Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κάσος: Σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση!

11 Ιουλίου 2019 09:29
Κάσος: Σεισμός 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κάσου.

Σύμφωνα με την αυτόματη προκαταρκτική λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 24χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά της Κάσου και το εστιακό βάθος εστιάζεται στα 10χλμ.

Σεισμός 4,2 στη Γαύδο!

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Τετάρτης στη Γαύδο. Να σας υπενθυμίσουμε τον χθεσινό σεισμός 3,3 στη Ρόδο!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης, η οποία καταγράφηκε την 01.57 της Πέμπτης, εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτά της Γαύδου και σε απόσταση 33 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του νησιού, ή 340 χλμ. νότια της Αθήνας.

Φόβοι για 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη!

Επιστήμονες εκτιμούν ότι «το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά κοντά στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 7,1 έως 7,4 Ρίχτερ. Να σας θυμίσουμε την απίστευτη ρωγμή που δημιουργήθηκε από τον σεισμό στην Καλιφόρνια και φαίνεται από το διάστημα!

Ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ωκεανογραφικών Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου, μαζί με συναδέλφους τους από τη Γαλλία και την Τουρκία, μπόρεσαν για πρώτη φορά να κάνουν αναλυτικές μετρήσεις στο βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά και να δείξουν έτσι ότι σταδιακά συσσωρεύεται τεκτονική πίεση ξανά στο μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνά κάτω και από αυτή τη θάλασσα.

Η συσσώρευση των τεκτονικών δυνάμεων «είναι αρκετή για να πυροδοτήσει ένα σεισμό με μέγεθος μεταξύ 7,1 και 7,4», δήλωσε ο Γερμανός γεωφυσικός δρ Ντίτριχ Λάνγκε του GEOMAR, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στην πλάκα της Ευρασίας και εκείνη της Ανατολίας, συσσωρεύει κατά καιρούς ενέργεια, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς.

Οι ερευνητές του GEOMAR ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα (GeoSEA), που επέτρεψε για πρώτη φορά να μετρηθούν ακουστικά με ακρίβεια χιλιοστών οι τεκτονικές παραμορφώσεις στο βυθό της Θάλασσας του Μαρμαρά. Στη διάρκεια δυόμισι ετών συνολικά δέκα τέτοια όργανα μέτρησης εγκαταστάθηκαν στο βυθό σε βάθος 800 μέτρων και στις δύο πλευρές του ρήγματος, κάνοντας πάνω από 650.000 μετρήσεις αποστάσεων.

«Οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι η ζώνη του ρήγματος στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι "κλειδωμένη", συνεπώς συσσωρεύεται τεκτονική πίεση. Αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη για την τεκτονική συσσώρευση στο βυθό νότια της Ιστανμπούλ» δήλωσε ο Λάνγκε.

«Αν η συσσωρευμένη ένταση απελευθερωθεί στη διάρκεια ενός σεισμού, η ζώνη του ρήγματος θα μετακινηθεί πάνω από τέσσερα μέτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα σεισμό μεγέθους 7,1 ως 7,4», πρόσθεσε η καθηγήτρια Χάιντρουν Κοπ, επικεφαλής του προγράμματος GeoSEA. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα έχει πιθανότατα σοβαρές συνέπειες για την Κωνσταντινούπολη, όπως ο σεισμός του 1999, που είχε περισσότερα από 17.000 θύματα.

 

Κοινωνία

Ροή ειδήσεων

Share