Σοκ στην αγορά: Εταιρεία-φάντασμα διακινούσε παράνομα συμπληρώματα διατροφής αξίας 1.000.000 ευρώ

Μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση παράνομης διακίνησης σκευασμάτων και εκτεταμένης φοροδιαφυγής έφεραν στο φως οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΣ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η επιχείρηση, που διεξήχθη με απόλυτη μυστικότητα και στόχευση, αποκάλυψε ένα δίκτυο που διακινούσε προϊόντα αμφίβολης ασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο με τεράστια ποσά.
Έφοδος σε αποθήκες: 34.000 σκευάσματα χωρίς έγκριση
Οι άνδρες της ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας πληροφορίες και αναλύσεις επικινδυνότητας, πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εταιρεία εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε δύο μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης, όπου οι ελεγκτές βρέθηκαν μπροστά σε ένα εντυπωσιακό εύρημα.
Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 34.202 συσκευασίες συμπληρωμάτων διατροφής διαφόρων τύπων. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των προϊόντων ήταν η πλήρης απουσία της απαιτούμενης γνωστοποίησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η αξία των κατασχεθέντων σκευασμάτων προκαλεί ίλιγγο, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τον καταναλωτή
Η υποχρέωση γνωστοποίησης των συμπληρωμάτων διατροφής στον ΕΟΦ δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Αποτελεί τη βασική δικλείδα ασφαλείας για τη διασφάλιση της ποιότητας των συστατικών και την προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνες ουσίες.
Η διάθεση τέτοιων προϊόντων στην αγορά χωρίς κανέναν έλεγχο συνιστά άμεση απειλή, καθώς οι αγοραστές δεν γνωρίζουν αν αυτό που καταναλώνουν είναι πράγματι ασφαλές ή αν περιέχει μη εγκεκριμένες προσμίξεις.
Φορολογικό «πάρτι» και απόκρυψη εκατομμυρίων
Η υπόθεση όμως δεν σταμάτησε στην παράνομη διακίνηση. Οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ «ξεσκόνισαν» τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, φέρνοντας στο φως μια τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή. Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε, ότι η επιχείρηση λειτουργούσε με τη λογική της «μαύρης» αγοράς, αποκρύπτοντας συστηματικά τα έσοδά της.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε:
-
Απόκρυψη καθαρών εσόδων ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Το συνολικό ποσό της απάτης, αν συνυπολογιστεί η αξία των εμπορευμάτων και οι φορολογικές παραβάσεις, δείχνει μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που λειτουργούσε εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και των κρατικών ταμείων.
Διαβάστε επίσης
Συνεχίζονται οι Έρευνες σε Φυσικά Καταστήματα και Διαδίκτυο
Η ΑΑΔΕ και οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ διαμηνύουν πως αυτή η επιτυχία είναι μόνο η αρχή. Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε ολόκληρη την επικράτεια, βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τόσο τα φυσικά σημεία πώλησης όσο και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-shops).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου συχνά διακινούνται παράνομα σκευάσματα χωρίς καμία επίσημη έγκριση. Οι αρχές προειδοποιούν τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να επιλέγουν μόνο εγκεκριμένα προϊόντα, ενώ οι έλεγχοι θα παραμείνουν στοχευμένοι για τον εντοπισμό κάθε παράνομης δραστηριότητας που πλήττει τη δημόσια υγεία και την οικονομία.






0 ΣΧΟΛΙΑ