εκφράσουν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στα περιοριστικά μέτρα.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share