Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Η συνταγή βρέθηκε για το εμβόλιο: Πρώτη δόση AstraZeneca, δεύτερη Pfizer

AstraZeneca ημίχρονο, Pfizer τελικό...

18 Μαΐου 2021 16:31
Η συνταγή βρέθηκε για το εμβόλιο: Πρώτη δόση AstraZeneca, δεύτερη Pfizer
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Οι μελέτες συνεχίζονται σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με μια ακόμη να έρχεται στη δημοσιότητα να να δείχνει εξαιρετική αποτελεσματικότητα με πρώτη δόση της AstraZeneca και δεύτερη της Pfizer.

Η μελέτη για το αν είναι ασφαλής και αποτελεσματικός ο συνδυασμός των δυο εμβολίων έγινε στην Ισπανία. Και η απάντηση είναι πως αν κάποιος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19, διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της, τη στιγμή που στην χώρα μας απασχολεί τις Αρχές η αθηναϊκή μετάλλαξη του ιού.

Προστασία με εγγύηση AstraZeneca και Pfizer

Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά την δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.

Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η δρ Μαγκνταλένα Κάμπινς.

«Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά», είπε η ίδια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share