Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ με διορθώσεις στο έντυπο Ε9 - Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά

Εντός Σεπτεμβρίου οι διορθώσεις

31 Αυγούστου 2021 10:23
Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ με διορθώσεις στο έντυπο Ε9 - Πώς θα «ελαφρύνετε» τα εκκαθαριστικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να προχωρήσουν για μερικές ακόμα ημέρες οι φορολογούμενοι με ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί με λάθη ώστε να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί.

Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα λάβουν στους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το τρέχον έτος. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να εκδώσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του 2021 και να διεκδικήσει από τους παραλήπτες των σημειωμάτων αυτών πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Διορθωτικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις Ε9, για να αποτρέψουν υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2021, τα οποία πρόκειται να λάβουν εντός των προσεχών εβδομάδων. Όσοι διαπιστώσουν ότι οι παραλείψεις ή τα λάθη έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης της 1ης-1-2021 να μην αποτυπώνεται ορθά, πρέπει να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Υποβολή

Η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2020, εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Αν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος καλείται με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του ΤΑΧΙSnet να αποστείλει στην αρμόδια ΔΟΥ, μέσω ταχυδρομείου ή courier ή μέσω e-mail κατόπιν «σκαναρίσματος» όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Αν υποβληθεί διορθωτική δήλωση Ε9 έστω και μόνο για το έτος 2021, τότε ο φορολογούμενος θα έχει προλάβει να διορθώσει τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας του πριν από την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021 και έτσι θα καταφέρει να γλιτώσει τυχόν υπερχρέωση.

 Έρχεται η ώρα του ΕΝΦΙΑ με διορθώσεις στο έντυπο Ε9

ΕΝΦΙΑ: Aλλαγές στους συντελεστές - Aνατροπές στις εκπτώσεις

O νέος ΕΝΦΙA που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 σε 10 ή 12 δόσεις πάνω από 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, σχεδιάζεται από μηδενική βάση. Στο υπουργείο Οικονομικών, η 18μελής ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει την αναμόρφωση του φόρου ακινήτων επεξεργάζεται ήδη διάφορα σενάρια για τις κλίμακες και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι έτοιμος τον Νοέμβριο καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας με χθεσινές δηλώσεις του στο OPEN «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ» και η κυβέρνηση έχει «μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

ενφια αλλαγές

Σε ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβαρύνει περίπου 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά των ακινήτων. Όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δηλαδή και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να εξουδετερώσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα. Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο λογαριασμός του νέου φόρου ακινήτων θα φθάσει στους φορολογούμενους στις αρχές του επόμενου έτους. Από Μάρτιο, οι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ: Τα λάθη που οδηγούν σε επιβαρύνσεις

Λοιπά λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων (στο Ε9) μπορούν επίσης να «φουσκώσουν» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

 ΕΝΦΙΑ Aλλαγές στους συντελεστές

Από το 2014 έχουν καθοριστεί κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει λοιπόν να ελέγξουν εάν υπάγονται σε μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές που είναι οι παρακάτω:

α) Σε περίπτωση κατά την οποία έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτε, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς καμία έκπτωση.

β) Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.

γ) Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αν τα λάθη ξεκινούν από δηλώσεις Ε9 παρελθόντων ετών (2014-2020), τότε θα πρέπει οι διορθώσεις να ξεκινήσουν από το πρώτο εκ των ετών αυτών, ώστε ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί αναδρομικά για τα συγκεκριμένα έτη.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share