Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η αύξησή του – Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας

Τι προβλέπει η σχετική τροπολογία

19 Ιανουαρίου 2022 09:01
Κατώτατος μισθός: Επισπεύδεται η αύξησή του – Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Ζορίζεστε οικονομικά; 7+1 έξυπνα tips για να εξοικονομήσετε χρήματα

κατωτατοσ-μισθοσ

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι:

 1. Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
 2. Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022.
 3. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.
 4. Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.
 5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.
 6. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

κατωτατοσ-μισθοσ

Νέο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις εστίασης με μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ

Σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την «πανδημία και εστίαση», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εξετάζει δύο μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, το ένα εκ των οποίων είναι ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ύψους 450 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις.

Το δεύτερο αφορά σε αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις ανάγκες της Βόρειας Εύβοιας επλήγη από φυσικές καταστροφές, ανακοινώντας εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.

κατωτατοσ-μισθοσ

ΓΣΕΒΕΕ: 1 δισ. ευρώ απώλειες στην εστίαση του πρώτο τρίμηνο του 2020

Για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον αναπληρωτή υπουργό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Ακόμη, απευθυνόμενοι στον κ. Σκυλακάκη, οι πρόεδροι των επιμελητηρίων διατύπωσαν με τα πιο μελανά χρώματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών.

Σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνονται:

 • Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
 • Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
 • Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
 • Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
 • Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
 • Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επεσήμανε ότι ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share