Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας - Ποιοι έχουν μειώσεις και ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου

Η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου θα επηρεάζουν και θα διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας

16 Ιουνίου 2021 09:58
«Λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας - Ποιοι έχουν μειώσεις και ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ριζικό λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ επιβάλλουν οι μεγάλες ανατροπές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022. Επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του, ο φόρος ακινήτων αλλάζει εκ βάθρων. Παράλληλα, δείτε εδώ πως θα βρείτε την αξία του ακινήτου σας.

Με νέα κλιμάκια και νέους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου αλλά και νέους συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου ακινήτων, ένας νέος ΕΝΦΙΑ έρχεται το επόμενο έτος ο οποίος θα χτυπήσει νωρίτερα την πόρτα των φορολογούμενων. Από τον Μάρτιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν το νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 δόσεις.

Οι παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια θα γίνουν με βάση και το αποτέλεσμα της άσκησης προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αρχίσει να «τρέχει» η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει αναλάβει να αναμορφώσει τον ΕΝΦΙΑ του 2022. Οι αλλαγές στους συντελεστές θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Εκτός από τις αλλαγές που δρομολογούνται στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει αναλάβει να σχεδιάσει τον νέο ΕΝΦΙΑ μπαίνουν και οι συντελεστές παλαιότητας οι οποίοι αντί να μειώνουν, αυξάνουν το φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα.

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι συντελεστές παλαιότητας

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου. Για τα παλαιά ακίνητα, ηλικίας άνω των 26 ετών ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου, τόσο αυξάνεται ο φόρος.

  • Για ακίνητα 26 έτη και άνω ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1,00.
  • 20 ως 25 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,05
  • 15 ως 19 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,10
  • 10 ως και 14 έτη ισχύει συντελεστής 1,15
  • 5 ως και 9 έτη εφαρμόζεται συντελεστής 1,20
  • Ως και 4 έτη ισχύει συντελεστής 1,25

Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι έχουν μειώσεις και ποιοι δεν πληρώνουν καθόλου

Απαλλαγή των επαγγελματιών και τον μήνα Ιούνιο από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος, ρυθμίσεις για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, την αναπροσαρμογή των συντελεστών φόρου και εισφοράς πλοίων πρώτης κατηγορίας, και τη νέα αναβολή της έναρξης ισχύος του νέου τρόπου φορολόγησης στα τυχερά παίγνια με στήλες, τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο. Παράλληλα, δείτε τις πιο οικονομικές και οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής.

Το θέμα παρουσιάστηκε αναλυτικά στην εκπομπή του OPEN TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη:

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share