Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος της Αθήνας - Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα

8 Ιουνίου 2021 12:38
Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος της Αθήνας - Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυξήσεις «φωτιά» στις αντικειμενικές τιμές και στον φόρο μεταβίβασης των ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες της Αττικής φέρνει η απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παράλληλα, τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ανάσες στην οικονομία και τους φορολογούμενους, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής είναι η Βουλιαγμένη, που θα έχει τιμή της τάξεως των 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στο 2ο διαμέρισμα της Αθήνας, καθώς η τιμή διαμορφώνεται στα 10.200 ευρώ. Πρόκειται για το Μετς και το Παγκράτι.

Αμέσως μετά η Ηρώδου Αττικού. Είναι στην κορυφή μαζί με το Λαιμό Βουλιαγμένης. Η διαφορά είναι ότι ο Λαιμός είναι μια ολόκληρη περιοχή, ενώ η Ηρώδου Ατικού ένας δρόμος. Όποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει σπίτι στην συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αντικειμενική αξία από τις αρχές του 2022 θα εκτοξευτεί στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό από 9.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.

Όμως και στο Κολωνάκι και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας οι αντικειμενικές αξίες «καίνε». Φθάνουν στις 8.550 ευρώ το τετραγωνικό.

Στις αποκαλούμενες λαϊκές περιοχές, παρατηρούνται αυξήσεις, όπως επίσης και στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια και ειδικά αυτά που γειτνιάζουν με την παραλιακή. Αντίθετα σε αρκετές περιοχές των Βορείων Προαστίων παρατηρούνται μειώσεις.

Με βάση το νέο χάρτη λοιπόν πλέον η ακριβή περιοχή του λεκανοπεδίου δεν είναι πλέον η Ηρώδου Αττικού, αλλά ο Λαιμός στη Βουλιαγμένη. Είχε αύξηση 21% στην αντικειμενική αξία ανά τετραγωνικό και πλέον διαμορφώνεται στα 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό από 8900 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Οι νέες τιμές στο κέντρο της Αθήνας:

  • στο 1ο διαμέρισμα της Αθήνας, η Α’ ζώνη έχει τιμή 8.550 ευρώ από 8.450 ευρώ, η β’ ζώνη 6.500 ευρώ από 6.400 ευρώ και η γ’ ζώνη 4.750 ευρώ από 4.550 ευρώ.
  • στο 2ο διαμέρισμα της Αθήνας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση από τα 9.000 ευρώ στα 10.200 ευρώ (στην α’ ζώνη) και από τα 6.050 ευρώ στα 6.700 ευρώ στην β’ ζώνη).

Ειδικότερα, στην Αττική:

  • Στον Άγιο Δημήτριο η κατώτερη αντικειμενική διαμορφώνεται στα 1.600 ευρώ και η ανώτερη στα 1.950, καταγράφοντας αύξηση 60% και 50% αντίστοιχα σε σχέση με τις υφιστάμενες τιμές.
  • Στη Δάφνη η κατώτερη αντικειμενική διαμορφώνεται στα 1.750 ευρώ και η ανώτερη στα 1.900 παρουσιάζοντας αύξηση 75% και 65,22% αντίστοιχα.
  • Στο Καματερό η κατώτερη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ και η ανώτερη στα 1.450, με αποτέλεσμα η αύξηση να ανέρχεται σε 62,5% και 52,63% αντίστοιχα.
  • Στο Μοσχάτο οι νέες τιμές διαμορφώνονται σε 1.350 και 2.700 ευρώ, με την αύξηση να φτάνει σε 28,57% και 50% αντίστοιχα.
  • Στη Νέα Πέραμο η κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 1.150 ευρώ και η ανώτερη στα 1.400 ευρώ, με αποτέλεσμα η αύξηση να φτάνει στο 43,75% και 47,37% αντίστοιχα.
  • Στη Νέα Χαλκηδόνα η νέα κατώτερη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ και η ανώτερη στα 1.500 ευρώ. Οι αυξήσεις για τους φορολογούμενους ανέρχονται σε 31,58% και 42,86%.
  • Στο Κερατσίνι η νέα κατώτερη τιμή είναι 950 ευρώ και η ανώτερη 1.250 ευρώ. Η αύξηση ανέρχεται σε 18,75% και 31,58% αντίστοιχα.
  • Στο Πέραμα η νέα κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ και η ανώτερη στα 1.150 ευρώ, με την αύξηση να διαμορφώνεται σε 40% και 27,78% αντίστοιχα.

Μειώσεις στις «ακριβές» περιοχές

Στον αντίποδα, μειώσεις καταγράφονται ως προς τις ανώτερες αντικειμενικές τιμές στην Εκάλη, το Ελληνικό, την Κηφισιά, το Νέο Ψυχικό, την Πεντέλη, τη Φιλοθέη, την Άνοιξη, τη Βούλα, τον Διόνυσο, τις Αφίδνες, τον οικισμό του Πόρτο Ράφτη-Βραυρώνα, τη Σαρωνίδα, το Πικέρμι, τα Νέα Παλάτια Ωρωπού, τη Σταμάτα και τις Σπέτσες.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι η α' ζώνη της Εκάλης έπεσε στα 3.500 ευρώ, ενώ η β' διαμορφώνεται στα 2.300 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: Σε 10-12 δόσεις η πληρωμή του φόρου ακινήτων

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega, ανακοίνωσε αύξηση των δόσεων για τον φόρο ακινήτων, οι οποίες σήμερα είναι 6, ωστόσο άφησε ανοικτό παράθυρο για το πόσες δόσεις θα αποφασιστούν τελικά.

«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις 6 δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οδηγούν σε αυξήσεις στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δε θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στη μεσαία τάξη, ούτε πιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα επιβαρυνθούν, όμως, κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υπο-φορολογούνταν.

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα, θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε, ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές. Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές, που ανέβηκε η αντικειμενική αξία», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, που θα υπάρχει το 2022 – να μειωθεί κατά 8% ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά.

Πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα

Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, όπως τον φόρο κληρονομιάς, μεταβίβασης, κλπ, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», κατέληξε.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share