Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανάσα: Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως και 72 δόσεις - Τι ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις

Ανακούφιση για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες

15 Ιουλίου 2021 13:57
Ανάσα: Ρύθμιση των χρεών της πανδημίας έως και 72 δόσεις - Τι ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια μεγάλη ανάσα έρχεται για τους οφειλέτες, είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταίκούρα, να παρουσιάζει σχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας από 36 έως 72 δόσεις για φορολογικές οφειλές ύψους 2.26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το ΥΠΟΙΚ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των επιπτώσεών της και να επιταχυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του με σειρά παρεμβάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που υπήρχαν.

Όπως είπε ο υπουργός, πρόκειται για μια νέα γενναία ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, σε συμφωνία με τους θεσμούς και η οποία άμεσα θα νομοθετηθεί προσθέτοντας ότι παρέχονται διευκολύνσεις στους οφειλέτες, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση περιλαμβάνει παρεμβάσεις με τις οποίες:

1. Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

2. Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων από τις 24 άτοκες δόσεις σε 36 και από τις 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο στις 72

3. Διευρύνονται οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το skai.gr, στις φορολογικές υποχρεώσεις περιλαμβάνονται ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή 36 δόσεις άτοκα με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καλύπτει το 78% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

1. Επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.

2. Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας ή στο Συν-Εργασία

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα και έχουν κάνει δήλωση Covid

4. Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορωνοϊού.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι από τη ρύθμιση αναμένεται να επωφεληθούν 134.455 νομικά πρόσωπα, 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μη ρυθμιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική διοίκηση και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττομέννων.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι ισχύει φέτος για τα τεκμήρια

Τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα αυτοκίνητα και τα άλλα τεκμήρια έχουν οι φορολογούμενοι.

Το τεκμήριο αμφισβητείται εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, και αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία.

Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

  • υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις
  • είναι φυλακισμένοι
  • νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική
  • είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας
  • συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές
  • είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
  • προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

φορολογικές δηλώσεις 2021 τεκμήρια

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει πληρωθεί για έναν ολόκληρο χρόνο από την εργασία του και δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα ούτε αυτός ούτε η σύζυγός του, τότε το ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την ιδιοκτησία Ι.Χ. αυτοκινήτου αμφισβητείται και δεν υπολογίζεται.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ.) ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στις πιο πάνω α’ και ε’ περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου. Προκειμένου για αντικειμενικές δαπάνες των τέκνων, η διαφορά αντικειμενικής δαπάνης καταλογίζεται σε εκείνον τον γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα.

τεκμήρια φορολογικών δηλώσεων

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share