Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έσκασε η «βόμβα» για το Δώρο Πάσχα - Ανακοίνωση που ανατρέπει τα δεδομένα

Σας αφορά!

23 Μαρτίου 2023 14:48
Έσκασε η «βόμβα» για το Δώρο Πάσχα - Ανακοίνωση που ανατρέπει τα δεδομένα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δώρο Πάσχα, καταβάλλεται από τον εργοδότη σε όλους τους μισθωτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Με την ευκαιρία, δείτε το νέο επίδομα «όαση» 400 ευρώ.

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Αν η επιχείρηση δεν καταβάλλει έγκαιρα το δώρο Πάσχα, τότε οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους οφείλουν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Πως υπολογίζεται το ποσό

Για να υπολογιστεί το ποσό που θα καταβληθεί πρέπει να ληφθεί υπόψη ο τρόπος αμοιβής του μισθωτού, δηλαδή αν αμείβεται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Έσκασε η «βόμβα» για το Δώρο Πάσχα - Ανακοίνωση που ανατρέπει τα δεδομένα

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Αστρονομικά ποσά που «ζαλίζουν» στους λογαριασμούς νερού: Το αλαλούμ λόγω... χρέους στη ΔΕΗ

«Στον Λαγκαδά η ΔΕΥΑΛ δεν κάνει γεωτρήσεις νερού αλλά… πετρελαίου!», σημείωνει η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εξαλόφου σχολιάζοντας τις απίστευτες αυξήσεις στους λογαριασμούς που άφησαν «άφωνους» τους κατοίκους στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες σε απόγνωση: Στα ύψη καύσιμα και στέγαση - «Έκοψαν» το μπάνιο, το κρέας και τις διακοπές

Δεν πίστευαν στα μάτια τους κάτοικοι στο Πολυδένδρι και στις Πέντε Βρύσες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με τους λογαριασμούς του νερού που έφτασαν απίστευτα «φουσκωμένοι».

Πιο συγκεκριμένα, οι λογαριασμοί κυμαίνονται από 500 – 1000 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος οι καταναλωτές πλήρωναν λιγότερο από 100 ευρώ.

Σημειώνεται πως στον Λαγκαδά δεν υπάρχει δίκτυο της ΕΥΑΘ, όπως υπάρχει στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, το νερό το διαχειρίζεται μία δημοτική επιχείρηση, όπως συνηθίζεται σε πολλά χωριά.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η αδιανόητη απόφαση πάρθηκε από τον δήμο για να καλύψουν ένα μεγάλο χρέος της δημοτικές επιχείρησης... στη ΔΕΗ. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, το εν λόγω χρέος έχει διαγραφεί και δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιόν λόγο καλούνται να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά.

Η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Εξαλόφου, Πελαγία Χρυσανθοπούλου μίλησε στο Mega για το απίστευτο αλαλούμ στους λογαριασμούς νερού σε δύο κοινότητες του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης:

«Στον Λαγκαδά η ΔΕΥΑΛ δεν κάνει γεωτρήσεις νερού αλλά… πετρελαίου! Αφού η τιμή του νερού στις μεγάλες κλίμακες ξεκινάει από 1,5 ευρώ και φτάνει στα 2,5 ευρώ το κυβικό. Εμένα ο λογαριασμός μου ήρθε 1092 ευρώ, είναι 6μηνος εκκαθαριστικός λογαριασμός. Αυτές είναι οι αυξήσεις που έγιναν με απόφαση της ΔΕΥΑΛ και της οικονομικής επιτροπής του δήμου Λαγκαδά.

Έγιναν το 2022 και πάρθηκαν με γνώμονα το ενεργειακό κόστος που αυξήθηκε, το χρέος που είχε παραλάβει η τωρινή διοίκηση από τους προηγούμενους, ένα χρέος 4,5 εκ. ευρώ, και μία κοινή υπουργική απόφαση του 2017 από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων για το κοστολόγιο του ύδατος», ανέφερε αρχικά.

Η ΚΥΑ αυτή το 2022 ακυρώθηκε από το ΣτΕ, τα 4,5 εκ. ευρώ χρέος εξαλείφθηκαν γιατί το υπουργείο Εσωτερικών «χάρισε» τον Σεπτέμβριο του 2022, σε 38 δήμους τα χρέη τους, αντί να γίνει αναπροσαρμογή. Το νερό πριν, στα 50 πρώτα κυβικά ήταν 0, 12 ευρώ. Η νέα διοίκηση το έκανε 0,40 ευρώ στα πρώτα κυβικά, 333% αύξηση στα πρώτα κυβικά και στα 200 κυβικά είναι 1000% αύξηση.

Δεν λέμε να μην γίνουν αυξήσεις αλλά αυτές τις αυξήσεις δεν τις χωρά ο κοινός νους, συμπλήρωσε η Πελαγία Χρυσανθοπούλου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share