Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 24 δόσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων (Video)

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά

1 Σεπτεμβρίου 2021 13:17
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 24 δόσεις - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων (Video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, δείτε πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά σας.

Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ (περίπου 3.000.000) θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις από τις 6 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και μέχρι 24 κατ’ ανώτατο όριο.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων και δικαιούχους εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων οι οποίοι θα χρεωθούν με ποσά ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερα των 180 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να αποπληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ σε 7 έως 24 μηνιαίες δόσεις, αξιοποιώντας την «πάγια ρύθμιση» για την τμηματική καταβολή οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ακινήτων και δικαιούχοι εμπραγμάτων δικαιωμάτων, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν ποσά ΕΝΦΙΑ χαμηλότερα, ίσα ή κατά τι υψηλότερα των 180 ευρώ δεν θα μπορούν να τα ρυθμίσουν σε περισσότερες από 6 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση», καθώς αυτή προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 30 ευρώ.

Από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί η οφειλή ΕΝΦΙΑ του 2021 θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ρυθμιστεί με την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση».

Το συνολικό ποσό της οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5,32%, αν η αποπληρωμή καθοριστεί έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και με ετήσιο ποσοστό τόκων 6,82% εφόσον καθοριστεί αριθμός μηνιαίων δόσεων από 13 έως 24. Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022! Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων φοροελαφρύνσεων

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN. Παράλληλα, δείτε τα λάθη που οδηγούν σε επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας, επανέλαβε πως υπάρχει ενδεχόμενο νέων μειώσεων φόρων και εισφορών από το 2022, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, είπε πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Καλή η εικόνα στα έσοδα του προϋπολογισμού»

«Έχουμε καλή εικόνα στα έσοδα, συν 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Είναι καλή η πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. (..) Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και το διάστημα, λόγω και των αναταράξεων στο υγειονομικό πεδίο παγκοσμίως, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την ανάπτυξη της χώρας το 2021.

Όταν θα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα, θα τα σταθμίσουμε και θα καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, στις αρχές Οκτωβρίου.

Τότε θα έχουμε εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο του 2022, άρα θα έχουμε και μια εικόνα – που προφανώς θα προϊδεάσουμε και στη ΔΕΘ για το τί δυνατότητες θα έχουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

Σημείωσε δε πως υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση νέου πανδημικού κύματος. «Έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα, θα έχουμε και το 2022, αλλά οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι λελογισμένες για να έχουμε δημοσιονομική ισορροπία», είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας, τόνισε πως ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί το Νοέμβριο. «Τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών.

Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share