Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024

Ελληνοτουρκικά: Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν - "Η Αθήνα είναι στην εμβέλεια του πυραύλου taufun"! Ωμές πολεμικές απειλές και από τον Τσαβούσογλου (Video)

Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη

3 Νοεμβρίου 2022 09:19
Ελληνοτουρκικά: Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν -
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ελληνοτουρκικά: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας το κρεσέντο πρόκλησης που δεν έχει σταματήσει καθόλου ούτε αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας εκτόξευσε και πάλι η τουρκική πλευρά διά στόματος του εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, υποστήριξε ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun προκάλεσε πανικό στους Έλληνες καθώς και ότι αναμένεται να αυξηθεί η εμβέλειά του σε περισσότερο από 561 χιλιόμετρα.

Χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα ως επιθετική και εχθρική και τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής στις προκλήσεις της. Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί 50 ολόκληρα λεπτά καταφερόταν κατά της χώρας μας, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω.

«Η δοκιμή του Tayful τρέλανε την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία του βαλλιστικού πυράυλου Tayfun και θα αυξήσουμε το βεληνεκές του. Θα δώσουμε καλά νέα για πολλά άλλα.

Έχουμε φέρει την αμυντική βιομηχανία μας σε αυτό το σημείο παρά τα εμπόδια. Το 2023, το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος ελπίζουμε να βγει από το υπόστεγο. Θα θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη από τις φρεγάτες μας, η οποία θα ενισχύσει τη δύναμή μας στις θάλασσες.

Η ανάπτυξη πυραύλων συνεχίζεται εντός της Roketsan» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Βέβαια η Ελλάδα την τελευταία περίοδο ακολουθεί μια επιθετική πολιτική κατά της Τουρκίας. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Απέναντι σε αυτή τη στάση δεν θα σιωπήσουμε και θα αντιδράσουμε όχι με λόγια αλλά με έργα. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να μαζευτεί». Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στις έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο και στη Μάυρη Θάλασσα.

Σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ένα ενεργειακό κόμβο: «Το υπουργείο μας ενέργειας κάνει εκτεταμένο έργο. Η περιοχή της Θράκης θεωρείται ως το πλησιέστερο μέρος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία που διαθέτουμε τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στη Μεσόγειο, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε γεωτρήσεις σε διάφορες πηγές και να εξάγουμε φυσικό αέριο και από εκεί και να το πουλήσουμε σε τρίτες χώρες».

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία και μοιράστηκε αναμνήσεις των νεανικών του χρόνων, όταν μαζί με άλλους νεαρούς φίλους και ομοϊδεάτες του συμμετείχαν σε συλλαλητήρια μπροστά στην Αγία Σοφία, με τη λαχτάρα να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί. «Δόξα τω Θεώ είχαμε την τύχη να το ανοίξουμε. Είναι αδύνατο να το ξεχάσουμε αυτό. Σπάσαμε τις αλυσίδες και απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία», είπε.

Στο μεταξύ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί 50 ολόκληρα λεπτά καταφερόταν κατά της χώρας μας, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω. Ο Νίκος Δένδιας καταλογίζει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά, η οποία οφείλεται στις διαδοχικές τοποθετήσεις ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το άκρυο τουρκολιβυκό «μνημόνιο».

Προαναγγέλλει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη!

Γεωτρήσεις νότια της Κρήτης σε συνεργασία με τη Λιβύη προανήγγειλε προκλητικά την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των δηλώσεων του επικεφαλής της NOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου) για συνεργασία με Ελλάδα και Αίγυπτο στον ενεργειακό τομέα, και συμφωνίες για εξόρυξη με την Ιταλία.

«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη, παρότι ΟΗΕ και Δύση δεν αναγνωρίζουν τα τουρκολιβυκά μνημόνια.

Χάρτες τουρκολιβυκου μνημονίου

Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μάς λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Τσαβούσογλου: «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων»

«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Παράλληλα επέκρινε την πολιτική της Αθήνας κάνοντας λόγο για ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες από την πλευρά της χώρας μας και λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Οι απαντήσεις που δώσαμε εξόργισαν την Ελλάδα». Ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος είπε ότι «ξέρουν τι σημαίνει να εναντιωθείς στην Τουρκία».

Παράλληλα κατέκρινε τη στάση των ΗΠΑ κατηγορώντας τες για έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Η ισορροπία των ΗΠΑ έχει χαλάσει, τους έχουμε προειδοποιήσει» ανέφερε. Τόνισε δε πως το casus belli δε συνιστά απειλή έναντι της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής και έντιμη όσον αφορά τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε επίσης.

«Τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου που θα έπρεπε να είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί είναι οπλισμένα από την Ελλάδα» ανέφερε επίσης και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε διαφορές εάν η Ελλάδα θέλει, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε, καθώς αγνοεί τις διερευνητικές συνομιλίες».

Η απάντηση του Νίκου Δένδια

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στον Νίγηρα και κληθείς να σχολιάσει τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, είπε ότι κατανοεί τον εκνευρισμό της Αγκυρας, η οποία διαπιστώνει μέρα με τη μέρα ότι απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από την διεθνή κοινότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε σήμερα ότι «η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εγκλωβίσει στις ακτές της». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ απάντησε χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share