Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Βήμα βήμα η διαδικασία - Τι ισχύει με τις αποδείξεις

Όλες οι λεπτομέρειες

19 Ιουνίου 2021 20:48
Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Βήμα βήμα η διαδικασία - Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις και οι φορολογούμενοι θα έχουν μπροστά τους όλο το καλοκαίρι για την υποβολή της δήλωσής τους. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην συμπλήρωση του ανανεωμένου εντύπου Ε1. Παράλληλα δείτε και τις αλλαγές που εξετάζονται στον ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Βήμα - βήμα η διαδικασία

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Βήμα βήμα η διαδικασία

Τι ισχύει για τις αποδείξεις

  • Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται εξαίρεση από το «πέναλτυ» μη συλλογής του απαιτούμενο ποσού αποδείξεις οι κάτωθι κατηγορίες:
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή , ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
  • Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων , οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid.
  • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους κατά την 31/12/2019.

Για τους φορολογούμενους που δεν υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες , στην περίπτωση που το συνολικό ποσό των αποδείξεων είναι υψηλότερο του 20% αλλά υπολείπεται του απαιτούμενου 30% του πραγματικού εισοδήματος, ο συντελεστής για το «πέναλτι» μειώνεται στο 11% αντί του 22%.

Σε περίπτωση που το ποσό δηλωθέντων αποδείξεων υπολείπεται του 20% του πραγματικού εισοδήματος τότε το «πέναλτι» υπολογίζεται ως εξής:

Η θετική διαφορά μεταξύ του 20% του εισοδήματος με το δηλωθέν ποσό αποδείξεων πολλαπλασιάζεται με 22%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται με το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του 20% επί 11%

Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό δεν μπορεί να ξεπερνάει το 22% της θετικής διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου 30% και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share