Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Όλες οι λεπτομέρειες

19 Ιουνίου 2021 16:21
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

ΕΝΦΙΑ: Έτοιμο να προχωρήσει στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, το εν λόγω μέτρο, που αφορά 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί από το 2022.

Η άσκηση που θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα από την υπηρεσία του υπουργείου για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους, μετά την αναπροσαρμογή των νέων τιμών ζώνης, αλλά και η ένταξη 3.500 νέων περιοχών θα αποτελέσει crash-test για την κυβέρνηση, για να δει αν μπορεί να καταργήσει τον φόρο εντός 2022 ή θα προχωρήσει στην σταδιακή κατάργησή του έως το 2023.

Βάσει όσων ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες εντάξεις θα οδηγήσουν στην αύξηση του εισπράξιμου ποσού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κατάργηση ή περιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να δει εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες εντάξεις θα προσθέσουν ένα ποσό μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, που θα δίνει δικαίωμα για διορθωτικές κινήσεις. Παράλληλα δείτε τι θα ισχύει για τα ανακαινισμένα ακίνητα και τον ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

ΕΝΦΙΑ: Πόσα θα πληρώσετε φέτος και οι ανατροπές σε 18 φόρους

Αυξήσεις που ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 19,5% αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στο 55% του συνόλου της ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται για 7.634 περιοχές-ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό.

Από τις υπόλοιπες περιοχές-ζώνες, οι αντικειμενικές τιμές μειώνονται 14,7% κατά μέσο όρο σε 2.860 ζώνες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 21% της επικράτειας, και παραμένουν αμετάβλητες σε 3.314 ζώνες, οι οποίες καλύπτουν το 24% του συνόλου της χώρας.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες καλύπτουν πλέον 13.808 περιοχές-ζώνες ή το 98% της ελληνικής επικράτειας, ανακοινώθηκαν χθες, αλλά θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Με βάση τις νέες αυτές τιμές θα προσδιορίζονται από το νέο έτος οι φορολογητέες αξίες για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και άλλων 18 φόρων που επιβάλλονται στην απόκτηση και στη χρήση ακινήτων.

Οι ανατροπές:

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να αναμορφωθεί εκ βάθρων, υπάρχουν άλλοι 18 φόροι στην ακίνητη περιουσία οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η/1/2022.

Οι φόροι αυτοί είναι:

  1. Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
  2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
  3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
  4. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
  5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
  6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ έως 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
  7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
  8. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
  9. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.
  10. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων (υπολογίζεται όπως ο φόρος δωρεάς).
  11. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων (υπολογίζεται όπως ο φόρος δωρεάς).
  12. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
  13. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
  14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
  15. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
  16. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.
  17. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.
  18. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

TAGS
 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share