Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2024

Ακίνητα-Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα - Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας

Εως και 11.000 ευρώ το τετραγωνικό

9 Ιουνίου 2021 10:25
Ακίνητα-Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα - Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακίνητα: Σημαντικές ανακατατάξεις, ακόμα και στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές περιοχές, έφεραν οι ανακοινώσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η μεγάλη λίστα με όλες τις νέες αντικειμενικές αξίες καθώς και τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για «καυτά» ζητήματα, όπως το αν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι αντικειμενικές αξίες καλύπτουν πλέον το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας, από 85% που ήταν σήμερα.

Ο στόχος των αναπροσαρμογών είναι οι νέες τιμές να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, να διορθωθούν κενά και αδικίες και να διευρυνθεί η φορολογική βάση μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.

Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος της Αθήνας - Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες: Οι 10 πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα

Οι ανακοινώσεις έφεραν αλλαγές στον «χάρτη» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και στο τοπ-10 των 10 πιο ακριβών περιοχών. Σταθερές… αξίες παραμένουν η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Ηρώδου Αττικού και οι ζώνες - «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας. Ηχηρές, ταυτόχρονα, είναι οι απουσίες από την κορυφή της λίστας περιοχών όπως η Εκάλη και Κηφισιά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Ημερησίας» (imerisia.gr), οι 10 πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα, βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών, είναι οι εξής:

  1. Η πιο ακριβή περιοχή όχι μόνο της Αττικής, αλλά της Ελλάδας, ήταν και παρέμεινε η Βουλιαγμένη, που πλέον θα έχει τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στο Λαιμό!
  2. Μπορεί η μέση αύξηση να μην ήταν από τις μεγαλύτερες, ωστόσο η τιμή του τετραγωνικού είναι σε δυσθεώρητο πλέον ύψος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Με τις παλιές αντικειμενικές οι τιμές διαμορφώνονταν από 2.400 έως 8.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον ξεκινούν από 3.800 και εκτοξεύονται στα 10.800 ευρώ.
  3. Η οδός Ηρώδου Αττικού, «γειτονιά» του Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι ο πιο ακριβός δρόμος της χώρας. Σύμφωνα με το imerisia.gr, πριν τις νέες αντικειμενικές οι τιμές έφταναν τα 9.000 το τετραγωνικό μέτρο, ενώ τώρα ο αριθμός έγινε πενταψήφιος, φτάνοντας τα 10.200 ευρώ!
  4. «Μετάλλιο» στις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας παίρνει το Κολωνάκι και το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Με μικρή μεν αύξηση, η ανώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 8.550 ευρώ το τετραγωνικό, από 8.450 ευρώ.
  5. Ακολουθεί, η Μύκονος, η οποία «είδε» γιγαντιαία αύξηση της τάξεως των 229%! Σε κάποιες περιοχές της οι τιμές ζώνης διαμορφώθηκαν σε 5.900 ευρώ.
  6. Την «έκπληξη» κάνει η Παραλία Θεσσαλονίκης, αφού ξεπέρασε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά. Η Λεωφόρος Νίκης κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της συμπρωτεύουσας, με τις τιμές φτάνουν τα 5.150 ευρώ
  7. «Φωτιά» στη Σαντορίνη έβαλαν οι νέες αντικειμενικές αξίες, καθώς η τιμή ξεκινούσε από 1.350 το τετραγωνικό μέτρο κι έφτανε στα 4.950 ευρώ, ενώ πλέον έκανε άλμα στα 5.050 ευρώ (μέση αύξηση 105%)!
  8. Στα προάστια της Αττικής πρώτη αναδεικνύεται η Γλυφάδα, καθώς από 1.400 ευρώ το τετραγωνικό (κατώτερη) και 4.450 (ανώτερη), οι τιμές απογειώνονται στις 2.150 ευρώ και 4.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντίστοιχα..
    Στις Σπέτσες η τιμή διαμορφώνεται στις 4.350 το τετραγωνικό μέτρο, με μικρή μείωση από 4.450 ευρώ, ενώ η κατώτερη τιμή ζώνης έμεινε στο ίδιο επίπεδο, στα 1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.
  9. Ακολουθεί το Ψυχικό με 4.250 ευρώ. Η περιοχή είχε μικρή αύξηση στις αντικειμενικές, ωστόσο παραμένει ένα από τα ακριβότερα προάστια της Αθήνας. Έτσι οι τιμές διαμορφώνονται από 2.900 (κατώτερη) και 4.200 (ανώτερη), σε 2.950 και 4.250, αντίστοιχα.
  10. Την πρώτη δεκάδα των ακριβότερων περιοχών της Ελλάδας, σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, συμπληρώνει η Ύδρα. Συγκεκριμένα, από 1.250 (κατώτερη) και 4.200 το τετραγωνικό μέτρο, οι τιμές διαμορφώνονται πλέον σε 1.350 και 4.150 ευρώ, αντίστοιχα.

