Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κόκκινος συναγερμός για τους πολίτες - Νέα διαδικτυακή απάτη με ψεύτικα email

Μεγάλη προσοχή!

3 Φεβρουαρίου 2023 14:29
Κόκκινος συναγερμός για τους πολίτες - Νέα διαδικτυακή απάτη με ψεύτικα email
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απατεώνες προσπαθούν μέσω ψεύτικων email από οργανισμούς και τράπεζες να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες, μέσω της κλοπής προσωπικών κωδικών τους. Με την ευκαιρία, δείτε την τεράστια απάτη με τις δραχμές.

Συχνές είναι πλέον οι απάτες σε πολίτες από απατεώνες που προσπαθούν να αποσπάσουν τους τραπεζικούς κωδικούς τους.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ονόματα οργανισμών και υπηρεσιών, όπως το gov.gr, ή και από τράπεζες προκειμένου να εξαπατήσουν τα θύματά τους, και με τη σειρά τους εκείνοι να πέσουν στην παγίδα.

Συνήθως στέλνεται μήνυμα να πατηθεί κάποιος σύνδεσμος, για να επιβεβαιωθούν στοιχεία και με αυτόν τον τρόπο παίρνουν κωδικούς από e banking ή pin καρτών και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διαγράφουν αυτά τα email «ψαρέματος».

Για τη προστασία σας θα πρέπει να:

  • ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
  • ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
  • Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο

Κόκκινος συναγερμός για τους πολίτες - Νέα διαδικτυακή απάτη με ψεύτικα email

Απάτη «θάνατος» στα ΑΤΜ: Το έχουν κάνει σύστημα - Έτσι τραβάνε 1.000 ευρώ από την κάρτα σας

Διαστάσεις προσέλαβαν και στην Ρόδο οι υποθέσεις απάτης με θύματα ανυποψίαστους πολίτες μέσω της εφαρμογής «λεφτά στο λεπτό» που παρέχει η τράπεζα Πειραιώς στα ΑΤΜ της.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί επισήμως τρείς υποθέσεις του είδους στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και η εξιχνίασή τους έχει ανατεθεί σε έμπειρο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος συνεργάζεται με άλλες υπηρεσίες ανά τη χώρα που διερευνούν όμοιες – σχεδόν ταυτόσημες- απάτες. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι απάτες διαπράττονται από οργανωμένο κύκλωμα που έχει συγκεκριμένο modus operandi.

Πιο συγκεκριμένα την 30η Ιουνίου 2020 μια 48χρονη ημεδαπή κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ότι προ 6μήνου περίπου είχε δημοσιεύσει αγγελία πώλησης επίπλων στην ιστοσελίδα car.gr και την 29η Ιουνίου 2020 δέχτηκε κλήση από κινητό τηλέφωνο από έναν άνδρα που ενδιαφερόταν για την αγορά τους.

Της συστήθηκε ως Κανελλόπουλος και της είπε ότι είναι πρώην Εισαγγελέας και ενδιαφερόταν για όλο το σετ της κρεβατοκάμαρας που στοίχιζε 950 €. Της ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αγορά των επίπλων τα οποία είχε δεί στις φωτογραφίες και ότι πρόκειται να τα αναλάβει μεταφορική εταιρεία από τη Ρόδο για να τα μεταφέρει στην οικία του στην Αθήνα.

Παράλληλα, θυμίζουμε και τη νέα απάτη: Αν δείτε αυτό το μήνυμα στο κινητό ή το Viber μην το ανοίξετε - Θα χάσετε τα λεφτά σας!

Απάτη στα ΑΤΜ

Συμφώνησαν και της ζήτησε η συναλλαγή να γίνει μέσω της τράπεζας Πειραιώς με το σύστημα «λεφτά στο λεπτό». Του είπε ότι δεν γνωρίζει πως λειτουργεί η εφαρμογή κι εκείνος προσφέρθηκε να την βοηθήσει δίνοντας της οδηγίες με λεπτομέρεια στο κινητό της τηλέφωνο. Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της τηλέφωνο με ένα κωδικό το οποίο της ζήτησε κι εκείνη του έδωσε.

Εκείνην τη στιγμή του είπε ότι δεν εμπιστεύεται την διαδικασία και έκλεισε το τηλέφωνο για να διαπιστώσει περίπου 5 λεπτά αργότερα ότι ο άγνωστος απατεώνας της είχε αφαιρέσει 400 € τα οποία και ανέλαβε από ΑΤΜ της τράπεζας στην οδό Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου στο Γουδί Αττικής.

Την 20η Ιουνίου 2020 ένας 40χρονος ημεδαπός, κάτοικος της Ρόδου, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα όμοιας απάτης.
Ο 40χρονος ανήρτησε στην ίδια ως άνω ιστοσελίδα την 14η Ιουνίου 2020 την πώληση ενός αυτοκινήτου ιδιοκτησίας της μητέρας του μάρκας Peugeot, μοντέλο 206, με τιμή πώλησης 700 ευρώ. Την 16η Ιουνίου 2020 δέχτηκε κλήση από ένα άτομο, κάτοικο Ηρακλείου Αττικής, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του αυτοκίνητου.

Συμφώνησαν να του καταβάλει το χρηματικό ποσό των 600 €, μέσω διατραπεζικής συναλλαγής σε ATM της τράπεζας Πειραιώς, με χρήση της επιλογής «λεφτά στο λεπτό» και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό των 100 € του είπε ότι θα του έστελνε με τον ίδιο τρόπο όταν το αυτοκίνητο φορτωθεί στη μεταφορική.

Του ανέφερε ότι δεν γνωρίζει και δεν χρησιμοποιεί την διατραπεζική αυτή συναλλαγή και ο απατεώνας προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει. Του είπε ότι απέστειλε το χρηματικό ποσό, πλην όμως, εκείνος του απάντησε ότι στον λογαριασμό του υπάρχουν κατατιθεμένα μόνο 200 €.

Του απάντησε ότι για να πιστωθεί και να φανεί το υπόλοιπο θα έπρεπε να εισέλθει στην εφαρμογή της Τράπεζας Πειραιώς (winbank) του κινητού και να δημιουργήσει έναν κωδικό πατώντας το νούμερο 200 όσο το υπόλοιπο του λογαριασμού του. Του έδωσε ακολούθως τον κωδικό αφού ακολούθησε τις οδηγίες του και τα λεφτά εκλάπησαν από τον λογαριασμό του.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share