ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονίζει ο άνδρας που έσωσε τη γυναίκα στη Γλυφάδα: «Ήταν τρομαγμένη, τα πόδια μου είναι γεμάτα πληγές»

Κακοκαιρία στη Γλυφάδα
Επιχείρηση διάσωσης στη Γλυφάδα
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε σκηνικό βιβλικής καταστροφής μετατράπηκε η Άνω Γλυφάδα, καθώς η σφοδρή κακοκαιρία μετέτρεψε το οδικό δίκτυο σε επικίνδυνους χειμάρρους. Η περιοχή θρηνεί την απώλεια μιας γυναίκας που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά λίγα μόλις τετράγωνα μακριά από ένα σημείο όπου, την ίδια ώρα, εξελισσόταν μια συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης.

Η ηρωική επέμβαση δύο πολιτών

Ένα βίντεο που αποτυπώνει την ωμή δύναμη της φύσης κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου και των τηλεοπτικών σταθμών. Στα πλάνα φαίνεται μια άλλη γυναίκα να έχει εγκλωβιστεί μέσα στον χείμαρρο, παλεύοντας να κρατηθεί στην επιφάνεια. Η ζωή της σώθηκε χάρη στην άμεση κινητοποίηση και την αυτοθυσία δύο ανδρών. Ο πρώτος κατάφερε να την πλησιάσει και να την κρατήσει με υπεράνθρωπη προσπάθεια, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ένας δεύτερος έσπευσε στο σημείο, βοηθώντας στον απεγκλωβισμό της προτού τα νερά την παρασύρουν.

Ο κ. Οικονομόπουλος είναι ο πρώτος άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο και μίλησε στο MEGA για το περιστατικό που έλαβε χώρα εχθές Τετάρτη (21/1) στην Άνω Γλυφάδα όπου οι δρόμοι «πνίγηκαν» στις λάσπες. «Είδα την κυρία σταματημένη σε ένα λευκό αυτοκίνητο. Ήταν τρομαγμένη. Της μίλησα και της είπα “μην περάσατε, πηγαίνετε από την άλλη πλευρά”. Μου απάντησε αλλά δεν μπορούσα να την ακούσω από τον θόρυβο που έκανε το νερό. Το αυτοκίνητο δεν ήταν δικό της. Προσπάθησε να διασχίσει και μάλλον σταμάτησε στο αυτοκίνητο γιατί φοβήθηκε. Μου είπε “φοβάμαι, δεν μπορώ να περάσω”. Το νερό είχε πάρα πολλές πέτρες, σίγουρα ήταν ηλικιωμένη τα πόδια της δεν άντεχαν. Ήταν τόσο τρομαγμένη που μόλις με κοίταξε και μου είπε “φοβάμαι” ξεκίνησα να πάω απέναντι. Πήγα, την έπιασα», είπε ο κ. Οικονομόπουλος.

«Στη μέση όπως διέσχιζα το δρόμο -επειδή έρχονταν πάρα πολλές πέτρες, τα πόδια μου είναι γεμάτα πληγές- σκέφτηκα από μέσα μου μην πέσω και να φτάσω απέναντι. Την έπιασα και όταν φύγαμε από το αυτοκίνητο, μετά από δύο-τρία μέτρα έπεσε κάτω και νομίζω από εκεί ξεκινάει το βίντεο, την σήκωσα και ήρθε και ο άλλος κύριος. Οι πέτρες ήταν το πιο δύσκολο. Μετά από 10 – 15 λεπτά το συγκεκριμένο σημείο ήταν γεμάτο πέτρες και χώμα. Και αρκετά μεγάλες πέτρες», ανέφερε ο κ. Οικονομόπουλος και σχολίασε πως την γυναίκα την παρέσυρε το νερό και «έρχονταν πέτρες πάνω της. Ήταν εύκολο να συμβεί το κακό», σχολίασε.

Μεγάλες καταστροφές

Η Γλυφάδα μετατράπηκε σε ένα απέραντο «βομβαρδισμένο τοπίο» μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Γιάννη Κέμμου (Flash) και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο TikTok αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής, με ορμητικούς χειμάρρους να μετατρέπουν κεντρικούς δρόμους σε ποτάμια λάσπης, παρασύροντας αυτοκίνητα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο, την ώρα που η περιοχή «πνιγόταν» από μια πρωτοφανή καταιγίδα.

@flashgrofficial Η Γλυφάδα βουλιάζει και οι κάτοικοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Βίντεο/Ρεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος #tiktokergreece #flashgr #greektiktok #foryou ♬ πρωτότυπος ήχος – Flash.gr

Η ένταση και η σφοδρότητα των φαινομένων που έπληξαν την περιοχή ήταν τέτοιας κλίμακας, που το οδικό δίκτυο της Άνω Γλυφάδας αποδείχθηκε ολοκληρωτικά ανίσχυρο να διαχειριστεί και να συγκρατήσει τον πρωτοφανή όγκο του νερού. Στα συγκλονιστικά πλάνα που κατέγραψε ο Γιάννης Κέμμος και αναρτήθηκαν στο TikTok, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται είναι πέρα για πέρα τραγική: σπασμένα πεζοδρόμια, τεράστιοι όγκοι από φερτά υλικά, πέτρες και λάσπη συνθέτουν την εικόνα μιας πόλης που μοιάζει να έχει βγει από εμπόλεμη ζώνη.

Η ορμή του νερού ήταν τόσο ανεξέλεγκτη που η άσφαλτος σε πολλά κεντρικά σημεία κυριολεκτικά «ξηλώθηκε» και παρασύρθηκε σαν να ήταν χαρτί, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της υποδομής που κατέρρευσε κάτω από την πίεση των στοιχείων της φύσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια αδιάψευστη και οδυνηρή απόδειξη ότι οι υφιστάμενες υποδομές, σχεδιασμένες για άλλες εποχές, δεν είναι πλέον σε θέση να θωρακίσουν τον αστικό ιστό απέναντι στα ακραία και βίαια φαινόμενα που φέρνει μαζί της η κλιματική κρίση.

Οι εικόνες των κατεστραμμένων υποδομών δεν είναι απλώς υλικές ζημιές, αλλά το σύμβολο μιας πόλης που «λύγισε» μπροστά στην ορμή ενός χειμάρρου που δεν βρήκε πουθενά διέξοδο ή αντίσταση, αφήνοντας τους κατοίκους έκθετους σε έναν θανάσιμο κίνδυνο μέσα στις ίδιες τους τις γειτονιές.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου