Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Ανάσα για τη ΔΕΗ: Οι αλλαγές που «απογειώνουν» την εταιρεία

«Διπλή» αντεπίθεση!

13 Σεπτεμβρίου 2021 09:16
Ανάσα για τη ΔΕΗ: Οι αλλαγές που «απογειώνουν» την εταιρεία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ΔΕΗ δε ζει τις πιο εύκολες στιγμές της, καθώς το θέμα των αυξήσεων στο ρεύμα είναι από τα πλέον «φλέγοντα», με την εταιρεία όμως να βρίσκει τον τρόπο να πάρει ανάσα.

Συγκεκριμένα, «φρένο» στο κύμα ανατιμήσεων των τιμολογίων ρεύματος για όλους τους καταναλωτές βάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το εκτόπισμα της ΔΕΗ στην λιανική με 5,5 εκ. πελάτες αλλά και κρατικούς πόρους συνολικού ύψους 150 εκ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα είναι προίκα του νέου Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Η κρατική επιδότηση, θα εμφανίζεται αυτόματα στο ρεύμα και θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του έτους και εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά θα παραταθεί. Θα αφορά τόσο νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης.

Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς από την διεθνή έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου αλλά και την κούρσα ανόδου των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα και να ανοίξει το δρόμο και στους ιδιώτες προμηθευτές να την ακολουθήσουν. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μαζί με την έκπτωση που έχει ανακοινώσει 30% η ΔΕΗ στα τιμολόγιά της θα μπορέσουν περιορίσουν τις επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΕΗ αλλαγές

«Η κρατική επιχορήγηση μαζί με την έκπτωση που παραχωρεί η ίδια η κρατική επιχείρηση θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του στο ρεύμα». Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του έδωσε και ένα παράδειγμα. Όπως είπε, το μηναίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες όσα δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα.

Αν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές όπως τόνισε θα πλήρωναν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ. «Δείχνει ότι η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει την δύναμη να προστατευθεί αλλά και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της». Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι μια κατάκτηση αλλά και ένας δρόμος που η εταιρεία ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι».

Mε την κρατική στήριξη εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφηθεί ένα 80% των ανατιμήσεων στα τιμολόγια και των άλλων προμηθευτών ενέργειας. Έτσι για κάποιον που κατανάλωνε μέχρι σήμερα 300 κιλοβατώρες και πλήρωνε 66,99 ευρώ, με τις αυξήσεις ο λογαριασμός θα έφτανε τα 118,11 ευρώ και με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει τελικά 68,68 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα συνδυάσει την πρωτοβουλία αυτή με την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται το Δεκέμβριο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων όπως είναι η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά από ενεργειακές κοινότητες.

Ανάχωμα στις τιμές του ρεύματος θα αποτελέσουν επίσης οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα μειώσουν κατά 500 εκ. ευρώ ετησίως το κόστος στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στα κτίρια μέσω του προγράμματος Εξοικονομώ για το οποίο θα διατεθούν πόροι ύψους 2 δις. ευρώ που επίσης θα συνδράμουν την μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το μέλλον της ενέργειας είναι οι ΑΠΕ (ήλιος, άνεμος, υδροηλεκτρικά) και ότι το μέλλον της οικονομίας δεν μπορεί παρά να είναι πράσινο. Επανέλαβε την δέσμευσή του πριν δύο χρόνια στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για επιτάχυνση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, το οποίο χαρακτήρισε τολμηρό και αναγκαίο. Χάρη όμως σε αυτή την απόφαση υπογράμμισε, η χώρα έχει ήδη μειώσει κατά 18 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές ρύπων.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική κρίση, η οποία όπως είπε είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

Η βοήθεια από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, όχι μόνο ως προς το τίμημα που επετεύχθη αλλά και ως προς τη σημασία και τις προεκτάσεις της για τον πωλητή, δηλαδή τη ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε χθες για την πώληση του 49% της θυγατρικής διαχείρισης των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Αγοραστής το μεγάλο αυστραλιανό fund Macquarie.

Η συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) υπερβαίνει κατά 611,6 εκατ. ευρώ τον πήχη που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ για την πώληση του 49% της θυγατρικής της (1,5 δισ. ευρώ) και φτάνει τα 2,116 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή, η πώληση ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν είχε κρύψει ότι είχε υψηλές προσδοκίες εξαιτίας της ευρείας συμμετοχής στο διαγωνισμό (9 σχήματα στην φάση του μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και 4 μεγάλα funds με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 τρις ευρώ).

Τελικώς η προσφορά που ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ για το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ παραπέμπει σε αποτίμηση που ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του ΔΕΔΔΗΕ (3 δισ. ευρώ).

Από την εντυπωσιακή σε μέγεθος συναλλαγή, η ΔΕΗ θα βάλει στο ταμείο της 1,311 δισ. ευρώ ενώ ο αγοραστής θα αναλάβει χρέος του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 800 εκατ. ευρώ. Από το 1,311 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ περίπου τα μισά, ήτοι πάνω από 650 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν από τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της σχεδίου, με έμφαση στις ΑΠΕ. Ως προς το θετικό αντίκτυπο για τον ισολογισμό της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του δανεισμού της οδηγώντας το δείκτη Net Debt / EBITDA κάτω από το 3x. Σημειώνεται ότι το συνολικό καθαρό χρέος της ΔΕΗ στις 31 Μαρτίου του 2021 ήταν 3,2712 δισ. ευρώ, με το Net Debt/EBITDA στο 3,5x.

Εκτός από τις θετικές επιπτώσεις για τον ισολογισμό, είναι προφανές ότι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ αλλά και βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση με μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, σε συνδυασμό βεβαίως και με την διαδικασία της απανθρακοποίησης και της έμφασης στις πράσινες επενδύσεις. Αλλά και σε μετοχικό επίπεδο είναι σαφές ότι η αγορά έδωσε ένα σαφές μήνυμα καθώς η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ όταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αξία είναι στα 2,3 δισ. ευρώ (κλείσιμο Παρασκευής).

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share