Τρίτη, 07 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός: Συναγερμός στις φυλακές Λάρισας - Εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα

Συναγερμός

12 Δεκεμβρίου 2020 16:26
Κορωνοϊός: Συναγερμός στις φυλακές Λάρισας - Εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Έντονη είναι η επέκταση της διασποράς του κορωνοϊού μεταξύ των κρατουμένων στις φυλακές Λάρισας, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της δειγματοληψίας που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Πλέον εντοπίστηκαν 33 νέα κρούσματα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 86 που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες δειγματοληψίες, ενώ αφορούν τις Πτέρυγες Α΄ και Β’ του σωφρονιστικού καταστήματος. Οι 33 κρατούμενοι, όπως και οι στενές επαφές τους, έχουν απομονωθεί σε ειδικούς θαλάμους. Ενώ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέλυσε το πώς θα μπορεί ένας πολίτης να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εφόσον ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στις Φυλακές Λάρισας φτάνει τους 119 κρατούμενους, σημαίνει πως σε καθεστώς καραντίνας βρίσκονται εκατοντάδες άτομα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της νέας δειγματοληψίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: Η νέα έρευνα που τρομάζει - Τι ανακάλυψαν

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός έτσι ώστε να προσβάλλει τους πνεύμονες.

Τα ευρήματα που προέκυψαν είναι πολύ σημαντικά καθώς δεν αποκλείεται μελλοντικά να αξιοποιηθούν στο έπακρο από την ιατρική κοινότητα για μια πιθανή θεραπεία. Επίσης δείτε άλλη μία έρευνα όπου αναφέρει ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον ιό και ποιοι να διασωληνωθούν.

Ο καθηγητής Βιοχημείας, Άντριου Έμιλι, εξήγησε πως όταν ο κορωνοϊός προσπαθεί να «ξεφύγει» από το ανοσοποιητικό σύστημα, εκμεταλλεύεται στοιχεία που τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν για την υγιή τους ανάπτυξη.

Όταν φεύγει από ένα κύτταρο, το αφήνει αποδυναμωμένο και αυτό καταστρέφεται, ενώ στη συνέχεια προσβάλλει το επόμενο για να πολλαπλασιαστεί. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται διαρκώς και η καταστροφή των μολυσμένων κυττάρων πιθανότητα είναι και η αιτία της σημαντικής βλάβης που παρουσιάζουν οι πνεύμονες όσων έχουν νοσήσει.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις αλλαγές στα πνευμονοκύτταρα σε διάστημα μιας, τριών, τεσσάρων και 24 ωρών από τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό κι έκανε συγκρίσεις με υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κορωνοϊός μπορεί από την πρώτη κιόλας ώρα να προσβάλλει τα κύτταρα των πνευμόνων μέχρι να τα καταλάβει ολοκληρωτικά.

Τα ευρήματα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν και για μελλοντικές θεραπείες. Οι ερευνητές συμπέραναν πως 18 φάρμακα που ήδη χρησιμοποιούνται για άλλες παθήσεις είναι πιθανό να φανούν αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, καθώς εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα των πνευμόνων.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share