Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022

Ηλιέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη: Υπάρχει επάρκεια στην αγορά; Έρχονται νέες ανατιμήσεις από τον Μάιο (video)

Στο ηλιέλαιο πλέον η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί!

29 Μαρτίου 2022 12:24
Ηλιέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη: Υπάρχει επάρκεια στην αγορά; Έρχονται νέες ανατιμήσεις από τον Μάιο (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πραγματικό ζήτημα έλλειψης στην αγορά δεν υπάρχει ισχυρίστηκε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος.

Μάλιστα, σας είχαμε ενημερώσει προ ολίγον ημερών για το σενάριο που συζητείται έντονα πλέον να κόψουν τα τηγανητά οι ταβέρνες, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να μην υπάρχει ηλιέλαιο ούτε για δείγμα!

  • Έχει όμως πυροδοτηθεί ένας πανικός που οδήγησε πολλούς στο να στοκάρουν ηλιέλαιο, με τον φόβο είτε της έλλειψης, είτε της ακρίβειας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πρόσκαιρη έλλειψη του προϊόντος σε κάποιες περιοχές.

Οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες, οι τιμές του ηλιέλαιου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, γιατί – όπως γνωρίζετε – η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλιέλαιου στην Ευρώπη και έχουν σταματήσει να έρχονται προϊόντα από εκεί, είπε. Πάντως οι αυξημένες τιμές του ηλιέλαιου τείνουν να «εξαφανίσουν» από την αγορά τις τηγανιτές πατάτες και τα τηγανιτά κολοκυθάκια.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης βγαίνουν από μια διετία με συσσωρευμένες ζημιές και τους τελευταίους μήνες με δραματική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Όσον αφορά στις αλυσίδες εστίασης άμεσα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη, είπε.

Υπάρχει επάρκεια σε όλα τα επίμαχα προϊόντα, δηλαδή σε αλεύρι, ζάχαρη και ηλιέλαιο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανεφοδιασμού, διαβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης.

τροφιμα-ανατιμησεισ

Πλαφόν στις αγορές δεν υπάρχει και οι καταναλωτές δείχνουν ωριμότητα, είπε.

  • Η ακρίβεια έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες, είπε. Οι τιμές έχουν ανέβει από 10% έως 35% και αναμένεται στα μέσα Απριλίου να έχουμε και νέα ανατίμηση, κατέληξε ο κ. Πηλίδης.

Νυχτερινό ρεύμα - ΔΕΗ: Πότε ξεκινά η θερινή περίοδος - Τι πρέπει να κάνετε για νυχτερινό μετρητή

Η ώρα άλλαξε και μπήκαμε σε θερινό ωράριο, και πολλοί-ίσως-αναρωτιούνται πότε τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό ρεύμα της ΔΕΗ για τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, λοιπόν, η έκπτωση στο νυχτερινό ρεύμα για το τμηματικό ωράριο εφαρμόζεται ως εξής:

  • Θερινή περίοδος (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου): 23:00-07:00
  • Χειμερινή περίοδος (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου): 02:00-08:00 και 15:00-17:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο Δίκτυο της Ηπειρωτικής Χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών

02:00-08:00 και 15:30-17:30 για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών με τμηματικό ωράριο

Πώς μπορώ να μάθω αν έχω νυχτερινό ρεύμα και ποιο είναι το ωράριο;

Α) Ελέγχοντας το λογαριασμό που λαμβάνετε:

Στην πίσω όψη του Εκκαθαριστικού λογαριασμού:στην ενότητα «Αναλυτικά οι χρεώσεις» εμφανίζεται αναλυτικά «πάγια χρέωση νύχτας» και ακριβώς από κάτω η χρέωση των κιλοβατωρών (kWh) που έχουν καταναλωθεί τις ώρες του νυχτερινού. Στον πίνακα με τις Ενδείξεις Μετρητή εμφανίζονται αναλυτικά οι ενδείξεις του μετρητή, όπου εμφανίζεται ο ΚΩΔΙΚΟΣ 12 που αφορά στην κατανάλωση νύχτας.

Β) Ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής σας:

Μπορείτε να δείτε εάν διαθέτετε μετρητή διπλής εγγραφής, δηλαδή αν υπάρχουν δυο Κοντέρ στον μετρητή σας. Το ένα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Στη συνέχεια να παρατηρήσετε εάν τις ώρες εφαρμογής του νυχτερινού τιμολογίου ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ.

Γ) Ελέγχοντας τον πίνακα εγκατάστασης της οικίας:

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι στον πίνακα εγκατάστασης της οικίας, η οποία συνδέεται με τον αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης.

Τι πρέπει να κάνω για να αποκτήσω νυχτερινό μετρητή;

Στην περίπτωση που επιθυμείτε νυχτερινό μετρητή απαιτείται:

Να επικοινωνήσετε με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να:

  • υποβάλετε σχετική αίτηση
  • καταβάλετε 34€* πλέον Φ.Π.Α., που αποτελεί τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται ο ΔΕΔΔΗΕ

*η τιμή ισχύει για το έτος 2022

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share