Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Αναδρομικά 500 ευρώ στα ΑΤΜ - Έκτακτη απόφαση για τις συντάξεις

Η απόφαση

11 Οκτωβρίου 2022 14:12
Αναδρομικά 500 ευρώ στα ΑΤΜ - Έκτακτη απόφαση για τις συντάξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αναδρομικά 500 ευρώ ζητούν να τους καταβληθούν άμεσα 30.000 συνταξιούχοι, απόστρατοι της ΕΛΑΣ για τον λάθος υπολογισμό των πρόσθετων κρατήσεων στις συντάξεις τους από το ταμείο τους, ΤΑΠΑΣΑ και το οποίο ρίχνει την ευθύνη στον ΕΦΚΑ.

Δείτε επίσης: Τεράστια ανάσα: 1.000 ευρώ επίδομα στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς! Χαμός στα ΑΤΜ

Επιβάλλεται 1,5% πρόσθετη κράτηση στη σύνταξή τους από το 2019 χωρίς να αφαιρείται η κράτηση 6% ασθενείας ζημιώνοντας τους αστυνομικούς από 3 έως 10 ευρώ το μήνα. Λάθος κρατήσεις επιβάλλονται στις συντάξεις των αποστράτων της ΕΛΑΣ για τις πρόσθετες παροχές περίθαλψης που λαμβάνουν από το Ταμείο τους (ΤΑΠΑΣΑ).

Το 1,5% της πρόσθετης αυτής κράτησης επιβάλλεται σε όλο το ποσό της σύνταξης αλλά και της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Αστυνομίας, χωρίς να αφαιρείται η κράτηση ασθένειας 6% που έχουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Η απόφαση

Περίπου 30.000 συνταξιούχοι της ΕΛΑΣ υπολογίζεται ότι θίγονται από τις λάθος κρατήσεις πληρώνοντας παραπάνω από αυτά που θα έπρεπε. Η επιπλέον χρέωση από τον λάθος υπολογισμό της πρόσθετης εισφοράς 1,5% υπέρ του ΤΑΠΑΣΑ, κυμαίνεται από 3 ως και 10 ευρώ τον μήνα.

συνταξεισ-αναδρομικα-ατμ-11-10

Το γεγονός ότι αυτό το λάθος ξεκινά από το 2019 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, δημιουργεί αξιώσεις για αναδρομικά στους συνταξιούχους της ΕΛΑΣ που φτάνουν στα 500 ευρώ ή και παραπάνω για όσους έχουν υψηλότερες συντάξεις και μεγάλες προσωπικές διαφορές.

Στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών για τον υπολογισμό των κρατήσεων το Ταμείο Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑΠΑΣΑ), σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το ΤΑΠΑΣΑ απαντώντας σε καταγγελία απόστρατου της ΕΛΑΣ, ο οποίος ζητά ορθό υπολογισμό της κράτησης και επιστροφή των λάθος κρατήσεων, ισχυρίζεται ότι την ευθύνη για τον υπολογισμό και την απόδοση των πάσης φύσεως κρατήσεων υπέρ των ταμείων έχει ο εκάστοτε εκκαθαριστής μισθοδοσίας, και ότι η εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και ο υπολογισμός των κρατήσεων υπέρ ΤΑΠΑΣΑ διενεργείται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Τι θα έπρεπε

Βάσει νόμου, η συμπληρωματική κράτηση του 1,5% θα έπρεπε να επιβάλλεται μόνον στο άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, αφού αφαιρεθεί το ποσό της κράτησης 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, ενώ στο ποσό της προσωπικής διαφοράς δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ασφαλιστική κράτηση, παρά μόνον ο φόρος.

Οι συνταξιούχοι εξαιτίας του λάθους υπολογισμού υπόκειται σε επιπλέον κρατήσεις που δεν δικαιολογούνται από καμία διάταξη νόμου. Απόδειξη ότι 6% της κανονικής εισφοράς ασθένειας, επιβάλλεται μόνον -όπως προβλέπει ο νόμος- στο άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και όχι στην προσωπική διαφορά.

Αρμόδια στελέχη του ΤΑΠΑΣΑ ρίχνουν την ευθύνη για τις λάθος κρατήσεις σε αρμόδια στελέχη του ΕΤΕΑΕΠ, υποστηρίζοντας ότι μετά την ενσωμάτωση των επιμέρους ταμείων επικουρικής και εφάπαξ στο ΕΤΕΑΕΠ, σταμάτησαν να έχουν την αρμοδιότητα εκκαθάρισης των συντάξεων και υπολογισμού των κρατήσεων.

Ανεξάρτητα όμως από το ποιος υπάλληλος ή διευθυντής ευθύνεται για τα λάθη στις κρατήσεις, το θέμα και το ζητούμενο που ανακύπτει είναι πρώτον ότι θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα και δεύτερον ότι θα πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά από το 2019 τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν για το 1,5% υπέρ του ΤΑΠΑΣΑ.

Το λάθος ξεκινά από το 2019 και μετά, γιατί τότε έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου και η σύνταξη χωρίστηκε σε τρία μέρη: την εθνική, την ανταποδοτική και την προσωπική διαφορά.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share