Ακίνητα-Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα - Αλλάζουν οι συντελεστές

Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας

Την ίδια στιγμή, αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας και εμπορικότητας θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης στην αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες, καθώς στην πρώτη φάση αλλάζουν μόνο οι αντικειμενικές αξίες.

Πρόκειται για δύο συντελεστές που διατηρούνται αμετάβλητοι από το 1985 και σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς ήρθε η ώρα να αλλάξουν. Και αυτό γιατί δεν ταυτίζονται οι φορολογητέες αξίες, όπως φαίνεται από τους συντελεστές παλαιότητας, τους συντελεστές εμπορικότητας και τους συντελεστές ορόφου, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται φόροι σε πλασματικές αξίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντελεστές παλαιότητας δεν προβλέπουν ελάφρυνση για ακίνητα πέραν της 25ετίας, όταν το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού ιστού της Αθήνας έχει κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Ο συντελεστής παλαιότητας, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, απομειώνει τις αξίες όλων των υπολοίπων οικοδομών ως εξής:

  • Των κατοικιών: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -40% (δηλαδή οι πρώτες πολυκατοικίες του '50 και του '60 εξομοιώνονται με τις κατοικίες του '80!).
  • Των επαγγελματικών ακινήτων: -5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (δηλαδή όλα τα γραφεία και καταστήματα του προηγούμενου αιώνα εξομοιώνονται με τα σχετικά νεόδμητα του 2000!).
  • Των κτισμάτων γενικά στον ΕΝΦΙΑ: +- 5% ανά πενταετία και μόνον έως -20% (με την εφαρμογή του πραγματικά ασύλληπτου «συντελεστή νεότητας» που αντί να μειώνει την αξία των παλαιών, αυξάνει κατά 25% την αξία των νέων!).

Αντίθετα, με διοικητική διάταξη-«παγίδα» που πρέπει να καταργηθεί άμεσα, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, η πολεοδομική τακτοποίηση έστω και ενός τ.μ. μηδενίζει την παλαιότητα και επαυξάνει την αξία ολοκλήρου του ακινήτου, φορολογώντας το ως νεόδμητο. Συνεπώς ο μειωτικός Συντελεστής Παλαιότητας πρέπει να διπλασιαστεί τόσο ως προς τα ποσοστά, όσο και ως προς τον χρόνο απομείωσης αξίας, διότι οι πραγματικές αξίες των παλαιοτέρων κτισμάτων, ήδη απαξιώνονται συνεχώς και προγραμματισμένα μέσω του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και των νέων κάθε είδους αναγκαστικών προδιαγραφών, οδηγώντας τα παλαιότερα κτίρια στην απαξίωση και τελικά στην κατεδάφισή τους.

Οσον αφορά τους συντελεστές εμπορικότητας, συγκεκριμένοι συντελεστές απηχούν το πόσο εμπορικός είναι ένας δρόμος, σε κάθε σημείο του, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικοί για κάθε πλευρά. Παράδειγμα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, η αριστερή πλευρά (με κατεύθυνση προ την Ομόνοια) έχει υψηλότερο συντελεστή εμπορικότητας από τη δεξιά πλευρά.

Από την άλλη, οι συντελεστές οικοπέδου αυξάνουν ή μειώνουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, ανάλογα με τη θέση και την έκταση του οικοπέδου.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share