Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Κηδεία Μαριέττας Γιαννάκου: «Λύγισε» η κόρη της στο τελευταίο αντίο - «Σήμερα αποχαιρετούμε μία γυναίκα-πρότυπο» το μήνυμα Μητσοτάκη (Video)

Το ύστατο χαίρε στην πολιτικό

2 Μαρτίου 2022 17:03
Κηδεία Μαριέττας Γιαννάκου: «Λύγισε» η κόρη της στο τελευταίο αντίο - «Σήμερα αποχαιρετούμε μία γυναίκα-πρότυπο» το μήνυμα Μητσοτάκη (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tην πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου αποχαιρέτησαν το απόγευμα της Τετάρτης (2/3/2022) οικείοι, φίλοι, και ο πολιτικός κόσμος στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο. Τραγική φιγούρα η κόρη της που δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει καθόλη την εξόδιο ακολουθία.

Η Μαριέττα Γιαννάκου πέθανε σε ηλικία 71 ετών την περασμένη Κυριακή (27/2/2022). Η κηδεία της Μαριέττας Γιαννάκου έγινε δημοτική δαπάνη μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Μαριέττα Γιαννάκου: Ο πολιτικός κόσμος στο τελευταίο αντίο

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος βρέθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο. Το «παρών» έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και πλήθος συναδέλφων της.

Ιδιαίτερα συγκινημένος εκφώνησε τον επικήδειο ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία γυναίκα πρότυπο, μία γυναίκα ηρωίδα που όσοι ήταν δίπλα της και τη ζούσαν κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι δεν κατάφερε να νικήσει και αυτή τη μάχη.

Μαριέττα Γιαννάκου: Ποια ήταν η Ελληνίδα πολιτικός

Η πορεία της στην πολιτική χαρακτηρίστηκε από τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, τις ρηξικέλευθες ιδέες της και το ευρωπαϊκό της όραμα, ενώ ως υπουργός Παιδείας προχώρησε σε βαθιές τομές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας. Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Το 1984

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Στις ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993. εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Αμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ενωση – Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Αξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

Υπουργείο Παιδείας

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και ορκίστηκε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το 2007 δεν εξελέγη, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ζωή της Μαριέττας Γιαννάκου άλλαξε στις 6 Φεβρουαρίου 2008, όταν υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού μετά από κάταγμα που υπέστη. Ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο έπασχε εμπόδιζε το τραύμα να επουλωθεί και προκάλεσε μόλυνση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας της να επιδεινωθεί ραγδαία. Αυτό ανάγκασε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» να συνεδριάσουν εκτάκτως και να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επέμβαση ακρωτηριασμού προκειμένου να σώσουν τη ζωή της.

Στις 28 Μαΐου 2016, η Μαριέττα Γιαννάκου υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Μέχρι το πρόσφατο ατύχημα -έπεσε από το αναπηρικό της καροτσάκι και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν αιμάτωμα- ήταν παρούσα καθημερινά στη Βουλή.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share