Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Βόμβα ΑΑΔΕ για χιλιάδες πολίτες - «Φέρτε πίσω τα χρήματα...»

Ποιοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη;

4 Ιανουαρίου 2023 16:22
Βόμβα ΑΑΔΕ για χιλιάδες πολίτες - «Φέρτε πίσω τα χρήματα...»
Πηγή φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΑΑΔΕ: Έτοιμη να στείλει «ραβασάκια με τη λυπητερή» είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περίπου 18.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες μετά από τις διασταυρώσεις που έκανε και την τραγική διαπίστωση πως δεν πληρούσαν τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης, ενώ δείτε και την αιφνίδια «βόμβα» με πρόστιμα σε ΙΧ!

Στο τέλος του 2022 και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2022, έληξε η προθεσμία που είχαν οι λήπτες της επιστρεπτέας προκαταβολής για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις ενστάσεις τους προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παρατυπίες.

AΑΔΕ: Ποιοι θα πληρώσουν με τόκο

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει μετά από ενδελεχή έλεγχο και με συνοπτικές διαδικασίες να στείλουν ραβασάκια στους μη νομότυπους ζητώντας έντοκα ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

«Πληγή που ματώνει » μετά τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ είναι η ρήτρα της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, προβλέπει, πως όσοι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις δεν ήταν νομοταγείς ότε θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Το δε ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Στον αντίποδα εάν μετά τον επανυπολογισμό διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται αυτόματα μετά την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης και παράλληλα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται. Ο δε νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται έως και σε 96 μηνιαίες δόσεις από τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες.

Λεφτά από την ΑΑΔΕ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει με την έκπτωση

Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει για τις επιχειρήσεις μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί τέως και την 23η Σεπτεμβρίου 2022 ενώ τα ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

ΑΑΔΕ: Η διαγραφή με την έκδοση ΑΦΕΚ

Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τις επιχειρήσεις μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της εταιρίας το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται με την έκδοση ΑΦΕΚ και ταυτόχρονα θα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης.

Επίσης, μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται και το ποσό θα επιστρέφεται.

Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, επιβάλλονται από 1 Δεκεμβρίου 2022 τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share