ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Η ομερτά που καταγγέλλει ο Γενηδούνιας στη Hellenic Train και η απάντηση Κυρανάκη

Τέμπη: Η ομερτά που καταγγέλλει ο Γενηδούνιας στη Hellenic Train και η απάντηση Κυρανάκη
Έντονο το παρασκήνιο γύρω από την απόλυση του Κώστα Γενηδούνια
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Η Hellenic Train προχώρησε αιφνιδιαστικά στην απόλυση του συνδικαλιστή Κώστα Γενηδούνια, πρώην Προέδρου Μηχανοδηγών. Ο κ. Γενηδούνιας είχε προειδοποιήσει τον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για τον κίνδυνο σιδηροδρομικής τραγωδίας, η οποία δυστυχώς επαληθεύτηκε με το δυστύχημα στα Τέμπη. Η απόλυση του συνδικαλιστή σημειώθηκε τη στιγμή που η δικογραφία είχε ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ο Κώστας Γενιδούνιας ανέφερε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την απόλυσή του και κατήγγειλε «παρεμβάσεις» για να μην μιλάει για τα Τέμπη. «Δεν γνωρίζω γιατί απολύθηκα, την προηγούμενη ημέρα είχα καταθέσει την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των μηχανοδηγών. Εχθές γυρνώντας από την δουλειά μου, στο σπίτι μου είδα αφισκολλημένη την απόλυσή μου. Δεν επικαλούνται τους λόγους της απόλυσής μου. Δεν είχα καμία ενημέρωση».

Στην ερώτηση για το αν οι λόγοι της απόλυσης είναι εκδικητικοί, ο κος Γενηδούνιας απάντησε: «Μπορεί να ειπωθεί και αυτό».

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα πως οι παρεμβάσεις ήταν αρκετές προκειμένου να μην μιλάει για την τραγωδία των Τεμπών: «Την τελευταία περίοδο υπήρχαν παρεμβάσεις – «ισχυρή σύσταση» – να μην μιλώ, να μην αναφέρομαι στα Τέμπη, να μην δίνω συνεντεύξεις αλλά και να μην μιλάω με συγγενείς. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για το χαρτί που μου κοινοποιήθηκε. Πιστεύω πραγματικά ότι το πρόβλημα ήταν ότι έθεσα ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος των μηχανοδηγών». Όσο για τα επόμενά του βήματα, τόνισε: «Μιλάω με τους νομικούς μου».

«Δε θα πούμε εμείς στη Hellenic Train τι θα κάνει με τον Γενηδούνια»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής (2/5). Αναφερόμενος στην κατάσταση των τρένων, δήλωσε πως «το καλοκαίρι του 2026 θα έχει ολοκληρωθεί η ασφαλής γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη», καθώς έως τότε «θα διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα συστήματα». Επιπλέον, σημείωσε ότι «σε τρεις μήνες, μέσω του railway.gov.gr, θα μπορούμε να παρακολουθούμε όλα τα τρένα», ενώ έκανε λόγο και για τη χρήση drones για περιπολίες στα τρένα, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια.

Σχετικά με την απόλυση του Κ. Γεννηδούνια, υπογράμμισε πως «η Hellenic Train είναι ιδιωτική εταιρεία και έχει την ελευθερία να προσλαμβάνει και να απολύει προσωπικό κατά την κρίση της», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εργατοπατέρες· δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύσουμε στη Hellenic Train πώς να χειριστεί το θέμα Γεννηδούνια».

