Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023

Εurostat Νοεμβρίου: Επιβράδυνση 9% του πληθωρισμού της χώρας - Σύγκριση με την Ευρώπη

Καλύτερα συγκρητικά με τον προηγούμενο μήνα

30 Νοεμβρίου 2022 12:38
Εurostat Νοεμβρίου: Επιβράδυνση 9% του πληθωρισμού της χώρας - Σύγκριση με την Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε μονοψήφια επίπεδα παραμένει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρατηρήθηκε και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο προσφέρει μια «αχτίδα φωτός» στην αντιμετώπιση του κύματος των ανατιμήσεων.

Eνημερωθείτε επίσης για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,0% τον Νοέμβριο έναντι 9,5% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,0%.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διολίσθησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω του ψυχολογικού ορίου του 10%, καθώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 βρισκόταν σταθερά σε διψήφια επίπεδα (10,5% – 11,6 – 11.3% - 11,2% - 12,1%).

Τα εν λόγω στοιχεία, σε κάθε περίπτωση, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στη δική της εκτίμηση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) του Οκτωβρίου. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι συνήθως χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Πληθωρισμός Ελλάδας - Νοέμβριος

Μικρή βελτίωση στην Ευρωζώνη

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε -επίσης- επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές περιορίστηκαν κατά -0,1%.

Ο ενεργειακός τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του φαινομένου, παρότι οι ετήσιες τιμές του κλάδου αποκλιμακώθηκαν στο 34,9% τον Νοέμβριο έναντι 41,5% τον Οκτώβριο (-1,9% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, το ετήσιο κόστος τροφίμων-καπνού-αλκοόλ διευρύνθηκε περαιτέρω στο 13,6% από 13% τον προηγούμενο μήνα (+0,9% η μηνιαία μεταβολή).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης, δηλαδή εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός, παρέμεινε αμετάβλητος στο 5% (0% η μηνιαία μεταβολή).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share