Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Αντατριχιάζει ο εγκαυματίας πυροσβέστης: ''Μας περικύκλωσε η φωτιά!''

Δραματικές εικόνες!

16 Αυγούστου 2019 08:12
Αντατριχιάζει ο εγκαυματίας πυροσβέστης: ''Μας περικύκλωσε η φωτιά!''

Τις δραματικές στιγμές που έζησε με την πυρκαγιά στην Εύβοια περιέγραψε ο εθελοντής πυροσβέστης Κυριάκος Καρλαφτόπουλος, που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.


«Δεν είχε καθόλου φλόγες αλλά έκανε έναν αέρα και η φωτιά ήταν σαν ανεμοστρόβιλος. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Ήταν κόλαση! Τραυματίστηκα στα χέρια μου», είπε ο Κ. Καρλαφτόπουλος. Ο εγκαυματίας ο οποίος υπεβλήθη σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση, συνέχισε να περιγράφει τις δραματικές στιγμές που βίωσε.


«Η φωτιά ήταν γύρω στα 200 μέτρα. Είχε μία φλόγα μικρή. Κάνει έναν αέρα, έναν ανεμοστρόβιλο μες στη χαράδρα. Μας κύκλωσε! Και τα πυροσβεστικά και έφυγα μέσα από τις φλόγες. Γιατί άμα καθόμουνα εκεί δεν ξέρω τι θα γινόταν. Μπορεί να μη μίλαγα τώρα» πρόσθεσε ο νεαρός ο οποίος έχει υπηρετήσει και στις Ειδικές Δυνάμεις.

undefined
Στο πλευρό του στο νοσοκομείο βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή οι γονείς του.

Ο πατέρας του συγκινημένος την ώρα που εγχειριζόταν ο γιος του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ζήτησε από την Πολιτεία να μην ξεχάσει ούτε τον γιο του ούτε τους υπόλοιπους εθελοντές που ρίχνονται στη φωτιά για να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Από την πλευρά της, η μητέρα του δήλωσε περήφανη για τον γιο της.

Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εμπρησμού!

Πυροσβεστική για τη φωτιά στην Εύβοια: Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εμπρησμού!

Σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό έχουν τα κλιμάκια διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα. Σοκ: Ακριβώς ένα χρόνο πριν 32χρονος έκαιγε την Εύβοια!

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για να σχηματίσουν δικογραφία ενδεχομένως και σε βάρος προσώπων. Μαρτυρίες μιλούν για ένα όχημα και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή και μπορεί να σχετίζονται με τη φωτιά που ξέσπασε. Οι ανακριτικές αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό.

Η φωτιά στην Εύβοια συνεχίζει να καίει για τρίτη ημέρα, με τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες. Το πιο επικίνδυνο μέτωπο βρίσκεται βόρεια από το Κοντοδεσπότι, σημείο που είναι δύσκολα προσβάσιμο από το έδαφος. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα μικροεστίες που «ξεπηδούν».

Φωτιά στην Εύβοια: Το σπάνιας ομορφιάς δάσος Natura στην περιοχή (photos-video)

Η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα στην περιοχή, όπου εκτείνεται ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος και υπάρχει έντονη αγωνία και ανησυχία για την τύχη του.Και μάλιστα με την φωτιά να βρίσκεται σε εξέλιξη απειλούνται και άλλα μεγάλα κομμάτια του δάσους Natura, σπάνιας ομορφιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλυτικότερα αισθητικά δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές της χώρας με συνολική έκταση 32.506 εκτάρια. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της Ελλάδας. Οι περιοχές (ή "τόποι") Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά.

Ποιο είναι το δάσος

Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, στο οποίο υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης.

undefined

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται ευρωπαϊκής σημασίας επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε βασικές περιοχές που πρέπει να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

undefined

Οι περιοχές Natura 2000 επιλέγονται με γνώμονα τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ειδών και των οικοτόπων που προστατεύονται από την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους. Η επιλογή τους πραγματοποιείται βάσει επιστημονικών στοιχείων.

undefined

Αισθητικά δάση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας. Το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 9,8 εκτάρια.

undefined

 • Φοινικόδασος Βάι Λασιθίου
 • Δάσος Καισαριανής Αττικής
 • Κοιλάδας Τεμπών Λάρισας
 • Δάσος Πευκιάς Ξυλοκάστρου Κορινθίας
 • Περιαστικό Δάσος Ιωαννίνων
 • Δάσος Χειμάρρων Σελεμνού και Χαράδρωω
 • Δάσος Φαρσάλων Λάρισας
 • Δάσος Στενής Εύβοιας
 • Δρυοδάσος Μογγοστού Κορινθίας
 • Δασικό Σύμπλεγμα Όσσας Λάρισας
 • Παραλιακό Δάσος Νικοπόλεως Μύτικα Πρέβεζας
 • Δάση Νήσου Σκιάθου Μαγνησίας
 • Στενά Νέστου Καβάλας – Ξάνθης
 • Δάσος Εθνικής Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων Αχαϊας
 • Περιαστικό δάσος Τιθορέας Φθιώτιδας
 • Δάση Αμυγδαλέων Καβάλας
 • Δάσος Λόφων Κάστρου και Αηλιά Τρικάλων
 • Δρυοδάσος Κουρί – Αλμυρού Μαγνησίας
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share