Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Μέτρα για την ακρίβεια: Ποιοι θα πάρουν το επιδομα Πάσχα - Τι θα ισχύσει με την επιδότηση για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα

Όλα όσα ανακοινώθηκαν

17 Μαρτίου 2022 09:17
Μέτρα για την ακρίβεια: Ποιοι θα πάρουν το επιδομα Πάσχα - Τι θα ισχύσει με την επιδότηση για τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, στα οποία αναφέρθηκε χθες το απόγευμα στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσαν με ανακοινώσεις που κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιφέρει οικονομική διαταραχή και εκτροχιάζει τους εθνικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ενισχύει τον πληρωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, προκαλεί ακρίβεια, φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική, τόνισε αρχικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Συναισθανόμαστε πλήρως την ανάγκη των συμπατριωτών μας για περαιτέρω στήριξη, ζώντας στην κοινωνία και όχι μέσα σε γυάλα, αντιδρούμε άμεσα και ψύχραιμα», συνέχισε. «Κάνουμε το καλύτερο πλαίσιο του εφικτού για να περιορίσουμε τις συνέπειες στο πορτοφόλι του πολίτη», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος, δίνουμε έκτακτη επιδότηση ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις. Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας με έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατ. νοικοκυριά για να καλύψουν μέρος αυξημένων τιμών».

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι 3 κατηγορίες που θα πάρουν 200 ευρώ

Έκτακτο επίδομα ως άτυπο «Δώρο Πάσχα 2022» σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών που πλήττονται βαρύτατα από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε καύσιμα, είδη διατροφής και την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι θα δοθούν 200 ευρώ - και όχι 250 ή 300 ευρώ όπως είχε αρχικά διαρρεύσει. Η ενίσχυση θα καταβληθεί πριν το Πάσχα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα λάβουν 200 ευρώ:

  • 667.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικοι
  • 167.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα δοθεί διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 200.000 δικαιούχους, καθώς και 1,5 δόση παραπάνω επιδόματος Παιδιού.

Επίδομα καυσίμων: Τα ποσά επιδότησης για βενζίνη και πετρέλαιο

Το ποσό για το επίδομα βενζίνης και πετρελαίου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο εξειδίκευσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις προβλέπεται επιδότηση καυσίμων στους πολίτες για τους τρεις επόμενους μήνες, δηλαδή για τον Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο και αφορά φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ελεύθεροι επαγγελματίες, με δηλωθέν εισόδημα εως και 30.000 ευρώ.

Η ενίσχυση αφορά περίπου 3.000.000 πρόσωπα.

Το ποσό για το επίδομα βενζίνης

  • Η επιδότηση αφοράΣΕ 60 λίτρα το μήνα και θα είναι 22 λεπτά το λίτρο.
  • Για πολίτες με κύρια κατοικία σε νησιά η επιδότηση είναι 27 λεπτά.
  • Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Το ποσό για το επίδομα πετρελαίου

  • Όσοαν αφορά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου (ντιζελ κίνησης) τον Απρίλιο, το όφελος θα είναι 15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή.
  • Το κόστος ανέρχεται σε 23 εκατ. ευρώ.
  • Παράλληλα δίνεται για τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί για να καλυφθεί μέρος των καυσίμων.

Μέτρα για ρεύμα

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος εξειδίκευσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αρχικά τόνισε πως η ενεργειακή κρίση αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και συνεπώς χρήζει ευρωπαϊκής λύσης. «Η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που από τον Σεπτέμβριο του 2021 παίρνει μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια» και στη συνέχεια είπε τα εξής:

  • Στα 72 ευρώ η επιδότηση για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο για τις πρώτες 300 kWh
  • Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh
  • Για όσους πέρυσι δεν είχαν υποβάλλει στην δήλωση αριθμό παροχής θα το κάνουν φέτος και θα πάρουν την αναδρομικά επιδότηση από τον Ιανουάριο
  • Επίσης ανακοίνωσε πως δημιουργείται νέο πεδίο για τη συμπλήρωση του αριθμού παροχής φοιτητικής κατοικίας
  • Για επιχειρήσεις η επιδότηση φτάνει τα 130 ανά μεγαβατώρα - ΜμΕ και αρτοποιία πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.
  • Αναδρομική επιδότηση στα επαγγελματικά τιμολόγιο για τους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο και Μάρτιο σε 3 μηνιαίες δόσεις.
  • Επιδότηση 20 ευρώ για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά - ΔΕΠΑ εμπορίας +20 ευρώ επιδότηση
  • Επιδότηση στο φυσικό αέριο σε επιχειρήσεις - 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share