Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Σε συναγερμό η ΔΕΗ: Με αυτό τον τρόπο χάνει πελάτες πάνω στην πώλησή της

Δύσκολες ώρες στην εταιρεία

5 Σεπτεμβρίου 2021 13:41
Σε συναγερμό η ΔΕΗ: Με αυτό τον τρόπο χάνει πελάτες πάνω στην πώλησή της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται άπαντες στη ΔΕΗ, με την εταιρεία να είναι έτοιμη για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, χάνοντας όμως παράλληλα πελάτες.

Συγκεκριμένα, σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μπορούν να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές επιλέγοντας τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ της κατανάλωσής τους. Στην αγορά ρεύματος διατίθενται εκατοντάδες προϊόντα με σημαντικές διαφορές στην τιμολόγηση και τα επιμέρους χαρακτηριστικά και όσο οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται - κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα - οι καταναλωτές αποκτούν επιπλέον κίνητρο για την επιλογή του προμηθευτή που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ και τις ανάγκες τους, με τις αυξήσεις να τους φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει αναπτύξει διαδικτυακό εργαλείο μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε συγκρίσιμη μορφή το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρουν στην αγορά οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην εν λόγω ιστοσελίδα (www.energycost.gr που απευθύνεται σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές ρεύματος καθώς και στους χρήστες φυσικού αερίου) οι καταναλωτές μπορούν να εισάγουν τα στοιχεία της κατανάλωσης και τις επιμέρους προτιμήσεις τους (π.χ. για την ύπαρξη ή μη ρητρών αναπροσαρμογής των τιμών) και να δουν τα προϊόντα που διατίθενται σε χαμηλότερη τιμή. Είναι ευνόητο πως η σειρά κατάταξης των προμηθευτών ως προς το τίμημα που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής για το ενεργειακό κόστος μεταβάλλεται καθώς αλλάζουν οι προτιμήσεις και το προφίλ της κατανάλωσης.

ΔΕΗ χάσιμο πελατών

Ενδεικτικά, για οικιακό πελάτη χωρίς νυχτερινό ρεύμα, μονοφασική παροχή, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου, με συνυπολογισμό των όποιων εκπτώσεων χορηγούν οι προμηθευτές (π.χ. για συνέπεια στην πληρωμή του λογαριασμού), με ισχύ παροχής 8 kva και μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το κόστος κυμαίνεται από 54 έως 76 ευρώ (απόκλιση 40 %). Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται οι μονοπωλιακές χρεώσεις (δίκτυα, ΥΚΩ κλπ.) αλλά όχι τα δημοτικά τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Στο ίδιο παράδειγμα αν ο καταναλωτής επιλέξει τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής το κόστος διαμορφώνεται από 45 έως 101 ευρώ (απόκλιση πάνω από 100%).

Στο βαθμό που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, θα ακολουθούν κατ αντιστοιχία τα κόστη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς με κυμαινόμενα τιμολόγια.

Παράλληλα η ΡΑΕ έθεσε σε διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος που περιλαμβάνουν θέσπιση ορίων διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κατάργηση του παγίου (ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης) σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της «ρήτρας αποχώρησης» στους καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και κατάργηση επίσης των χρεώσεων για την αποστολή του λογαριασμού κατανάλωσης.

Ποιοι οι... υποψήφιοι αγοραστές

Θερμό ενδιαφέρον εισέπραξε η ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καθώς υποβλήθηκαν 4 δεσμευτικές προσφορές μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ. Η συμμετοχή 4 επενδυτών ως την τελική φάση του διαγωνισμού σηματοδοτεί υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού και αντίστοιχα υψηλά τιμήματα.

Ειδικότερα κατέθεσαν φακέλους (με αλφαβητική σειρά) οι παρακάτω υποψήφιοι επενδυτές:

  • CVC Capital Partners Group
  • First Sentier Investors Group
  • KKR Group
  • Macquarie Group

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων και των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΔΕΗ για να αποφασίσει και να ανακηρύξει τον πλειοδότη και θα συγκληθεί έκτακτη ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση. Στόχος είναι μέχρι το τέλους του έτους η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ να έχει ολοκληρωθεί.

Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις. ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, το 50% των εσόδων από το ΔΕΔΔΗΕ θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή δανεισμού της ΔΕΗ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share