Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Φωτιά στην Εύβοια: Το σπάνιας ομορφιάς δάσος Natura στην περιοχή (photos-video)

Πως ήταν και πως έγινε!

15 Αυγούστου 2019 14:26
Φωτιά στην Εύβοια: Το σπάνιας ομορφιάς δάσος Natura στην περιοχή (photos-video)

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα στην περιοχή, όπου εκτείνεται ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος και υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία για την τύχη του.Και μάλιστα με την φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη απειλούνται και άλλα μεγάλα κομμάτια του δάσους Natura, σπάνιας ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα αισθητικά δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές της χώρας με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της Ελλάδας. Οι περιοχές (ή "τόποι") Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

Ποιο είναι το δάσος

Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, στο οποίο υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται ευρωπαϊκής σημασίας επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε βασικές περιοχές που πρέπει να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Οι περιοχές Natura 2000 επιλέγονται με γνώμονα τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ειδών και των οικοτόπων που προστατεύονται από την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους. Η επιλογή τους πραγματοποιείται βάσει επιστημονικών στοιχείων.

Αισθητικά δάση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια.

 • Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου
 • Δάσος Καισαριανής Αττικής
 • Κοιλάδας Τεμπών Λάρισας
 • Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου Κορινθίας
 • Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων
 • Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρωω
 • Δάσος Φαρσάλων Λάρισας
 • Δάσος Στενής Εύβοιας
 • Δρυοδάσος Μογγοστού Κορινθίας
 • Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας Λάρισας
 • Παραλιακό Δάσος Νικοπόλεως Μύτικα Πρέβεζας
 • Δάση Νήσου Σκιάθου Μαγνησίας
 • Στενά Νέστου Καβάλας – Ξάνθης
 • Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων Αχαϊας
 • Περιαστικό δάσος Τιθορέας Φθιώτιδας
 • Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας
 • Δάσος Λόφων Κάστρου και Αηλιά Τρικάλων
 • Δρυοδάσος Κουρί – Αλμυρού Μαγνησίας

«Δεν απειλήθηκε από τη φωτιά το δάσος Natura»

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, διαβεβαίωσε ότι το δάσος «Natura» δεν απειλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά. Τους φόβους περί καταστροφής του δάσους «Νatura», στην κεντρική Εύβοια, διέψευσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης. Επικαλούμενος τα στοιχεία και την πληροφόρηση των τοπικών δασαρχείων, ο κ. Αραβώσης διαβεβαίωσε ότι το δάσος «Natura» δεν απειλήθηκε από τη μεγάλη φωτιά.

«Η πυρκαγιά κινήθηκε αρκετά μακριά, πιο ανατολικά, από την προστατευόμενη περιοχή» επεσήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open TV». Αυτό βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, δεν μειώνει την οικολογική καταστροφή.

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά στην Εύβοια: «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους (photos-video)

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιά στην Εύβοια: «Στάχτη» 28.000 στρέμματα πευκοδάσους (photos-video)

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε να φαίνεται η τεράστια οικολογική καταστροφή από την φωτιάπου καίει για δεύτερο 24ωρο στην Κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι.Η συγκλονιστική εικόνα από το κόκπιτ του αεροπλάνου πάνω από τη φωτιά στην Εύβοια!

Οι εικόνες από το καμένο παρθένο πευκοδάσος, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, «μαυρίζουν» την ψυχή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών φορέων, εκτιμάται ότι κάηκαν 28.000 στρέμματα.

undefined

undefined

undefined

Οπτικό υλικό από τη δασική πυρκαγιά έδωσε στη δημοσιότητα η Πυροσβεστική , με πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Σώματος.

undefined

undefined

Η τρομακτική οικολογική καταστροφή είναι δεδομένη ωστόσο η σημερινή μέρα φέρνει και μια ανακούφιση καθώς διασφαλίστηκε η ανθρώπινη ζωή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Από το ξημέρωμα το μόνο ενεργό μέτωπο που υπάρχει είναι σε χαράδρα προς το χωριό Σταυρός, το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, ενώ οι χαμηλής έντασης άνεμοι βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια, τιτάνια μάχη, καταφέρνοντας να σώσουν τελικά και τα 4 χωριά που κινδύνευσαν από τις φλόγες

Στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, σώζοντας έτσι την πόλη.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share