Τέλος, ερωτηθείς για το μέλλον του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρός του πρόκειται να αντικατασταθεί. «Το καλοκαίρι του 2026 (θα έχουμε ασφαλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Υπογράψαμε στην αρχή αυτής της εβδομάδας τις συμβάσεις για την αποκατάσταση των έργων στη Θεσσαλία, τα όποια έργα έχουν ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα 15 μηνών και αποκαθιστούν τη γραμμή στο σημείο στο οποίο η σφοδρότερη κακοκαιρία του τελευταίου αιώνα σίγουρα παρέσυρε τα πάντα, μεταξύ των οποίων και ολόκληρη την σιδηροδρομική γραμμή. Αυτή τη στιγμή, στο ενδιάμεσο εκείνο σημείο υπάρχει μια προσωρινή αποκατάσταση, η οποία έγινε πράξη στο τέλος του 23 από την από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και διοίκηση του ΟΣΕ. Άρα λοιπόν σε εκείνο το σημείο, επειδή δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση αυτή τη στιγμή, τηρείται ένας πολύ αυστηρός κανόνας που λέει ότι κανένα τρένο δεν μπαίνει στην γραμμή αν δεν έχει εκκενώσει το προηγούμενο. Με άλλα λόγια, μόνο ένας συρμός καταλαμβάνει αυτά τα χιλιόμετρα της γραμμής που είναι στα έργα αποκατάστασης του Ντανιέλ. Και ακριβώς επειδή μερίμνησε το υπουργείο και έφτιαξε δύο γραμμές δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία όσο εκτελούνται τα έργα, δεν θα κοπεί δηλαδή η Ελλάδα στη μέση.

Στην υπόλοιπη γραμμή του Αθήνα-Θεσσαλονίκη η διοίκηση και η σηματοδότηση λειτουργεί κανονικά. Κάναμε τις πρώτες δοκιμές, το οποίο σημαίνει ότι τα τρένα πλέον πάνω τους, πάνω στη μηχανή τους, έχουν το αυτόματο σύστημα πέδησης για να μπορεί όταν υπερβαίνει ταχύτητα, όταν παραβιάσει ένα σηματοδότη, όταν υπάρχουν κάποιοι κανόνες που δεν τηρούνται, να φρενάρει αυτόματα χωρίς να υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας και έτσι λοιπόν, σε ολόκληρη αυτή τη γραμμή, το καλοκαίρι του 2026 θα έχουμε όλα τα συστήματα τα οποία χρειάζονται.

Ταυτόχρονα υλοποιούμε ένα σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού, το οποίο θα λειτουργήσει σε όλο το δίκτυο, όχι μόνο στο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το απλό GPS που έχουμε στα κινητά μας δίνει μια απόκλιση έως και 15 μέτρα. Αυτό σε μια διπλή γραμμή ανόδου καθόδου έχει επισφάλεια, διότι είναι η μία δίπλα στην άλλη και προφανώς αν με το απλό GPS εντοπίζεται στην απόκλιση την ακραία των 15 μέτρων ένα τρένο στη δίπλα γραμμή θα έχουμε ατύχημα. Εδώ λοιπόν έχουμε βρει ένα σύστημα το οποίο διορθώνει το δορυφορικό σήμα με επίγειους σταθμούς που υπάρχουν ήδη. Είναι ήδη εγκατεστημένοι στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, κάθε τρένο, κάθε μηχανή τρένου θα φέρει ένα ειδικού τύπου πομπό, ο οποίος θα διορθώνει το σήμα και σε πραγματικό χρόνο θα δίνει σε ακρίβεια λίγων εκατοστών.

Σε αντίθεση με αυτό που έχουμε στα κινητά μας, θα δίνει με ακρίβεια λίγων εκατοστών την πραγματική θέση του τρένου, την ταχύτητά του, τη συνολική αναφορά απ όλο το δρομολόγιο που καθυστέρησε, που έμεινε παραπάνω από το απρόβλεπτο και σε συνδυασμό με κάμερες θα μπορούμε να βλέπουμε πλήρη στοιχεία για τη θέση, την πορεία και τη συνολική απόδοση του τρένου. Σε όλο το δίκτυο επαναλαμβάνω και για όλες τις κινητήριες μονάδες. Αυτό το σύστημα θα το έχουμε πάνω σε κάθε όχημα που κινείται πάνω σε ράγες.

Μέσω του railway.gov.gr σε λιγότερο από τρεις μήνες από σήμερα ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει από το κινητό του, από τον υπολογιστή του, την ακριβή θέση και πορεία των τρένων.

Εγώ θέλω να αισθάνεται ο κόσμος ότι δίνουμε μια ορατότητα σε όλα αυτά που κάνουμε. Γιατί καλές οι ανακοινώσεις, καλά τα ακρωνύμια ή και όλα αυτά που έχουν κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο, αλλά σημαντικό είναι να βλέπει ο κόσμος την πράξη αν αυτά που λέμε ισχύουν», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου