Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ανατροπή για τον ΕΝΦΙΑ: Ετοιμάζει αυξήσεις η κυβέρνηση - Πληρωμή «διπλής» δόσης σε λίγες μέρες

Αλλάζουν τα δεδομένα με το που μπει το 2022

19 Σεπτεμβρίου 2021 08:42
Ανατροπή για τον ΕΝΦΙΑ: Ετοιμάζει αυξήσεις η κυβέρνηση - Πληρωμή «διπλής» δόσης σε λίγες μέρες
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανατροπή εοτιμάζεται για τον ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση, η οποία τη στιγμή που ετοιμάζονται τα... ραβασάκια από την Εφορία, φαίνεται πως θα φέρει ορισμένες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, η ίδια εξετάζει την επιβολή υπεραυξημένο συντελεστή για τα πολύ ακριβά ακίνητα για το 2022, προκειμένου να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χαθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή φιλοσοφίας. Ο νέος ΕΝΦΙΑ Θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο με ενιαία κλίμακα και με βάση την τιμή ζώνης, ανεξάρτητα από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογουμένους.

Έτσι, πλέον αντί να επιβαρύνεται με τον συμπληρωματικό φόρο ένας φορολογούμενος με αθροιστικά δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αξία άνω των 250.000 ευρώ, όπως συμβαίνει σήμερα, θα επιβαρύνεται πρόσθετα εκείνος που έχει ένα πολύ ακριβό ακίνητο, αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Πιο απλά, ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στην κλίμακα του κύριου φόρου και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά με βάση μία νέα ενιαία κλίμακα με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

Με την αλλαγή αυτή, αφενός δεν θα υπάρχει «ταξικός διαχωρισμός», καθώς η μεγάλη περιουσία θα επιβαρύνεται περισσότερο , αφετέρου θα διορθωθούν αδικίες του παρελθόντος, όπως σε περιπτώσεις που φορολογούμενοι με πολλές μεν ιδιοκτησίες, αλλά μικρής δε αξίας, βρίσκονταν να πληρώνουν πολύ υψηλό φόρο.

Οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα επιφέρουν περιορισμό ή και πλήρη εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες και ελαφρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αυτό δεν γίνεται τυχαία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις 7.634 ζώνες - περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, οι φόροι μεταβίβασης θα πάρουν την ανιούσα και μαζί θα αυξηθούν και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες,.

Στη βάση αυτή, οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού είναι εκείνοι που πρέπει να βιαστούν να επισκεφθούν άμεσα τον συμβολαιογράφο τους , καθώς για αυτούς ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

«Διπλή» δόση ενόψει...

Τη δυνατότητα να μεταφέρουν την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση με στόχο να βοηθήσει τους φορολογουμένους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην καταλήξουν ως απλήρωτοι φόροι στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα ο πολίτης να πληρώσει την 1η δόση του φόρου είτε στις 30 Σεπτεμβρίου είτε στις 31 Οκτωβρίου μαζί με τη 2η δόση. Οπως είπε, «θα το αξιολογήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα».

Σημειώνεται ότι χθες οι φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσουν την τρίτη δόση του φόρου. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, έχει προγραμματισθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν δεδομένου ότι ο τρέχων μήνας είναι γεμάτος υποχρεώσεις, όπως η έναρξη της σχολικής χρονιάς και των φροντιστηρίων.
Ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά πιθανόν η κυβέρνηση να καταλήξει σε μια απόφαση μετάθεσης πληρωμής του ΕΝΦΙΑ κατά ένα μήνα.

Σημειώνεται ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αναρτώνται στο myaade.gov.gr την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. To ποσό που πρέπει να πληρώσουν οι 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 2,6 δισ., με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.

Φέτος υπολογίζεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα καταβάλουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ περίπου 70.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του. Και αυτό καθώς η πανδημία συρρίκνωσε αισθητά το εισόδημα χιλιάδων νοικοκυριών, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτά να βρίσκονται εντός των εισοδηματικών ορίων καταβολής μειωμένου ΕΝΦΙΑ ή απαλλαγής 100% από τον φόρο.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share