Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται... ο λογαριασμός για 6 εκατ. Έλληνες - Ποιοι τον πληρώνουν μισό και ποιοι καθόλου

Κάποιοι έχουν ευκαιρία... να απαλλαγούν

20 Σεπτεμβρίου 2021 07:55
ΕΝΦΙΑ: Έρχεται... ο λογαριασμός για 6 εκατ. Έλληνες - Ποιοι τον πληρώνουν μισό και ποιοι καθόλου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο λογαριασμός... έρχεται στους Έλληνες, με τον ΕΝΦΙΑ να αφορά περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, αν και αρκετοί εξ αυτών θα τον πληρώσουν είτε μισό είτε... μηδενικό.

Το πιο σημαντικό είναι, ότι έως τον Φεβρουάριο πρέπει να έχει πληρωθεί ο φόρος σε έξι δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολή διπλής δόσης (Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου ) χωρίς πρόστιμο έως το τέλος Οκτωβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται πως πάνω από 1,3 εκατ. ( από τα συνολικά 7,3 εκατομμύρια) ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος, αν και σε άλλες περιπτώσεις ετοιμάζονται αυξήσεις.

Στα ραβασάκια με τα ποσά του φόρου αποτυπώνονται αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 και οι φορολογούμενοι σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη, παραλείψεις η κενά μπορούν να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση Ε9 για νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μόλις ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών δηλώσεων:

Όταν θα έρθει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να τσεκάρουν τα εξής σημεία:

Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση. Συχνά είναι τα λάθη με τις μεζονέτες. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο, τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Ηλικία: Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου

Εμπράγματα δικαιώματα: Ο φόρος μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος των δικαιωμάτων. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει τη ψιλή κυριότητα η τη επικαρπία και στο Ε9 είχε συμπληρώσει αντί τους κωδικούς 2 η 3 το κωδικό 1 που αφορά στη πλήρη κυριότητα θα χρεωθεί με έξτρα φόρο καθώς κατά την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Σημαντικό είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο.

Συνιδιοκτησία: Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το σύστημα της Α.Α.Δ.Ε. υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ με την παραδοχή ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του ακινήτου.

Μειωμένος ή και... καθόλου ΕΝΦΙΑ

Κάποιοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ άλλοι θα τον πληρώσουν μειωμένο στα μισά.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μειωμένο ΕΝΦΙΑ:

  • Άγαμος – με εισόδημα έως 9.000
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά – με εισόδημα έως 10.000
  • Έγγαμος με ένα παιδί – με εισόδημα έως 11.000
  • Με δύο παιδιά – με εισόδημα έως 12.000

Επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

Αντίστοιχα, η αντικειμενική αξία των ακινήτων:

  • Άγαμος – έως 85.000 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή – έως 150.000 ευρώ
  • Έγγαμος έως 2 παιδιά ή μονογονεϊκή – έως 200.000 ευρώ

Μηδενικός ΕΝΦΙΑ:

  • Τρίτεκνοι – πολύτεκνοι – ΑΜΕΑ: Βάσει κριτηρίων
  • Πυρόπληκτοι: Arogi.gov.gr (αιτήσεις έως 15/10)

Σηµειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί, µε τις αντικειµενικές αξίες που ισχύουν µέχρι το τέλος τους έτους αλλά και τις ίδιες κλίµακες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρµόστηκαν το 2020.

Διαφορές στον λογαριασµό του φόρου θα δουν οι φορολογούµενοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share