Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τί δήλωσε ο 33χρονος βασικός ύποπτος για την φωτιά στην Εύβοια; (Video)

Όλα όσα είπε!

21 Αυγούστου 2019 10:21
Τί δήλωσε ο 33χρονος βασικός ύποπτος για την φωτιά στην Εύβοια; (Video)

Αθώος δηλώνει ο ύποπτος για εμπρησμό στην υπόθεση της μεγάλης, δασικής φωτιάς στην κεντρική Εύβοια, που κατέκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πευκοδάσους την περασμένη εβδομάδα. Το «ευχαριστώ» στους Ιταλούς και Ισπανούς πιλότους για την βοήθεια στην φωτιά της Εύβοιας! (photos)

Ο άντρας, που είναι ο βασικός ύποπτος για την μεγάλη πυρκαγιά, έδωσε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, επιμένοντας στο άλλοθί του.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια εμπλοκής του, ο 33χρονος ισχυρίζεται, μιλώντας στον Σκάι, πως την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, βρισκόταν με συγγενικά του πρόσωπα στο χωριό Κατούνια, 25 χιλιόμετρα από το σημείο που εκδηλώθηκε η πύρινη λαίλαπα. Φωτιά στην Εύβοια: Δείτε βίντεο με την κατάσβεση μέσα από καναντέρ!

«Με πήγαν στο Τμήμα κάτω για να εξηγήσω που ήμουν, τι ώρες και τέτοια (...) Έγινε την Τρίτη αυτό και ήρθαν επειγόντως να μου μιλήσουν (...) Τους είπα ότι ήμουν στα Κατούνια με τον θείο και τη θεία μου. Μαζί πηγαίναμε, μαζί γυρίζαμε. Κατεβαίναμε από τον Άγιο Ιερεμία και βλέπαμε τους καπνούς. Μου λέει "Ξέρεις τίποτα;", του λέω "Όχι, πρώτη φορά το βλέπω"».

Πάντως, το άλλοθι αυτό του ενός εκ των τριών υπόπτων στους οποίους έχει επικεντρώσει την προσοχή τους τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, θεωρείται διάτρητο, καθώς τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται να τον διαψεύδουν. Αντατριχιάζει ο εγκαυματίας πυροσβέστης: ''Μας περικύκλωσε η φωτιά!''

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα προφορικά στοιχεία που πήρε η ΕΥΠ η οποία ενεπλάκη στη δικασία άρσης απορήτου δείχνουν το κινητό τηλεφωνο του 33χρονου να ενεργοποιεί κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στο χωριό Σταυρός, τον τόπο, δηλαδή, διαμονής του, το κρίσιμο χρονικό διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου.

Ο 33χρονος άντρας είχε συλληφθεί το 2018 για εννέα εμπρησμούς και καταδικάστηκε για έναν, αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Καμμένη γη! O «μαύρος χάρτης» από την φωτιά στην Εύβοια! (photos)

Τον πρώτο απολογισμό για τον δασικό πλούτο που μετατράπηκε σε στάχτες κατά τη μεγάλη φωτιάστην Εύβοια δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Φωτιά στην Εύβοια: Οι Αρχές ζητούν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου!

Στον χάρτη του Copernicus εικονίζεται το σύνολο των δασικών εκτάσεων αλλά και των καλλιεργειών που κάηκαν κατά τη φωτιά στην Εύβοια. Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και έκτοτε καταγράφει δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις κατά τη φωτιά στην Εύβοια έδειχνα ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 25.000 -ίσως και πάνω από 28.000- στρέμματα. Μια απίστευτη οικολογική καταστροφή στην περιοχή σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου.

Μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στην Εύβοια

Στον δορυφορικό χάρτη του συστήματος Copernicus, διακρίνεται αναλυτικά η κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου.

Δεδομένου ότι η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Οι χρήσεις της γης που κάηκε κατά τη φωτιά στην Εύβοια εμφανίζεται σε αυτόν τον σύνδεσμο:

Φωτιά στην Εύβοια: Αυτός είναι ο χάρτης της καταστροφής

Η ομάδα του Copernicus υποστηρίζει ότι η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στην Εύβοια που ακόμη μετρά τις πληγές της.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τις δυο πρώτες ημέρες της φωτιάς στην Εύβοια κάηκαν κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Ο χάρτης του Copernicus για τα καταστροφικά αποτελέσματα της φωτιάς στην Εύβοια:

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share