Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: «Γέφυρα» μεταξύ ΕΕ και Ινδίας η Ελλάδα - Πρόσκληση σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού

22 Φεβρουαρίου 2024 07:56
Μητσοτάκης από Νέο Δελχί: «Γέφυρα» μεταξύ ΕΕ και Ινδίας η Ελλάδα - Πρόσκληση σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI
Από Εύη Κουρίδου

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η πρώτη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία, μετά τη χθεσινή του ομιλία στο Νέο Δελχί.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «φυσικό κατώφλι» της Ινδίας προς την Ευρώπη, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της 9ης ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

Στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και υπογράμμισε τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσουν.

Το αποτύπωμα της πρώτης ημέρας της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία εκτιμάται ως εξαιρετικά θετικό. Η υποδοχή έγινε με όλες τις τιμές και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η στόχευση για το προσεχές διάστημα αποτυπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις των ηγετών.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ινδία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / Γ.Τ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ σημειώνεται ότι μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στην Ινδία για να έχει επαφές και μίλησε για μια άλλη Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Επίσης, τόνισε ότι το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Δημοκρατία, λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί.

Σήμερα Πέμπτη (22/2), ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βομβάη, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα απευθύνει ομιλία στις 9:30 στο ελληνοινδικό φόρουμ επιχειρηματικότητας. Συγχρόνως, στην Ελλάδα έφυγαν οι αγρότες, έρχονται οι μελισσοκόμοι με κυψέλες στο Σύνταγμα.

Σε κοινή πορεία Ελλάδα και Ινδία: Το σύνθημα Μητσοτάκη-Μόντι... με το βλέμμα στο 2030

Η κοινή πορεία Ελλάδας και Ινδίας φαίνεται πως θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια με περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι, στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα και τη συνάντηση με τον ομόλογό του σε αυτή.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας όσο και ο ομόλογός του της Ινδίας αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.

«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά - Οι επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας»

Ως «πραγματικά μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Ινδία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός καθώς η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού έγινε πριν από 16 χρόνια» περιέγραψε την παρουσία του στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις με τον κ. Μόντι.

«Μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας ενισχύουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή. Κάνουμε σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας στην ασφάλεια, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται κοντά η μια στην άλλη, Έχουμε κοινές αξίες που γεφυρώνουν τους δύο λαούς. Μοιραζόμαστε κοινό ήθος και τη δέσμευσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σήμερα συναντώνται η παλαιότερη με την πολυπληθέστερη δημοκρατία και θέλουμε να διερευνήσουμε όλους τους τομείς συνεργασίας».

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ. Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σταθερότητα. Αυτή είναι απαραίτητη προυπόθεση για την ευημερία» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμα, ότι «βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις ΑΠΕ, τη ναυτιλία τα logistics. Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικο θαύμα της πληροφορικής. Οι αμοιβαίες επενδύσεις θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη»

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσεις, από τη Μέση Ανατολή, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην επισητιστική κρίση που χρειάζονται συνεργασίες για την αντιμετώπισή τους. Εμείς θεωρούμε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περισσότερο τις σχέσεις μας και του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας. Εύχομαι ευημερία για τον φίλο λαό της Ινδίας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια εκπληκτική ευκαιρία»

Με αναφορά στην επίσκεψή του τον Αύγουστου του 2023 στην Ελλάδα και τον στόχο της ενδυνάμωσης των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ναρέντρα Μόντι χαρακτηρίζοντας «εκπληκτική ευκαιρία» την του κ. Μητσοτάκη μετά από 16 χρόνια.

«Ως εκ τούτου οι συζητήσεις σήμερα είναι εξόχως ικανοποιητικές. Προχωράμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έχουμε εντοπίσει ευκαιρίες για να δώσουμε μια νέα ώθηση και κατεύθυνση στη συνεργασία μας» συνέχισε ο κ. Μόντι.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότατη συνεργασία και χαίρομαι που οι δύο χώρες κάνουν βήματα στενότερης συνεργασίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάνοντας λόγο για νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.

«Οι λαοί των δύο χωρών έχουν ανταλλαγές ιδεών. Έχουμε εντοπίσει νέες πρωτοβουλίες για να δώσουμε έναν νεό αέρα στις σχέσεις μας συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας και της μετανάστευσης» συνέχισε ο Ινδός πρωθυπουργός ο οποίος είπε, επίσης, ότι «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των χωρών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 75 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών»

«Σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συζήτήσεις και την επίσκεψή σας στην Ινδία» κατέληξε ο Ναρέντρα Μόντι.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share